Neustavna odluka o mesnoj samoupravi 1Foto: Grad Kragujevac

Šef odborničke grupe Pokret za naš grad (PNG) Miloš Anđelković podneo je Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o mesnoj samoupravi koju je kragujevački parlament nedavno usvojio, i kojom su raspisani izbori za savete mesnih zajednica na teritoriji Kragujevca, navodi se u saopštenju PNG.

Ističe se, pritom, da je na sednici Skupštine grada Kragujevca 14. juna, po prvi put u novijoj istoriji, „na skandalozan način usvojena neustavna i nezakonita odluka o mesnoj samoupravi, nedovoljnim brojem glasova“.

Pokret potom podseća da je reagujući na predlog ove odluke, šef odborničke grupe PNG podneo 35 amandmana, kako bi gradski parlament taj predlog uskladio sa zakonom i statutom grada. Međutim, bahatost vladajuće većine ponovo je, tvrde u PNG, došla do izražaja, i ne samo da amandmani nisu usvojeni, već je i odluka doneta nedovoljnim brojem glasova, što predstavlja presedan u lokalnom parlamentarizmu.

– Naša je obaveza da ukažemo da se radi o jednoj neustavnoj i nezakonitoj odluci gradske vlasti, usvojenoj na skandalozan način, nedovoljnim brojem glasova odbornika, i otuda i inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti koju sam podneo Ustavnom sudu Srbije, pojašnjava Anđelković i napominje da očekuje da će, nakon prihvatanja inicijative i donošenja rešenja o pokretanju postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o mesnoj samoupravi, Ustavni sud da obustavi njenu primenu do donošenja konačne odluke.

U Pokretu za naš grad smatraju da gradska vlast na ovaj način želi da sprovede svoje partijske izbore, te je stoga zajedno sa drugim opozicionim odbornicima već pozvala građane na njihov bojkot.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari