Nihat Biševac: Ulazak SDA u vlast donosi političku stabilnost 1Foto: novipazar.rs

Sugrađani, ali i politički protivnici ga uglavnom cene kao pristojnog čoveka koji ne voli svađe. Kao i svim Pazarcima, ni Biševcu se ne dopada što je njegov rodni grad povremeno „meta“ raznih senzacionalističkih medija i spekulacija. Poslednjih dana, Novi Pazar je ponovo u žiži javnosti i to zbog različitih tvrdnji o navodnim neregularnostima na predsedničkim izborima. Naglašavajući da nije bio direktno uključen u organizaciju izbora 2. aprila, Biševac za Danas odbacuje tvrdnje o izbornoj krađi u ovom gradu. „Za nas kao gradsku upravu važno je da su izbori prošli bez incidenata, u demokratskoj atmosferi. Na svakom biračkom mestu su predsednički kandidati imali svoje posmatrače i da je bilo nešto sporno valjda bi oni reagovali. Čini mi se da je problem u tome što su neki loše prošli pa se sad ljute“, kaže Biševac. Dodajući da su „izbori prošli u najboljem redu“, novopazarski gradonačelnik ističe da lokalna vlast na sve priče želi „da stavi tačku“ i „nastavi normalan rad za dobrobit svih građana“.

*Vladajućoj koaliciji se na nedavnoj sednici Skupštine grada pridružila i SDA. Šta će građani Novog Pazara time dobiti?
– Pre svega političku stabilnost koja je preduslov za ekonomski napredak. Stvoriće se jedna pozitivnija politička klima. Zajedno ćemo rešavati probleme i nastaviti da stvaramo bolje preduslove za dalji razvoj Novog Pazara. Energiju ćemo usmeriti na rešavanje problema na kojima će biti angažovani najkvalitetniji ljudi, umesto da je trošimo na političke podele.

*Prošla koalicija SDA i SDP nije bila dugog veka. Kakve su garancije da će sada biti drugačije?
– Istorijski trenutak u kojem se nalazimo i politička zrelost koju smo pokazali. Prvi rezultat zajedničkog cilja je deklaracija SDP i SDA kojom smo se obavezali na zajedničko delovanje kako bismo što pre dostigli zajedničke ciljeve koji služe dobrobiti naroda u Novom Pazaru. Ti ciljevi su taksativno pobrojani i mi smo na dobrom putu da ih zajednički ostvarimo.

*U opoziciji ostaje BDZS. Da li je moguća saradnja sa tom partijom, obzirom na međusobne optužbe?
– Od BDZS očekujemo da budu konstruktivna opozicija. Svi predlozi, sugestije i kritike koje su za dobrobit građana, usvojićemo. Ono gde se nikada ne možemo složiti odnosi se na nepoštovanje zakona, kao u slučaju divlje gradnje ili loših odluka koje su dalekosežno negativno uticale na položaj Bošnjaka, poput one o pozivu na bojkot popisa.

*Pominjane su i tužbe. Da li ste tužili Zukorlića?
– Tužio sam zbog njegovih kleveta o meni. Trenutno je u proceduri i tužilaštvo je na potezu.

*Ima li nade da će Grad rešiti problem „divlje“ gradnje, pogotovo na Gradskom trgu?
– Grad radi sve što je u okviru njegovih nadležnosti. Što se trga tiče, tu se ne radi samo o divljoj gradnji, tu je na delu uzurpacija javnog prostora, otimanje Trga od onih kojima pripada, a to su građani ovog grada. Inspekcija je na terenu i tamo gde je utvrđeno da nema dozvole i da je zauzeta javna površina, već su bila rušenja spornih objekata. Na nama je da budemo servis građana i da budemo na usluzi u smislu davanja svih neophodnih informacija o uslovima za dobijanje dozvola, ali i da bude ažurni prilikom izdavanja istih. Građani su u nekoliko navrata sarađivali sa inspekcijom i sami uklanjali objekte, dokazujući na taj način da su odgovorniji od institucija koje grade divlje na trgu, a trebalo bi da građanima daju primer.

*Skupština grada je usvojila i rebalans budžeta pošto ste od Vlade Srbije dobili 130 miliona dinara, od čega će najviše, 80 miliona, biti utrošeno u infrastrukturu. Da li će konačno biti završena obilaznica oko grada? Šta još planirate da uradite ove godine?
– Deo zaobilaznice na kojem su rešeni imovinsko-pravni odnosi biće asfaltiran. Ove godine grad, Delegacija EU i Vlada Švajcarske kroz program Evropski PROGRES učestvuju u izgradnji urgentnog bloka. Takođe, biće završeno korićenje reke Raške, kao i izgradnja fekalnog kolektora. Ove godine u saradnji sa ambasadama i Vladom Srbije biće učinjeno mnogo u oblasti školstva. OŠ „Stevan Nemanja“ i škola u Deževi biće rekonstruisane, a OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ dobija fiskulturnu salu.

*Nezaposlenost i ekonomska nerazdvojenost su dalje najveći problemi Novog Pazara. Da li će, u dogledno vreme, stići neka investicija u Novi Pazar? Obećanja i najava je do sada bilo, ali ne i realizacije.
– Udaljenost od aerodroma i autoputa predstavljale su prepreku za investitore. Zato je i dobro što je premijer najavio izgradnju autoputa u blizini Novog Pazara. Na nama je da stvaramo povoljan ambijent i da nastavimo saradnju sa našom dijasporom koja je značajan potencijal za ulaganja u Novi Pazar. Ono na šta ćemo mi, u saradnji sa državom, donatorima i ambasadama usmeriti snage, jeste pomoć domaćoj privredi. Jer Novi Pazar je poznat po preduzetničkom duhu i to je ono u čemu su Pazarci najbolji. Pomoć porodičnom biznisu pružaćemo u smislu logistike, ali i direktnim subvencijama. Za ovu godinu, grad je izdvojio 20 miliona dinara za učešće u programu Nacionalne službe za zapošljavanje koji će aktivno podsticati domaće privrednike na zapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta.

Prekompozicije na lokalu

U Novom Pazaru je u ponedeljak održana sednica Gradske skupštine, na kojoj je SDA postala deo vladajuće koalicije, u skladu sa Deklaracijom o strateškom partnerstvu između SDA i SDP. Predsednik Skupštine Novog Pazara Mirsad Đerlek podneo je ostavku na tu funkciju zbog „profesionalnih obaveza“, a na njegovo mesto je izabrana Ifeta Radončić iz SDA Sandžaka, dok su Esmir Muratović i Esad Fazlić novi članovi Gradskog veća.

Predsednici SDA Sandžaka i SDP Sulejman Ugljanin i Nihad Hasanović potpisali su 20. decembra prošle godine Deklaraciju o strateškom partnerstvu, u cilju uspostavljanja političke stabilnosti i pozitivne političke klime u Sandžaku. U skladu sa Deklaracijom, dogovoreno je da dve stranke, gde god mogu, zajedno vladaju na lokalu. SDP je tako u februaru postala deo vlasti u Sjenici, a SDA u Novom Pazaru. Očekuje se da u Tutinu, gde vlada SDA, u koaliciju uskoro uđe SDP. Nakon ove prekompozicije, u opoziciji u Gradskoj skupštini Novog Pazara ostala je Bošnjačke demokratska zajednica Sandžaka Muamera Zukorlića. Dok SDA i SDP smatraju da će ovaj potez doneti političku stabilnost, opoziciona BDZS to tumače kao „zagrljaj utopljenika“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.