Hram hrišćanske adventističke crkve u Staparu kod Sombora zapaljen je juče izjutra između četiri i pet časova. U saopštenju Hrišćanske adventističke crkve navodi se da je u požaru izgoreo inventar na crkvenom oltaru i više klupa u hramu. „To ukazuje da je požar planirano podmetnut.

Hram hrišćanske adventističke crkve u Staparu kod Sombora zapaljen je juče izjutra između četiri i pet časova. U saopštenju Hrišćanske adventističke crkve navodi se da je u požaru izgoreo inventar na crkvenom oltaru i više klupa u hramu. „To ukazuje da je požar planirano podmetnut. To nije prvo nasrtanje na naš hram u ovoj opštini, posebno u mestu Sivac, gde su takvi nasrtaji učestali“, ukazuje se u saopštenju. U vatrogasnoj ekipi iz Sombora navode da je reč o požaru manjeg intenziteta. Somborska policija još nema detalje o požaru.
U saopštenju koje je potpisao predsednik Glavnog odbora Jugoistočne evropske unije Hrišćanske adventističke crkve Miodrag Živanović navodi se kako činjenica da je izgoreo inventar na oltaru i više klupa ukazuje da je podmetanje požara pažljivo pripremano. „Da li je ovo odgovor na božićnu poruku patrijarha Pavla koji je na najradosniji hrišćanski praznik Božić pozvao na mir i toleranciju“, pita Živanović.
Predsednik Srbije Boris Tadić najoštrije je osudio paljenje Hrišćanske adventističke crkve u Staparu kod Sombora na drugi dan Božića i zatražio da se počinioci što pre otkriju i kazne, saopšteno je iz Pres službe predsednika Srbije. Tadić je izrazio zabrinutost i zbog tvrdnji sveštenstva te crkve da se takvi nasrtaji učestalo dešavaju, a da organi reda ne reaguju. Predsednik Srbije je, kako se navodi u saopštenju, zatražio da se počinioci što pre otkriju i kazne i da nadležni državni organi odmah preduzmu sve neophodne mere kako se takvi vandalski ispadi ne bi ponavljali.
Zrenjaninski Centar za razvoj civilnog društva saopštenjem u kojem se oštro osuđuje uništavanje inventara i naglašava da se napadi na ovu crkvu ne dešavaju prvi put i ne samo u ovom mestu. Prema podacima CRCD, oštećivanje adventističkih crkava samo je još jedan od vidova ugrožavanja verskih sloboda koje su garantovane Ustavom Srbije i Zakonom o crkvama i verskim zajednicama.
U drugoj polovini decembra na Evangelističku crkvu u Kraljevu bačen je Molotovljev koktel, podsećaju iz Centra za razvoj civilnog društva i napominju da je dva dana posle toga oštećen automobil starešine ove crkve. Tokom istog vikenda dogodilo se još nekoliko napada na objekte različitih verskih zajednica u Novom Sadu. Ovakvi napadi obično se dešavaju oko velikih verskih praznika. Neadekvatne reakcije državnih organa i izostanak krivičnih sankcija podstiču nove incidente i uznemiravanje građana zbog njihovih verskih uverenja i pripadnosti određenim verskim zajednicama. Najnoviji incident u Staparu još jednom pokazuje da manjine u Srbiji ne uživaju dovoljno efikasnu krivičnopravnu zaštitu, pa Centar zahteva hitnu i odlučnu reakciju nadležnih državnih organa kako bi počinioci ovih dela bili pronađeni i protiv njih sprovedene odgovarajuće mere. Traži se i preduzimanje konkretnih akcija „u cilju zaštite pripadnika svih verskih zajednica i omogućavanje ostvarivanja prava na slobodu veroispovesti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari