Nikolić: Hrvatska nas ne može zaustaviti 1Foto: www.predsednik.rs

Predsednik Srbije Tomilsav Nikolić izjavio je danas u Kruševcu da je nemoguće i neprihvatljivo da Hrvatska može da zaustavi Srbiju da uđe u Evropsku uniju, kada je ispunila sve uslove.

Šta god mi učinili, uvek dođe neki potez kojim Hrvatska pokaže kako je dočekala vreme kada će moći da utiče na sudbinu Srbije, rekao je Nikolić. Na svu sreću, dodao je, Evropska unija je sastavljena od država u kojima postoji razum i apsolutno je nemoguće, neprihvatljivo i neće tako da bude, da jedna država može da zaustavi drugu koja želi da uđe u EU i koja je ispunila sve uslove.

Komentarišući stav Hrvatske u vezi sa otvaranjem poglavlja 23 i 24, Nikolić je rekao da veliki broj hrvatskih političara i dalje pažljivo osluškuje šta ultranacionalisti misle o nekom problemu i da očigledno nemaju hrabrosti da istupe sa svojom politikom koja bi rekla „zašto se više svađamo sa Srbijom“.

I dalje se služi toj retrogradnoj politici koja se malo po malo pojavi u hrvatskoj javnosti, ocenio je Nikolić, dodajući da nije tačno da od kada je on predsednik nisu razmenjene predsedničke posete.
Na pitanje novinara da prokomentariše poruku gradonačelnika Srebrenice, Nikolić je rekao da treba stalno pružati ruku pomirenja, „sve do ruke poniženja“. U razgovoru sa Izetbegovićem pred predstavnicima EU predložio sam da zajedno odemo na srpsko stratište i na stratište muslimana, ali on to nikada nije prihvatio, kazao je Nikolić.

Nikolić je istakao da ceni tuđe, ali i naše žrtve, da i treba staviti u isti ravan jer ne postoje žrtve koje treba i one koje ne treba ožaliti, te da su se u tom ratu, koji je bio težak i bezuman, mnogi Srbi, ali i predstavnici drugih naroda, poneli nečasno.

Ukoliko je spremljen neki scenario koje je Aleksandra Vučića čekao prošle godine, ako rukovodstvo BiH, posebno ljudi koje je izabrao bošnjački narod, smatraju da ne treba da imamo dobre odnose i ako su pogazili običaje svojih predaka da se poštuje onaj ko je došao da izrazi žalost i saučešće, onda tamo više i ne treba ići, poručio je predsednik Srbije.

Na pitanje da li će mu posle britanskog referenduma biti lakše da brani tezu i EU i Rusija, Nikolić je kazao da je to jedina ispravna teza koja nas je vodila i kojom ćemo se voditi.

Nemojte da mislite da se ja previše radujem krizi u EU, jer kako god da bude, mi ćemo kao mala država, koja se u proteklih 26 godina mnogo oslonila na saradnju sa EU, mnogo da stradamo, rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari