Nepotrebna militarizacija društva 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović/Aleksandar Levajković/Zoran Mrđa

Srbija je od 15. marta u vanrednom stanju zbog epidemije virusa korona.

Ipak, premijerka Ana Brnabić, jedna od potpisnica odluke o proglašenju vanrednog stanja, učestalo u javnim nastupima govori o ratnom stanju u kojem je država, iako su to dve sasvim različite kategorije. Posle ratova koje su građani Srbije u ne tako davnoj prošlosti preživeli, pominjanje ratnog stanja u bilo kom kontekstu u ovako, za mnoge, stresnim okolnostima deluje neumesno. Sagovornici našeg lista smatraju i da ovakva upotreba različitih termina, makar i zbog „borbe protiv virusa“, pokazuje koliko premijerka ne poznaje Ustav i da moguće želi da militarizuje društvo.

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić Vodinelić za Danas kaže da proglašenje vanrednog i ratnog stanja izazivaju različiti uzroci, koji se bitno razlikuju, što je očigledno već iz same terminologije.

– Posledice oba, međutim, mogu biti iste kada je reč o ograničenju ljudskih prava. Ustav u članu 202 podjednako reguliše ograničenja tih prava u vanrednom i ratnom stanju, a postavlja državi i iste zabrane kada je o ograničenjima reč. Međutim, premijerka ne samo za vreme epidemije pokazuje koliko ne poznaje Ustav, pa se možda upotreba pogrešnog termina može i tome pripisati. Ne isključujem ni to da, poput svog uzora i mentora, nastoji da militarizuje društvo u Srbiji, a i podiđe frazi o borbi protiv nevidljivog neprijatelja – navodi Rakić Vodinelić.

Sociolog Jovo Bakić smatra da premijerka kada govori postaje slična svom „šefu“.

– Naprednjačka pripravnica na čelu vlade kad god progovori slična postaje svome „šefu“. Nadmena, bezosećajna, manipulativna, glumatajuća i veoma iritantna paničarka. U tom smislu, njih dvoje ne samo da sami treba da potraže pomoć odgovarajućeg lekara nego će i građane uterati u klinike, sasvim nezavisno od virusa kovid-19. Potonji će proći, pronaći će se i vakcina, a za njih dvoje, opasnijih po zdavlje građana od virusa, ostaje da se vidi kada i kako će proći. Ne bih bio u njihovoj koži kada dođe taj čas, neophodan za početak dugotrajnog procesa ozdravljenja jednog duboko obolelog društva – kaže Bakić za Danas.

Politikolog Boban Stojanović ukazuje na potpuno besmisleno poređenje.

– Ne znam šta će im to. Kao da žele da ovom narodu i pored svih ovih problema još osveže traume ’90-ih. Naravno da je vanredno stanje, prouzrokovano pandemijom virusa. Umesto da se građani smiruju, često mi deluje da vlast (a pre svega tandem Vučić i Brnabić) želi dodatno da uplaši narod. Najkraće rečeno – veoma neumesno – zaključuje on za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari