Prvi sastanak predsednika Srbije i Kosova Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage juče u Briselu, kome je prisustvovala i visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton, još je trajao u vreme zaključenja ovog izdanja Danasa.

Trojni susret počeo je nešto posle 17.30 u zgradi Evropske spoljne službe na briselskom Trgu Šuman, a Nikolić i Jahjaga su prethodno imali odvojene razgovore s Eštonovom.

Kako je najavljivano iz sedišta EU, glavni ciljevi susreta Nikolića Jahjage bili su učvršćivanje dijaloga i dalja normalizacija odnosa Beograda i Prištine. Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Unije, izjavila je nekoliko sati pre sastanka da Eštonova neće nametati dnevni red, već će obe strane „biti slobodne da govore o temama koje izaberu“, kao i da će glavni predmet razgovora biti normalizacija odnosa.

„Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je veoma važna za EU i nalazi se visoko na listi uslova koje je Evropski savet krajem prošle godine usvojio kako bi Srbija do kraja juna dobila datum za početak pregovora o pridruživanju. Za razliku od susreta premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, ovde je reč o uspostavljanju odnosa na najvišem nivou“, rekla je Kocijančićeva.

Portparolka Eštonove je dodala da kontakti na najvišem nivou između srpskih i kosovskih lidera još nisu uobičajeni, ali da je to od ključne važnosti za normalizaciju. „Dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja su značajan deo kriterijuma koje je EU postavila zemljama Zapadnog Balkana, a ovo je važan korak u tom pravcu“, zaključila je Maja Kocijančić.

Tomislav Nikolić je uoči susreta ocenio da takav sastanak „ne može da bude protokoloran iako je, s obzirom na činjenicu da je reč o njihovom prvom susretu, tako zamišljen“. On je najavio da će svojoj sagovornici preneti da je Srbija svoju poziciju precizirala Platformom o KiM i da neće odustati od takvih stavova.

„Ovo je prilika da Jahjaga čuje direktno, a ne posredstvom medija, ono što možda ne želi da čuje – da Srbija ima svoju Rezoluciju, koju je donela na osnovu Platforme, i da niko ko predstavlja Srbiju ne može niti želi od toga da odstupi“, istakao je predsednik Republike.

Jahjaga je izjavila da je sastanak s Nikolićem „simboličan“ i da će glavna tema razgovora biti puna normalizacija odnosa Beograda i Prištine. „Naš sastanak se ne može nazvati dijalogom već zvaničnim susretom predsednika dve države koje su nezavisne i u susedstvu. Cilj razgovora je pronalazak rešenja za sva pitanja, uz poštovanje evropskih normi i standarda, ali i međunarodnih konvencija“, rekla je kosovska predsednica.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kazao je da se susretom Nikolića i Jahjage dijalog Beograda i Prištine podiže na najviši mogući nivo, što će „svakako osnažiti poverenje kod obe strane“.

„Mislim da je pohvalno to što je do susreta došlo, naročito u danima kada su se u Srbiji pojavile neke druge komplikacije koje treba prevazići, kako bi se pokazalo da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu s Prištinom i da će uraditi sve što je u njegovoj moći da se izbori za datum početka pregovora sa EU“, izjavio je Kacin za Radio Slobodna Evropa.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček ocenila je da briselski sastanak predstavlja „pozitivan signal za Kosovo i proces približavanja Srbije EU, ali i implicitno priznanje Kosova“.

„Susret predsednika Srbije i Kosova predstavlja vrhunac na putu pomirenja i stabilizacije na Zapadnom Balkanu. Ovaj korak, kao i drugi dosadašnji postignuti uspesi u procesu dijaloga Beograda i Prištine, koristi obema stranama u procesima približavanja Uniji“, saopštila je Lunačekova.

File: Poboljšanje

Komesar za proširenje EU Štefan File saopštio je povodom jučerašnjeg sastanka da je dobrodošao svaki korak koji doprinosi opštem poboljšanju atmosfere i odnosa Beograda i Prištine. „U ovom slučaju u pitanju su strane čiji se interesi prepliću i mi ohrabrujemo nastavak njihovih kontakata“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari