Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem o potpisivanju sporazuma sa Rusijom kojim bi se Rusko-srpskom centru u Nišu dao isti status koji ima NATO, saznaje Danas u diplomatskim izvorima upućenim u rad predsednika Vlade Srbije. Kako prenose za naš list, „i Tomislav Nikolić i Ivica Dačić doveli su Aleksandra Vučića u nemoguću poziciju“.

„U tome su imali pomoć gotovo celokupne javnosti i skoro svih medija. Odjednom su svi lažno podigli temu u vezi sa NATO ni iz čega, ono što postoji već godinama, da bi se na sve to onda pojavio i sporazum sa Rusijom. Vučić za sada ćuti o tome, a kakav će konačan odgovor biti za sada se ne zna. Umesto da mu pomognu, Nikolić i Dačić su vršili najveći pritisak. I koliko Vučiću smeta jačanje desničarskih snaga, toliko ih ovi pomažu“, napominju sagovornici našeg lista.

Prema njihovim rečima, premijer Srbije ne bi pristao na potpisivanje sporazuma sa Rusijom sada.

„Rusija već tri godine unazad pritiska premijera Vučića da potpiše taj sporazum, a on je to odbijao. Postavlja se pitanje u čijem interesu rade predsednik države i potpredsednik Vlade i šef diplomatije poturajući opet tu temu o potpisivanju sporazuma sa Rusijom, uoči dolaska Dmitrija Medvedeva u Beograd“, napominju sagovornici Danasa.

Prema njihovoj interpretaciji, predsednik Srbije Tomislav Nikolić verovatno priprema teren za posetu Moskvi, 9. marta, kada će Vladimir Putin da oceni da li se dovoljno zalagao za potpisivanje tog sporazuma.

„Nije izvesno da će premijeri Srbije i Rusije, tokom posete Dmitrija Medvedeva Beogradu potpisati bilo kakav sporazum o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu“, rečeno je Danasu u vrhu države, u izvorima bliskim predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću. Kako nam je objašnjeno, „predsednikova želja“ je da takav jedan sporazum bude potpisan, a da li će se to zaista i dogoditi, pitanje je za Vladu Srbije, odnosno premijera Vučića.

„Predsednik Srbije je za potpisivanje jednog takvog sporazuma jer se zalaže za ujednačavanje i stvaranje balansa, s obzirom na sporazume koje imamo sa NATO. Za eventualno potpisivanje sporazuma zadužena je Vlada Srbije“, ističu sagovornici Danasa koji su zahtevali anonimnost.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je nedavno, nakon što je potpisao ukaz o proglašenju Zakona o sporazumu sa NATO, da bi sporazum kojim bi ljudstvo Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu steklo ista prava i obaveze kao i pripadnici NATO-a na teritoriji Srbije, mogao da bude potpisan tokom posete predsednika Vlade Rusije Dmitrija Medvedeva. Nikolić je za portal Sputnjik Srbija ocenio da bi potpisivanje takvog sporazuma predstavljalo „dobar balans“ kojim bi praktično bila potvrđena vojna neutralnost Srbije. Nikolić je rekao i da ne utiče na potpisivanje, već da samo iznosi svoj stav.

„Nema nikakvog ozbiljnog razloga da Srbija ne potpiše sporazum sa Rusijom o Centru u Nišu“, rekao je za Sputnjik ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

„Potpisivanje širokog sporazuma Srbije sa NATO-om je pre povod da se setimo dodatnog sporazuma o Rusko-srpskom humanitarnom centru, koji ima daleko više tehnički karakter, a čije se potpisivanje tako dugo odlaže iz meni nejasnih razloga. Kako shvatam, njega ima u vidu predsednik Tomislav Nikolić. Centar u Nišu je dosta skromna rusko-srpska humanitarna organizacija. Poređenja sa NATO-om su ovde, blago rečeno, na staklenim nogama. Dodatni sporazum o RSHC uslovljen je osnovnim Sporazumom između vlada Rusije i Srbije o formiranju RSHC, od 25. aprila 2012. U članu 20 osnovnog sporazuma kaže se da će strane dodatnim dokumentom dati Centru povlastice, privilegije i imunitet neophodan za osiguranje njegovog rada. U ovom trenutku, nacrt sporazuma je potpuno spreman. Svako slovo je usaglašeno. Ne vidim nikakve ozbiljne razloge da on ne bude potpisan. Pa i da bude potpisan u okviru posete Dmitrija Medvedeva Srbiji“, istakao je Čepurin.

Marija Zaharova: NATO ponižava Srbiju

Pogibija dvoje službenika srpske ambasade u Libiji dešava se u pozadini pokušaja Zapada da tu istu Srbiju uvuče u NATO, što predstavlja poniženje za tu zemlju, ocenila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Zaharova je rekla da je i Srbiji i Crnoj Gori rečeno da moraju da budu u NATO-u jer je to u interesu njihove bezbednosti.

„Kako možete da štitite tu zemlju (Srbiju) kad, uprkos raspoloživim informacijama da ljude drže kao taoce, vi ih bombardujete? O kakvoj bezbednosti pričate? To je posebna vrsta poniženja, pokušaj da se nametne stokholmski sindrom, kad prisilite žrtvu da vas voli i da javno prizna da želi da bude sa vama“, istakla je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari