Ministarstva do danas nisu Vladi Srbije dostavila analizu o smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi, potvrđeno je Danasa u Vladi Srbije.

– Analiza broja zaposlenih koji rade u ministarstvima, a koji bi predviđenim merama štednje mogli da ostanu bez posla, još nije završena – rekla je za Danas Tamara Stojčević, generalni sekretar Vlade.

Ona navodi da je taj posao u nadležnosti svakog ministarstva ponaosob, a ne Vlade, u kojoj nema zaposlenih. Stojčevićdodaje da u službama Generalnog sekretarijata Vlade ima 80 zaposlenih i da tu najverovatnije neće biti otpuštanja, jer nema viška zaposlenih, nego nedostaju kadrovi. Generalna sekretarka vlade nije mogla da odgovori kada će analiza biti gotova, kao ni kakav će biti tretman onih koji ostanu bez posla.

Predsednik Tadićje nedavno rekao da je glomazna državna administracija u Srbiji višedecenijski problem, koji je posledica činjenica da državni aparat nije usklađivan sa potrebama privrede, većje diktiran politikom. On je naglasio da je smanjenje broja ministarstava u ovom trenutku nemoguće, jer je njihov broj posledica političkog dogovora koalicionih partnera.

Prema podacima Službe za upravljanje kadrovima (SUK) Vlade Srbije iz maja prošle godine državna administracija brojala je 27.891 zaposlenog. MUP i BIA, sa oko 40.000 zaposlenih i dalje su izvan sistema SUK-a. U ukupan broj zaposlenih u državnoj administraciji ulaze i Poreska uprava, Uprava carine, Uprava za izvršenje zavodskih sankcija, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova. Poredeći podatke iz novembra 2007, državna administracija se zapravo smanjila za jednu osobu, jer su tada ukupno u državnoj službi radila 27.892 zaposlena.

Radmila Kovačević, pomoćnica direktora Službe za upravljanje kadrovima Vlade Srbije, za Danas kaže da Službi neće biti dostavljena analiza o višku zaposlenih u ministarstvima, jer to nije u nadležnosti SUK-a.

– To neće biti analiza koja će biti dostavljena SUK-u, jer se mi bavimo samo kadrovskom evidencijom i raspolažemo ukupnim brojem zaposlenih – navodi Kovačevićeva.

Vlada Srbije predložila je zakonsko rešenje kojim su definisane mere štednje, a koje bi trebalo da bude usvojeno do kraja aprila. Predviđeno je da njegov rok važenja bude ograničen na 31. decembar ove godine. Prema tom zakonu plate neće biti smanjivane sudijama, javnim tužiocima, zamenicima javnih tužilaca i zaposlenima u pravosudnim organima, zaposlenima u Vojsci Srbije, policiji, BIA, obrazovanju, zdravstvu, kulturi i socijalnoj i dečjoj zaštiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari