Iako srpski poslanici nastoje da prihvate evropske standarde, balkanski mentalitet im ne dozvoljava da prihvate baš sve. Ukoliko je suditi prema stavu poslanika srpskog parlamenta automat za cigarete i kondome koji je nedavno osvanuo na zgradi nemačkog Bundestaga, još dosta dugo neće postati deo Doma Narodne skupštine. Postavljanjem takvog automata, smatraju sagovornici Danasa, bilo bi narušeno dostojanstvo najvišeg zakonodavnog doma.


„Na ulazu u naš parlament trebalo bi da stoji spisak zakona koji u što skorijem roku treba da bude usvojen kako bi Srbija postala članica Evropske unije. Svakoga jutra kad poslanici dolaze na posao taj spisak zakona trebalo bi da bude prvo što će videti. Što se pušenja tiče, ono je već duže zabranjeno u parlamentu, pa i ne vidim zašto bi postojao automat za cigarete – kaže Srđan Milivojević, poslanik DS.

Na podsećanje da je početkom prošle godine u zgradi Doma Narodne skupštine, ipak, uhapšena prostitutka koja je pokušala da poseti Sulejmana Spahu , poslanika SRS, Milivojević kaže da je bilo svega i svačega u proteklom periodu, ali da je parlament, ipak, najviše zakonodavno telo, a ne javna kuća sa automatom za kondome.

Željko Ivanji, poslanik Ujedinjenih regiona Srbije, podseća da zgradu donjeg doma nemačkog Bundestaga dnevno poseti više stotina turista i da su ti automati zapravo namenjeni posetiocima, a ne poslanicima. „Kada bi naš parlament imao takvu posetu automat sa kondomima i cigaretama ne bi bio suvišan – kaže Ivanji. Što se poslanika srpskog parlamenta tiče, oni napominju i da poslanici kondome mogu i danas da nabave u drogerijama ili supermaketima, a sam promet postavljanjem automata u zgradi parlamenta ne bi porastao.

Željko Tomić, poslanik DSS, napominje da je nemački Bundestag po mnogo čemu specifičan i da je to mali svet za sebe. On ima više od 620 poslanika, oko 2.600 ljudi u upravi i čak 20.000 propusnica za novinare, lobiste, zanatlije.

„U Bundestagu je izgrađena i kapela, što situaciju čini još zanimljivijom. Pušenje je zabranjeno i tamo i ovde, a kondomi mogu lakše da se nabave od cigareta. Sačuvajmo naš parlament koliko-toliko dostojanstvenim – kaže Tomić, dok je Dejan Mirović, poslanik radikala, izričito protiv akcija u srpskom parlamentu koje bi podsećale na Bundestag.

„Automati sa kondomima primereni su nekom jeftinijem noćnom klubu, a ne mestu gde se vode ozbiljni razgovori“, kaže Mirović, dok Aleksandar Jugović, poslanik SPO, smatra da automat za kondome na zgradi parlamenta nije potreban „jer je odnos između stranaka i kada se vole i kada se svađaju uglavnom platonski“. On, ipak, predlaže da se umesto automata za cigarete i kondoma postavi detektor laži.

Prevencija zdravlja

– Podržavam sve one inicijative čiji je cilj prevencija zdravlja. Da li bi u našem slučaju bili prikladni automati za kondome, kao u Bundestagu, ili nešto drugo, oceniće sami poslanici, naravno ukoliko do takve inicijative uopšte i dođe – kaže za naš list Slavica Đukić Dejanović, predsednica Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari