Budžetska inspekcija je u izveštaju za 2008. godinu utvrdila da je devet lokalnih samouprava nenamenski trošilo novac iz budžeta, u ukupnoj vrednosti od 117,9 miliona dinara.

U izveštaju inspekcije koji je dostavljen Skupštini Srbije i u koji je Danas imao uvid navodi se da su pojedini opštinari nezakonito trošili novac na isplaćivanje visokih plata, jubilarnih nagrada i raznih „stimulacija“, budžetska sredstva su mimo propisa davana i privilegovanim pojedincima, udruženjima građana, pa i muzičarima, a ima i primera nezakonitog rentiranja poslovnog prostora.

Opština Aranđelovac, čiji je predsednik Radoslav Švabić nedavno uhapšen, tokom 2007. je za plate funkcionera protivzakonito isplatila 6,23 miliona dinara i 1,2 miliona za jubilarne nagrade. Utvrđeno je, takođe, da ova opština nije namenski potrošila 750.000 evra dugoročnog kredita namenjenog izgradnji gradskog bazena, kao i 419.000 evra namenjenih rekonstrukciji škola. Sredstva su, kako se navodi u izveštaju budžetske inspekcije, nenamenski utrošena za tekuća održavanja, nabavku opreme i potrošnog materijala, osim u slučaju izgradnje svlačionice u OŠ „Sveti Sava“.

Takođe u Aranđelovcu, od 16 miliona dinara dugoročnog kredita namenjenog za izgradnju stanova solidarnosti nenamenski je potrošeno 12,5 miliona. Budžetska inspekcija utvrdila je i da je ova opština na ime donacija nezakonito prenosila novac sindikatima, školama, bibliotekama, kao i da je bilo protivzakonitih troškova na ime akontacije za službena putovanja u inostranstvo.

Sledeći na redu je Bogatić, gde je zameniku predsednika opštine u toku 16 meseci protivzakonito isplaćena 690.000 dinara. Inspektori nisu pronašli ni ugovor koji bi „pokrio“ odluku da se pop grupi Flamingosi plati 267.000 dinara. Osim toga, za plate u opštinskoj upravi nezakonito su potrošena 2,3 miliona dinara.

Najupečatljiviji primer iz opštine Brus je odluka tamošnjih vlasti da se izvesnom Branislavu Živančeviću iz budžeta isplati 520.000 dinara, dok je 959.000 potrošeno platnom karticom „master kard“.

Isplata zarada opštinskim službenicima je izgleda najčešći vid zloupotrebe, jer se beleži i u opštini Bajina Bašta. Tamo je po tom osnovu utrošeno 4,8 miliona dinara, dok je četiri puta više – 18,1 milion – protivzakonito izdvojeno za „donacije“.

Budžetska inspekcija utvrdila je, takođe, da je opštinska uprava Rume nezakonito isplaćivala uvećanu platu zaposlenima na osnovu netačno utvrđenog koeficijenta. Za te svrhe utrošeno je 18,9 miliona dinara, dok je za uvećane naknade privremenog organa Ruma dato 345.000 dinara, čime je postupljeno suprotno Zakonu o platama u državnim organima i javnim službama. Utvrđeno je i da je opština Ruma bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu Srbije izdavala i naplaćivala poslovni prostor, čime je prekršen zakon.

Nepravilnosti prilikom isplate „stimulacija za zaposlene“ budžetska inspekcija utvrdila je u opštinama Varvarin i Vlasotince, dok je opštini Ćuprija naloženo da vrati 1,6 miliona dinara na račun budžeta opštine, budući da su ta sredstva na nezakonit način sukcesivno uplaćena Centru za kreativno domaćinstvo.

Godišnji izveštaj o radu budžetske inspekcije koji je dostavljen srpskom parlamentu većina poslanika, kako kažu, nije detaljnije proučila. Zoran Krasić, predsednik skupštinskog Odbora za finansije i poslanik SRS, kaže za Danas da je dobro što je izveštaj dostavljen Skupštini, ali ono što Odbor za finansije može da učini jeste samo da taj izveštaj „primi k znanju“. Krasić smatra da bi zbog toga trebalo da postoje mehanizmi prethodne kontrole.

– Ukoliko bi mehanizmi prethodne kontrole postojali praktično bi bilo onemogućeno da se nešto isplaćuje s računa budžetskih korisnika ukoliko budžetski organi ne odobre isplatu i ako nema parafa svih nadležnih za kontrolu. Zakonom bi trebalo znatno pojačati Državnu revizorsku instituciju i proširiti joj ovlašćenja – napominje Krasić i dodaje da ima informacije da je ova njegova ideja naišla na razumevanje i da očekuje da će do kraja godine biti realizovana.

Vlajko Senić, član Odbora za finansije iz G17 plus, kaže da je samo prelistao izveštaj i da nije iznenađen pronađenim nepravilnostima, „jer je u budžetskoj potrošnji nemoguće da nema grešaka“. Radojko Obradović, takođe član Odbora i poslanik DSS, koji je više puta sa skupštinske govornice postavljao pitanje kada će izveštaj budžetske inspekcije stići, zamera što su kontrolisani budžetski korisnici koji ne raspolažu velikim novcem. On smatra da je trebalo kontrolisati velike potrošače, kao što su ministarstva ekonomije, infrastrukture i energetike.

Šta je utvrdila inspekcija

* ARANĐELOVAC: Nenamenski davali za plate, jubilarne nagrade i službena putovanja; zloupotrebe kredita namenjenog stanovima solidarnosti.

* BAJINA BAŠTA: Zarade službenicima mimo propisa, kao i „donacije“.

* BOGATIĆ: Novac davan zameniku predsednika opštine; nema ugovora za troškove grupe

* BOR: Nenamenski izdvojili pare za lokalni put.

* BRUS: Jednom građaninu dato pola miliona dinara; novac iz budžeta trošen platnom karticom.

* VARVARIN: Protiv zakona do „stimulacija za zaposlene“.

* VLASOTINCE: Slučaj kao u Varvarinu.

* RUMA: Nezakonito uvećavali plate i naknade; bez odobrenja države izdavali poslovni prostor.

* ĆUPRIJA: Preko 1,5 miliona mimo zakona Centru za kreativno domaćinstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari