Evropska unija će u petak pozvati svoje članice da pomognu ekonomiji Kosova tako što u periodu od tri godine po dobijanju nezavisnosti Kosovu dati dve milijarde dolara, navodi se u internom izveštaju EU.
Očekuje se da će SAD dati četvrtinu ukupne pomoći, ali će EU morati da radi na rekonstrukciji srpske provincije kada ona dobije nezavisnost u Savetu bezbednosti UN, navodi se u dokumentu.

Evropska unija će u petak pozvati svoje članice da pomognu ekonomiji Kosova tako što u periodu od tri godine po dobijanju nezavisnosti Kosovu dati dve milijarde dolara, navodi se u internom izveštaju EU.
Očekuje se da će SAD dati četvrtinu ukupne pomoći, ali će EU morati da radi na rekonstrukciji srpske provincije kada ona dobije nezavisnost u Savetu bezbednosti UN, navodi se u dokumentu. U dokumentu, koji su sačinili visoki predstavnik EU Havijer Solana i evropski komesar Oli Ren upozorava se na nerealna očekivanja brzog napretka na Kosovu posle dobijanja nezavisnosti.
„Očekivanja lokalne populacije da će se životni uslovi poboljšati posle rešenja statusa nerealistično su visoka“, navodi se u izveštaju. Solana i Ren procenjuju da je za finansijsku pomoć Kosovu potrebno između 1,3 i 1,5 milijardi evra koje će delimično pokriti zajednički fondovi EU, SAD, finansijske institucije i drugi donatori. U dokumentu se navodi i da će doprinos zemalja članica EU biti „neophodan“.
Dokument će biti predstavljen ministrima spoljnih poslova EU na samitu u nemačkom gradu Bremenu.
Ukoliko kosovski lideri sastave realistične planove troškova donatorska konferencija mogla bi da bude organizovana u roku od nekoliko nedelja od usvajanja rezolucije o Kosovu u UN, ocenili su Solana i Ren. Zapad se nada da će pitanje Kosova biti rešeno do juna. Ukoliko dobije nezavisnost Kosovo će biti suočeno s velikim ekonomskim izazovima. Solana i Ren su naveli da će početi život samostalne države sa oko 840 miliona evra duga – što je trećina bruto nacionalnog dohotka – koji će naslediti od Srbije.
U dokumentu se ne pružaju nikakva konkretna obećanja Beogradu oko toga kada će početi pregovori o približavanju Srbije i EU. Navodi se, međutim, da je predsednik Srbije Boris Tadić obećao da će nova vlada napredovati po tom pitanju. „Snažne veze sa Srbijom suštinski su elemenat u naporima da se proces rešenja statusa (Kosova) uspešno završi. Srbija je i dalje dobrodošla da se pridruži EU“, navodi se u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari