Šef ekonomskog tima za Kosovo i Metohiju i jug centralne Srbije Nenad Popović juče je u Beču ambasadorima OEBS predstavio aktivnosti Ekonomskog tima, aktuelnu ekonomsku situaciju na KIM, kao i nedavno usvojenu Strategiju za dugoročni ekonomski razvoj srpskih zajednica u Pokrajini, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Popović je na konferenciji za novinare u Ambasadi Srbije rekao da nezavisno Kosovo ne bi bilo ekonomski održivo i istakao da je ekonomski razvoj Pokrajine važan, kako zbog prosperiteta stanovništva, tako i čitavog regiona. On je podsetio na visoku stopu nezaposlenosti na KIM, ocenivši da „siromaštvo vodi ka nestabilnosti“ i da bi „poboljšanje ekonomije vodilo ka skretanju pažnje sa etničkih razlika na životni standard i lični razvoj“.
– Preduslov za ekonomski razvoj je smanjenje rizika za investitore. Međunarodna zajednica napravila je veliku grešku, jer je pokušala da prekine ekonomske veze KIM i Srbije, koje su u prošlosti uvek bile značajne. Ekonomske veze su najjače veze, pa se i danas u Beogradu mogu naći albanski biznismeni koji i dalje trguju sa Srbijom. Veze imeđu centralne Srbije i KIM treba da budu značajno jače – rekao je, između ostalog, Popović.
Prema njegovim rečima, razmena između KIM i centralne Srbije trenutno je oko 150 miliona evra godišnje, a procenjuje se da je ukupan obim, uključujući sivu ekonomiju, približno 500 miliona evra. Predstavljajući Strategiju Ekonomskog tima, Popović je objasnio da je njen cilj da ljudi ostanu u Pokrajini, kao i da se raseljeni vrate. On je naglasio da Vlada Srbije „konkretno ulaže na KIM i spremna je da investira 32,6 miliona evra“. Popović tvrdi da „KIM neće dobiti nezavisnost, jer to predstavlja kršenje Rezolucije 1244 SB UN, Helsinške povelje i Povelje UN, kao i da to stoji u Ustavu Srbije.“