(Ne)važna trka za predsednika demokrata 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Izbori u Demokratskoj stranci, koji će biti održani u nedelju 4. jula, ni izbliza ne privlače pažnju javnosti i medija kao gotovo svi drugi pre njih.

Ovo izborno nadmetanje unutar DS se odvija, kao skoro nijedno, unutar stranke bez mešanja s polja, pa nema vesti o lobiranjima, pritiscima, trgovini glasovima, malim ratovima među kandidatima za sve funkcije.

Nekadašnji članovi DS nezvanično kažu za naš list da je to zbog toga što u DS više nema para a ni sigurnih mandata kao nekada, a i malo ko ima snage i volje da stranku diže iz pepela, pa je interesovanje za stranačke funkcije opalo.

Rok za podnošenje kandidatura ističe u nedelju 24. juna u ponoć.

A za javnosti najinteresantniju funkciju predsednika kandidaturu je najavio aktuelni predsednik Zoran Lutovac, a za potpredsedničke funkcije do sada su kandidature predali Tatjana Manojlović i Miodrag Gavrilović, dok su nadležni stranački organi u sredu proveravali kandidaturu koju je podneo Nenad Mitrović, rečeno nam je u DS.

Kandidature su najavili još i Dragana Rakić, Sreto Malinović, Branimir Jovančićević i Slobodan Jaredić.

Iako nije prvi put da se to dešava, Lutovac neće imati izazivača za funkciju prvog čoveka DS. Za sada čak nema ni najava da bi mu neko izašao na crtu.

O tome da li je to dobro za partiju Lutovac kaže da je za DS važno da se obezbede demokratski uslovi za kandidovanje, napredovanje i delovanje unutar stranke, da se poštuju procedure i uvažavaju različita mišljenja.

– Važno je, takođe, da se poštuju odluke stranke i da kada neko ostane u manjini poštuje odluke većine. Važno je i da se obezbede uslovi za slobodno predstavljanje i komunikaciju sa svim članovima. Kada imate takvu stranku i takve uslove onda broj kandidata ne utiče na njenu demokratičnost – navodi on za Danas.

Kako dodaje, još nije isteklo vreme za kandidaturu, pa još ne znamo koliko ćemo imati kandidata.

Prema njegovim rečima, u svakom slučaju ovo ne bi bio prvi put da na izbornoj skupštini imamo samo jednog kandidata, ukoliko se do kraja predviđenog roka još neko ne kandiduje.

Docent FPN Dušan Spasojević za Danas komentarišući to što Lutovac neće imati protivkandidate, smatra da to to nije neočekivano u trenutnoj situaciju jer je Lutovac relativno skoro izabran za predsednika.

– Problem za DS će biti ukoliko i za naredni izbor ostane ovakva situacija i ako se ne pojavi više istaknutih ljudi iz rukovodstva stranke koji će joj dati dubinu i veće prisustvo u javnosti – ukazuje on.

Dok politikolog Stevan Vlajić navodi da DS više nije relevantna politička organizacija, tako da je za jvn interes potpuno nevažno šta će se u njoj dešavati.

– Očigledno je da praznom kućom više niko ne želi da se bavi pošto su domaćini osnovali derivate DS i u stalnim su pregovorima i pozicioniranjima. Lutovac tu verovatno služi kao neko ko održava vatru tako da je za javni interes potpuno nebitno šta će se dešavati unutar DS – zaključuje Vlajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari