Niko od članova Vlade Srbije nije prošle sedmice glasao protiv uvođenja kontramera prema Hrvatskoj koja je prethodno zatvorila granice iz pravca Srbije za teretni saobraćaj, saznaje Danas od izvora u Nemanjinoj 11, iako su pojedini ministri tokom rasprave izneli svoje stavove o takvom potezu države. Da li su svi bili „za“ ili je bilo uzdržanih, to nije poznato, ali je bilo onih koji su bili

Niko od članova Vlade Srbije nije prošle sedmice glasao protiv uvođenja kontramera prema Hrvatskoj koja je prethodno zatvorila granice iz pravca Srbije za teretni saobraćaj, saznaje Danas od izvora u Nemanjinoj 11, iako su pojedini ministri tokom rasprave izneli svoje stavove o takvom potezu države. Da li su svi bili „za“ ili je bilo uzdržanih, to nije poznato, ali je bilo onih koji su bili za to da se malo razmisli pre nego što se ta odluka donese.

U kabinetu potpredsednice Vlade i ministarke državne uprave Kori Udovički negiraju za Danas pisanje pojedinih tabloida da je Udovički glasala protiv kontramera Hrvatskoj kao odgovor na hrvatsko zatvaranje granice. Kako ističu, ona nije glasala protiv, ali je tokom diskusije, kao ekonomista, navela da bi možda pre donošenja odluke trebalo sagledati ekonomske posledice po Srbiju i da je to jedino što je iznela.

Da je neko sumnjao u odluku o kontrameri, ali ne i da je glasao protiv rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na vanrednoj sednici vlade u petak uveče koja je bila otvorena za javnost i prenošena na televiziji. „U Srbiji, ali i u samoj Vladi, bilo je i onih koji su sumnjali u odluke Vlade. Ja nisam bio među njima i želim da čestitam premijeru i svim kolegama što smo bili u stanju da kod ugroženih nacionalnih interesa smognemo snage i donesemo odluke koje su najbolje za Srbiju“, ukazao je Dačić, koji juče nije odgovarao na poruke Danasa na koje ministre je mislio.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je za medije da je glasala za uvođenje recipročnih mera, ali da je bila protiv prevelikog zaoštravanja retorike na koju su pozivali pojedini ministri. Prema njenim rečima, „premijer je odgovoran i razuman političar, zato je i pokazao koliko smo ozbiljna država“.

Prema ranijim izjavama premijera i pojedinih ministara, sve odluke su do sada donošene uglavnom jednoglasno na sednicama Vlade Srbije. Međutim, prema nezvaničnim saznanjima Danasa od ranije, dešavalo se da su pojedini ministri izlazili sa sednica vlade tokom glasanja kada su bili protiv neke odluke, kako ne bi poremetili tradiciju da se odluke uvek donose jednoglasno.

Jedina koja je jednom istakla drugačije mišljenje, kako je Danas pisao, bila je ministarka saobraćaja i građevinarstva Zorana Mihajlović, koja je u junu, za razliku od drugih, podržala tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je Velika Britanija, uz asistenciju SAD i Holandije, pripremila za usvajanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Glasanje je tada proglašeno za državnu tajnu, te niko od članova vlade nije potvrdio tu informaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari