Sve je izvesnije da Srpska napredena stranka, nakon pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima, neće tako lako propustiti mogućnost da okupi parlamentarnu većinu i formira Vladu Srbije. Zvanične pregovore s potencijalnim koalicionim partnerima ova stranka, kako saznajemo, počeće čim Tomislav Nikolić položi zakletvu pred poslanicima i zvanično postane predsednik Srbije. U neformalne razgovore naprednjaci su već krenuli i to najpre sa socijalistima, saznaje Danas iz pouzdanih izvora, bliskih vrhu koalicije SPS-PUPS-JS.

Izvor Danasa tvrdi da su Nikolić i lider socijalista Ivica Dačić razgovarali u ponedeljak, 21. maja oko 18 sati, a i da je zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić razgovarao sa čelnim ljudima PUPS-a. „Dogovor nije postignut, niti se odustalo od već postignutog načelnog dogovora sa DS, ali su svi u koaliciji SPS-PUPS-JS i te kako svesni novih političkih okolnosti nakon Tadićevog izbornog poraza, pa treba očekivati nastavak kontakata s naprednjacima“, kaže izvor Danasa.

Na pitanje da li bi Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma na kraju mogli da odustanu od neformalnog sporazuma sa DS, sagovornik Danasa kaže da je „i to moguće, jer je taj dogovor bio tako koncipiran da je podrazumevao Tadićevu pobedu“. „Sada su se mnoge stvari promenile, uspostavljena je nova politička realnost i zato će sve biti u opticaju, od broja ministarstava do specifičnosti pojedinačnih resora. Dačić je, kao legitimni predstavnik naše koalicije, igrač odluke i svaki ishod će zavisiti od njegove čvrstine“, napominje sagovornik Danasa dodajući da ova koalicija istovremeno nastavlja pregovore s demokratama, započete 8. maja.

Socijalistima je jasno da su nezaobilazni politički faktor u formiranju nove vlade i da je bez njih bilo koja kombinacija neodrživa. Primera radi, oni bi u koaliciji sa SNS i potpomognuti samo manjinama mogli da formiraju vladu s tankom većinom od 127 poslanika, kakvu je imala i aktuelna vlast. Druga opcija je savez SNS i koalicije oko SPS, uz podršku DSS, koji bi počivao na stabilnoj većini od 138 poslanika.

Iz koalicije SPS-PUPS-JS juče niko zvanično nije hteo da potvrdi ili demantuje da je Dačić razgovarao sa novim predsednikom Republike. Dijana Vukomanović, potpredsednica SPS, na pitanje novinara da li će SPS pregovarati sa SNS, odgovorila je da su socijalisti potvrdili svoje strateško partnerstvo sa DS i da su dali dovoljno signala da je ono održivo.

Ni u SNS juče nisu bili spremni da potvrde, ali ni da demantuju, početak neformalnih razgovora sa socijalistima. „Pregovore o formiranju nove vladajuće koalicije i Vlade Srbije još nismo počeli, niti smo odlučili s kim ćemo sve pregovarati“, kaže za Danas Nebojša Stefanović, visoki funkcioner SNS, i dodaje da je za sada jedino sigurno da će Tomislav Nikolić mandat za sastavljanje nove vlade dodeliti stranačkoj koleginici Jorgovanki Tabaković, koja će na dogovor o novom kabinetu pozvati predsednika SPS Ivicu Dačića, ali i „predstavnike drugih stranaka“.

Jedna od adresa za razgovor biće i Vojislav Koštunica. On i Nikolić razgovarali su telefonom u ponedeljak, a novi šef države zahvalio se lideru DSS na podršci.

Bajatović: Neće biti baš brzo

Potpredsednik SPS Dušan Bajatović ocenjuje da neće doći do brzog formiranja nove vlade. Lider vojvođanskih socijalista smatra da oko sastavljanja vlade neće biti nekih iznenađenja, ali na pitanje portala 021 da li isključuje mogućnost da SPS oformi vlast s naprednjacima, Bajatović je izbegao direktan odgovor.

Kongres SNS u septembru

Kada će i s kim naprednjaci početi formalne pregovore o uspostavljanju nove vladajuće većine znaće se u četvrtak ili petak, nakon sednice Predsedništva stranke, kaže za Danas Nebojša Stefanović, funkcioner SNS, dodajući da će na toj sednici Tomislav Nikolić podneti ostavku na mesto šefa stranke. Tada će biti odlučeno ko će ga menjati do novog izbornog kongresa SNS. Na naše pitanje da li će Aleksandar Vučić u narednom periodu voditi naprednjake, Strefanović je rekao da još ništa nije odlučeno, ali i da će se sve znati za nekoliko dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari