Niko iz 2017. neće ponovo na crtu Vučiću? 1Foto: Agencije Beta, EPA, FoNet; Medija centar Beograd; Miroslav Dragojević

Na predsedničkim izborima 2017. Aleksandar Vučić pobedio je u prvom krugu, u kampanji koja je sa najvećim intenzitetom vođena u martu mesecu.

Dosadašnji predsednik Tomislav Nikolić odustao je od trke za drugi mandat, jer, je njegova i Vučićeva Srpska napredna stranka, kako je objašnjeno procenila da on ne može da pobedi sve ostale kandidate u prvom krugu, dok tadašnji premijer Vučić može.

Mi smo sada pitali tadašnje opozicione protivkandidate da li će se ponovo kandidovati za izbore najavljene za 3. april 2022, budući da bi pripreme za ozbiljnu kampanju možda već trebalo da počnu.

Sadašnji predsednik Srbije tog 2. aprila 2017. kao kandidat Srpske napredne stranke pobedio je osvojivši 55,08 odsto glasova birača, odnosno za njega je glasalo 2.012.788 građana. Izlaznost je bila 54,34 odsto ili 3.655.365 birača.

Ipak, ovaj broj konačno je utvrđen 17. aprila, nakon duge i burne sednice Republičke izborne komisije. Tada je 19 članova prihvatilo ovaj rezultat, a njih devetoro bilo je protiv.

Razlog je bio ponavljanje izbora 11. aprila na osam biračkih mesta, a na još tri mesta 17. aprila. Opozicija, delegacija Saveta Evrope, Centar za slobodne izbore i demokratiju ukazivali su na propuste i neregularnosti.

Podsetimo da su građani nezadovoljni izbornim rezultatima organizovali Protest protiv diktature masovno protestujući u gradovima širom Srbije.

Oni su utihnuli krajem aprila, a Aleksandar Vučić je 31. maja 2017. položio zakletvu u Narodnoj skupštini, čime je započeo njegov petogodišnji mandat.

Ponovna kandidatura Vučićevih protivkandidata ili ne?

Novi predsednički izbori najavljeni su za 3. april sledeće godine, na isti dan kada bi trebalo da se održe i vanredni parlamentarni izbori, a i izbori za Skupštinu grada Beograda.

Pitali smo Vučićeve protivkandidate sa prošlih predsedničkih izbora planiraju li da se kandiduju i sledeće godine i kakav profil kandidata bi mogao da pobedi sadašnjeg predsednika?

Kandidat grupe građana „Za Srbiju bez straha“ Saša Janković 2017. godine osvojio je 16,36 odsto glasova. On se 17. decembra 2018. povukao sa mesta predsednika Pokreta slobodnih građana i Građanskog bloka 381, a time iz iz aktivnog političkog života. Janković nije želeo da učestvuje u anketi koju je sproveo Danas.

Niko iz 2017. neće ponovo na crtu Vučiću? 2
Foto: Miroslav Dragojević

Ljubiša Preletačević Beli odnosno Luka Maksimović kao kandidat grupe građana „Beli samo jako“ na prošlim predsedničkim izborima osvojio je 9,43 odsto glasova birača.

Beli se sklonio od svega

Politikom se ne bavi već dve godine, a kako kaže, posle izbora je radio moleraj sa drugom dok danas ima „ekipu“ za sve građevinske radove od struje, vode, zidova, do dizajna enterijera.

„To mi je pomoglo da se sklonim od svega jer sam uvideo koliko ne pripadam tom svetu politike gde je sve prljavo i podmuklo, gde kada imate zdrav razum i najbolju nameru budete uklonjeni ili uništeni, na vreme sam izašao. Takođe se bavim muzikom, sa bendom snimam spotove i album, a i svoju solo karijeru u repu polako ali sigurno gradim, tako da mi je to još jedan dodatni ventil koji me ispunjava“, objašnjava Maksimović. Pitali smo ga i planira li da se ponovo kandiduje za predsednika.

Niko iz 2017. neće ponovo na crtu Vučiću? 3
Ljubiša Beli Preletačević Foto: EPA/STR

„Ne planiram, verujte mi. Shvatio sam da ko kog dođe na to mesto predsednika nema nikakve ingerencije već postaje marioneta nekoga iznad, bio to Zapad, služba ili sekta kao što je SNS. Bez zaleđine, jake infrastructure, ljudi od poverenja ne bih više ulazio ni u šta, pa čak ni u prodavnicu“, rekao je naš sagovornik.

Trenutnom predsedniku, kako kaže, ne može da suprotstavi niko pošto ga deo naroda podržava da je „svetac“, a drugi deo jer je ucenjen.

„Dao im je posao i drži ih pod kontrolom, ali to kad bude jednog dana puklo ostaviće veći haos od Černobilja. Trebalo bi da postoji jak lider sa jakom podrškom nekoga, kod nas to obično bude Zapad, ali zasad izgleda Zapadu igra da Vučić vlada ovim delom Balkana“, zaključio je Maksimović.

Umerena i krajnja desnica

Na četvrtom mestu po broju glasova našao se Vuk Jeremić kao kandidat grupe građana „Moramo bolje“ sa 5,66 odsto glasova. Jeremić nije odgovorio Danasu da li će se ponovo kandidovati na predsedničkim izborima.

Niko iz 2017. neće ponovo na crtu Vučiću? 4
Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Vojislav Šešelj kao kandidat Srpske radikalne stranke osvojio je 4,48 odsto glasova. Odluka o tome ko će biti predsednički kandidat još nije donesena, ali kako Šešelj kaže, nije isključeno da on bude kandidat, mada bi voleo da to ipak bude neko mlađi.

„Da sam znao da će dva-tri dana pred izbore da će predsednik Putin direktno da podrži Aleksandra Vučića, ja se ne bih ni kandidovao prošli put. Tako da ćemo pažljivo da razmotrimo ko će nam biti kandidat. Mada ja sam za to da kandidat bude neki drugi član rukovodstva stranke, neko mlađi“, rekao je Šešelj.

Niko iz 2017. neće ponovo na crtu Vučiću? 5
Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/MO

Šešelj dodaje da borba protiv korone i uspeh u vakcinisanju Vučiću idu u prilog, isto kao i dobri odnosi sa Rusijom i Kinom, stoga ako Vučić ne napravi neku ozbiljnu grešku, on je trenutno nepobediv.

Lidera Srpske radikalne stranke pitali smo kakav bi trebalo da bude izborni protivkandidat da bi mogao da odnese pobedu.

„Morao bi u svemu da bude bolji od Vučića, da ubedi narod da bi bio bolji u očuvanju Kosova, odnosima sa Rusijom i Kinom, obezbeđenju radnih mesta. Ja ne vidim tu ličnost jer opozicijom drma kriza, nijedna opoziciona stranka sada nije u dobrom položaju“, zaključuje Šešelj.

Od broja kolona zavisi i opozicioni kandidat

Kandidat Dveri Boško Obradović na predsedničkim izborima 2017. godine osvojio je 2,29 odsto glasova birača. Za Danas kaže da trenutno ne razmišlja o ponovnoj kandidaturi za predsednika Srbije jer imaju „preča posla“, a to su pregovori sa vlašću o slobodnim i poštenim izborima na svim nivoima.

Niko iz 2017. neće ponovo na crtu Vučiću? 6
Foto: FoNet/ Marija Đokovic

„Tek kada se za to izborimo razmotrićemo koji je najbolji način da opozicija na te izbore izađe: u jednoj, dve ili više kolona. Od toga zavisi i odabir predsedničkog kandidata. Srpski pokret Dveri je spreman da se odrekne kandidature u slučaju da se dogovorimo oko zajedničkog kandidata, kao što smo spremni da imamo kandidata iz naših redova ako do tog zajedničkog dogovora ne dođe“, rekao je Obradović. Smatra da Vučića može pobediti samo predsednički kandidat koji je nesumnjivi patriota.

„Protiv Vučića nema nikakvih šansi kandidat koji nema jasne stavove po ključnim nacionalnim i državnim pitanjima, među kojima je na prvom mestu tema Kosova i Metohije. Potreban nam je neko kao Zdravko Krivokapić u Crnoj Gori, ugledna nestranačka javna ličnost sa jasnim patriotskim stavovima, čovek bez mrlje u karijeri, blizak SPC, porodičan čovek, stručnjak u svojoj branši. Vučića možemo pobediti samo ako deo dosadašnjih SNS birača pređe na opozicionu stranu i podrži jednog takvog čistog kandidata koji pogađa i njihova ideološka interesovanja“, zaključuje Obradović.

Slaganje mnogih kockica

Saša Radulović, predsednički kandidat pokreta „Dosta je bilo“, na prošlim predsedničkim izborima osvojio je 1,41 odsto glasova birača. Za Danas nije odgovorio razmišlja li o ponovnoj kandidaturi.

Niko iz 2017. neće ponovo na crtu Vučiću? 7
Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Kandidat grupe građana „Za zdravu Srbiju“ Milan Stamatović osvojio je 1,15 odsto glasova građana. Da bi uopšte razmišljao o eventualnoj kandidaturi, kako kaže, moraju se „posložiti mnoge kockice“.

„Mi, evo već treću godinu istrajavamo na zahtevima za obezbeđivanje uslova za demokratske izbore: razdvajanje termina izbora za različite nivoe vlasti, oslobađanje medija i pokrivanje kamerama svih biračkih mesta. Ako bih odlučio da se kandidujem, predložio bih program očuvanja i razvoja srpskog državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nacionalnog identiteta, ali i izgradnje boljeg života svih građana Srbije“, rekao je Stamatović.

Sagovornik Danasa objasnio je da svi predsednički kandidati koji žele dobro ovoj zemlji, moraju da imaju „Srbiju i srpski narod u svom srcu“.

Niko iz 2017. neće ponovo na crtu Vučiću? 8
Foto: Nenad Kovačević

„Svi predsednički kandidati sa obe noge treba žive i deluju u sadašnjosti, ali i da poštuju i neguju sećanje na našu slavnu istoriju i na sve naše slavne pretke. Budući predsednik Srbije mora poštovati srpsku prošlost, živeti u sadašnjosti i biti zagledan u budućnost naše države i našeg naroda“, zaključuje Stamatović.

Nenad Čanak, kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine, na prošlim predsedničkim izborima osvojio je 1,12 odsto glasova birača. On nije odgovorio na pitanje Danasa da li će se ponovo kandidovati sledeće godine.

Niko iz 2017. neće ponovo na crtu Vučiću? 9
Foto: Beta/Dragan Gojić

Podrška „antikomunisti“

Kandidat Demokratske stranke Aleksandar Popović osvojio je 1,04 odsto glasova građana. Na naše pitanje o kandidaturi kratko je odgovorio.

Niko iz 2017. neće ponovo na crtu Vučiću? 10
Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

„Neću da se kandidujem. Ne znam kakav kandidat je potreban, podržaću antikomunističkog kandidata koji ce se boriti za povratak Kosmeta u pravni sistem ostatka Srbije, jake demokratske institucije i političku i vojnu neutralnost Srbije“, zaključuje Popović.

Miroslav Parović, kandidat Narodnog slobodarskog pokreta, osvojio je 0,32 odsto glasova birača. Za Danas Parović objašnjava da je njegova kandidatura na prošlim predsedničkim izborima za ideju imala upoznavanje građana sa neophodnošću obračuna sa kriminalom i političkom korupcijom.

Niko iz 2017. neće ponovo na crtu Vučiću? 11
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

„Nažalost, ali nije da sam imao uspeha u tome tako da samo danas četiri godine od tih izbora došli u situaciju da je mafija prožela sve pore društva i da smo svedoci zverstava nalik na one u Islamskoj državi. Shodno mom slabom izbornom rezultatu smatram da bi sa moje strane bilo neodgovorno da se ponovo kandidujem, ali sam naravno spreman da pomognem nekome ko bi mogao da ugrozi ovaj duboko kriminalizovani režim“, rekao je Parović.

Sadašnjeg predsednika na izborima može da pobedi, kako kaže Parović, samo nacionalno prepoznatljiva ličnost koja ne dolazi iz reda trenutno aktuelnih političara.

„U takvu sliku se uklapaju ljudi poput Dejana Bodiroge i Dragana Bjelogrlića jer čak i ovako sadistički nastrojenoj propagandnoj mašineriji vlasti ne bi bilo lako da narodu ogadi nekoga kome smo svi klicali. Zato opozicione snage treba da budu usmerene ka traženju takvog kandidata koji bi mogao da iznese priču ‘Šta posle Vučića’, a ne da upadamo u matricu ‘Ko posle Vučića’ i baš zato kandidat ne bi smeo da bude stranačka ličnost“, zaključio je Parović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari