Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je juče da nezavisnost Kosova u nastavku pregovora o statusu Kosova – od 120 dana, ne može biti dovedena u pitanje.
Sejdiju je, govoreći u ime Pregovaračke ekipe Kosova pred poslanicima Skupštine Kosova, rekao i da integritet Kosova „ostaje nedodirljiv“ i da je paket međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija konačan i da on ne može biti otvoren za dalje pregovore.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je juče da nezavisnost Kosova u nastavku pregovora o statusu Kosova – od 120 dana, ne može biti dovedena u pitanje.
Sejdiju je, govoreći u ime Pregovaračke ekipe Kosova pred poslanicima Skupštine Kosova, rekao i da integritet Kosova „ostaje nedodirljiv“ i da je paket međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija konačan i da on ne može biti otvoren za dalje pregovore. Predsednik Kosova je najavio da će Skupština Kosova, ako pregovori ne budu doveli do suštinskog napretka posle tih 120 dana, proglasiti nezavisnost Kosova.

ĐURČANJ: EU i NATO će priznati nezavisno Kosovo

Budimpešta – Evropska unija i NATO neće imati drugog izbora nego da priznaju nezavisnost Kosova ako pregovori o budućem statusu propadnu, izjavio je juče u Budimpešti mađarski premijer Ferenc Đurčanj. „Moramo da imamo odgovor u slučaju da pregovori propadnu. A taj odgovor, ako želimo da izbegnemo bilateralna priznavanja (nezavisnosti Kosova) ne može biti nijedan drugi do zajednička akcija EU i NATO“, rekao je Đurčanj. „Ako Albanci na Kosovu izgube nadu da će uskoro dobiti nezavisnost, bićemo suočeni s nekontrolisanim bezbednosnim izazovom u roku od nedelju dana“, dodao je on. Beta-AFP

Na vanrednoj sednici Skupštine Kosova razmatran je dosadašnji tok i budući koraci u procesu utvrđivanja statusa Kosova, nakon odluke da se proces nastavi i da pređe u nadležnost Kontakt grupe. Sejdiju je istakao da se dosadašnji proces nije mogao zaokružiti, zbog najave ruskog veta, ali je dodao da je „pozitivni stav o Kosovu nadvladao kod većine zemalja članica SB UN, čak i kod onih koje su se dvoumile“.
On je najavio da će kosovska strana u daljim pregovorima uz konsultacije s međunarodnom zajednicom dati svoj doprinos u posebnim temama i razgovarati sa Srbijom „kao dve nezavisne države“. Predsednik Skupštine Kosova Kolj Beriša izjavio je da Kosovo i dalje treba da ostane značajan partner međunarodne zajednice u priznavanju nezavisnosti, uz obostrano angažovanje.
Premijer Kosova Agim Čeku je rekao da niko nije očekivao da će se krajem jula razgovarati o odlaganju procesa statusa Kosova. On je dodao da je malo njih mislilo da će Rusija biti toliko tvrdo protiv volje naroda Kosova za nezavisnu i suverenu državu. I Čeku je, kao i Sejdiju izjavio da nije ostalo ništa o čemu se može pregovarati, ali da podržava stav međunarodne zajednice za novih 120 dana pregovora.
– Posle 120 dana želimo da sve bude jasno i sposobni smo i spremni da se posle tog perioda reši status Kosova. Prijatelji su nam rekli da nema potrebe za datumima, već da proces ide sam od sebe – rekao je Čeku.
Lider najveće opozicione Demokratske partije Kosova Hašim Tači je kazao da nezavisnost ne može biti dovedena u pitanje. Tači je dodao da treba ubediti druge da priznaju nezavisnost Kosova.
– Ima i onih koji govore da nezavisnost treba proglasiti danas. Međutim treba raditi zajedno s međunarodnom zajednicom koja nas je podržavala i podržava nas – rekao je on.
Predsednik Reformističke partije ORA i član Pregovaračke ekipe Kosova Veton Suroi je rekao da se Kosovo nalazi u delikatnoj situaciji, ali da je najvažnije da „je nezavisnost koncept koji podržavaju SAD i EU“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari