Nije Vučić napravio Informer i Pink, već oni pre njega 1Čedomir Jovanović u redakciji Danasa; Foto: Bojan Cvejić

Činjenica da značajan deo javnosti danas smatra da je sloboda medija ugrožena kompromituje Vučića, ali i sve koji su dužni da tu slobodu afirmišu. Problem je dublji zbog istine koja se prikriva, jer se veliki deo opocije, koja optužuje Vučića, koristio istim metodama.

Ovako na pitanje o tome šta zamera vlasti, a šta opoziciji odgovara predsednik LDP Čedomir Jovanović u novom Danasovom “Intervjuu na mreži”, u kojem građani postavljaju sagovornicima pitanja na Fejsbuku.

“Nije Vučić napravio Informer i Pink, već vlast pre toga. Opšte je mesto da su vlasnici Presa i osnivači Informera bili Đilas i Mišković, sa sve (Draganom) Vučićevićem”, dodao je Jovanović. “Željko Mitrović se danas ponaša kao i oduvek, s tim što Vučić nije Tadić, pa to zato više boli. Tadiću je bilo važno da na Pinku nema niko ko ga pljuje, a Vučić nije lenj pa dođe svake nedelje na neku televiziju, a svakog dana je na nekoj “ad hok” konferenciji za novinare.”

Svi isto misle o Kosovu i Srebrenici

Jovanović je još odgovorio i na pitanje da li bi odmah, da dođe na vlast, proglasio nezavisnost Kosova. “Kada bi se sve završilo mojim „da”, bez promene društva, samo bi se stvorili još ekstremniji generatori politike koja bi nas odvela u nove sukobe”, rekao je lider LDP.

On je komentarisao i pitanje u vezi sa raskorakom u javnom prostoru o Hagu, Kosovu, Evropi i NATO-u. “Sem LDP i Lige socijaldemokrata, ja u parlamentu ne vidim stranku koja pokazuje političku sposobnost da razume taj aksiom, a potom i snagu da ga realizuje. Kad se zagrebe ispod te političke kože, svi su oni manje ili više istomišljenici po pitanju Kosova, RS, Haga, Sarajeva, Srebrenice…”, dodao je predsednik Liberalno demokratske partije.

Đilasova kandidatura

Čedomir Jovanović pozdravio je i najavu kandidature Đilasa na izborima za Beograd.

„Ja mislim da Đilas ima pravo da se kandiduje. Meni njegov povratak u politiku ne smeta, baš naprotiv, milim da će on učiniti ozbiljnijim gradske izbore”, rekao je on. “Sa Đilasom, kao i sa svima drugima, možemo posle izbora da razgovaramo o konkretnim problemima u Beogradu. Tu spada i saradnja posle izbora koja je moguća i ona je potrebna bez obzira da li smo u vlasti ili opoziciji.”

Saradnja sa SNS

Građane su interesovali primeri u kojima je LDP napravio koaliciju sa SNS, kao na primer na Vračaru, ali i situacija u kojoj je ceo odbor LPD iz Kostolca prešao u Srpsku naprednu stranku. On je rekao da su se na Vračaru dogovorili sa DS I SNS, ali da su demokrate zbog unutarpolitičkih razloga odustale.

Što se tiče prelaska odbora iz Kostolca, Jovanović je tu odluku obrazložio kao – jedini način (tih ljudi) za život u toj sredini.

“Mi smo u Kostolcu imali dobar odbor, mnogo bolji od tadašnjeg odbora SNS ili bilo koje druge stranke”, rekao je još lider LDP. “Ja ih ne smatram izdajnicima i ne osuđujem ih, zahvalan sam im za onon što smo radili dok smo bili zajedno, njihov postupak razumem kao lični čin, on nema previše veze sa politikom iako su posledice politike. Sa tom odlukom se ne slažem i ne mislim da je ona dugoročno ispravna, čak i za njih same.”

Na pitanje da li mu smeta što ga “prolašavaju omiljenim Vučićevim opozicionarom”, Jovanović je napisao da ga zapravo sve vreme kritikuje isti krug ljudi i da su ta osporavanja većinom lični interes, a ne briga za društvo.

Beograd na vodi

Jovanović je rekao da o gondolama, fontani, jarbolu, maketi starih Terazija, pazl parkovima, besplatnim senior karticama, opštinskim programima koji su besplatni ima vrlo loše mišljenje jer „stranke na izborima kupuju podršku građana, a politika ne sme da bude buvlja pijaca”. On je u istom odgovoru komentarisao i Beograd na vodi, ali ne negativno.

“To nije Vučićeva ideja”, rekao je lider liberala. “Mislim da je ta ideja neopravdano u senci politike mada nisam siguran da bi uopšte mogla da se realizuje na neki drugi način. Ta ideja je danas realnost. Sada treba videti šta ćemo sa time što jedan deo Beograđana doživljava to kao spomenik koji je Vučić podigao samom sebi, a drugi deo kao svoj trijumf i poraz svih drugih koji su nesposobni.”

Jovanović je još rekao da je njegov odnos sa Vladimirom Bebom Popovićem godinama privatan i da u njemu nema nikakve politike.

Fidelinka i krediti

Na pitanje da li je Vučić omogućio povoljne kredite za poslovanje kompanije njegove supruge, Jovanović je odgovorio da nikada nijedan kredit nije dobio ni od države, niti njegova supruga, kao ni od bilo koje domaće banke u kojoj država ima neki udeo.

“Oduvek smo isključivo sarađivali sa bankama čiji su osnivači u inostrantsvu. Krediti su bili komercijalni i tu ništa neću menjati”, dodao je on.

Na još jedno pitanje o tome ko je bio vlasnik tri austrijske firme koje su kupile “Fidelinku” i zašto su vlasništvo prenele na njega, on je odgovorio da nikada nije bio vlasnik ove fabrike niti je imao bilo kakve veze sa onima koji su bili njeni vlasnici. Dodao je da je jedino koristio deo pogona te fabrike pošto je ona završila u stečaju i u tome nije bio privilegovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari