Nikolić: Imam energije za novi mandat 1Foto: Fonet

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Kruševcu da uopšte ne razmišlja o izborima i da nije tražio podršku ni od koga, ali da ima energije za novi mandat i da ne vidi u ovom trenutku ko bi mogao funkciju predsednika bolje da obavlja od njega.

U izjavi novinarima nakon što je zajedno sa premijerom, Aleksandrom Vučićem prisustvovao potpisivanju sporazuma o gradnji fabrike nemačkog investitora, kompanije „Kromberg&Šubert“, Nikolić je na novinarsko pitanje da li će se vratiti u SNS ukoliko ne bude predsednik naredne godine, poručio je da će „kada odluči, svi to saznati“.

„To nije bitna tema, ovo je važnija tema za sledećih mesec dana nego to ko će sve biti kandidat na sledećim predsedničkim izborima“ rekao je on, dodajući, međutim, da ima energije za novi mandat.

„Volje imam, ali imam i porodični život koji sam zapostavio, videćemo šta će da prevagne… Odlično obavljam svoj posao, sve primedbe su besmislene i odnose se na to da li sam vezao pertlu ili nisam, a ne da li sam uradio nešto dobro za Srbiju, kazao je on.

Rekao je da se ne stidi se nijednog susreta sa bilo kojim državnikom, da ne postoji susret posle koga je neki predsednik neke države rekao da tek sada ne ceni i ne voli Srbiju kada je upoznao predsednika.

„Potuno je drugačija situacija i mnogo toga dobrog što se u Srbiji dešava proisteklo je iz izvanrednih odnosa ili predsednika države sa predsednikom države ili našeg predsednika Vlade sa njihovim predsednikom Vlade. U Srbiji će moj posao neko nekada bolje da radi ali sada u ovo vreme ne vidim ko bi to mogao bolje da radi, rekao je Nikolić.

Uptan da li u tome što se danas pojavio zajedno sa Vučićem ima neke simbolike, Nikolić je rekao da će se njih dvojica i sutra pojaviti zajedno, te da ih to što imaju različite poslove sprečavalo da se više zajedno pojavljuju.

„Nema ni potrebe za tim, jer smo na stalnoj vezi, u kontaktu, a i zato što ni on ni ja ne vodimo politiku zbog koje bi neko od nas imao primedbu ili prigovor. Ako zaista treba da se pojavljujemo češće zajedno evo sada vam obećavam pojavljivaćemo se od danas češće zajedno.“

Komentarišući polemike oko slanja humanitarne pomoći Alepu Nikolić ocenio: „Bezumno bi bilo da bilo ko zameri nekome zato što se bavi humanitarnim radom ili što daje svoju pomoć bez ikakve naknade“.

„Srbija pomaže nevoljnike širom sveta jer je često bila u prilici da je drugi pomažu i zato ne očekuje prekor, a ako stigne neki prekor mi ćemo to da odbacimo s prezirom“, rekao je Nikolić.

On je ocenio da je Kruševac je od danas bogatiji za više posla nego što je imao do sada, te da je „Srbija bogatija za saznanje da u nju imaju poverenja nepoverljivi ljudi, oni koji vrlo teško ulažu svoj novac i očekuju da im uloženi novac donese profit“.

„Sve je ovde trajalo oko šest meseci, vlada Srbije je ponudila uslove koje druge zemlje u okruženju nisu mogle, i to je dobar znak i putokaz za mnoge ljude koji gledaju u gospodina Kromberga gde on plasira svoj novac, pod kakvim uslovima da bi i sami mogli mogli da dođu tako da ja očekujem da ovo ne bude poslednja radosna, dobra vest za Kruševac, već da ćete uskoro imati prilike da vidite da se potpisuju i drugi ugovori“, najavio je Nikolić.

Na pitanje zašto se subvencionišu strane, a ne domaće kompanije, on je napomenuo da država treba da pomogne svaku kompaniju, domaću prevashodno, ali da je, kada ne postoji domaća kompanija koja bi mogla da sklopi ugovor za 2.500 radnika, svakako dobrodošla i strana.

„Nama direktno sa fakulteta odlaze ljudi tamo gde im je bolje, bitno je da li mi možemo da stvorimo uslove da nam se vrate uz ono znanje koje su stekli tamo. Ako ne možemo, onda uzaludno pričamo i o školovanju i o svemu“, ocenio je Nikolić, dodajući da je situacija slična i u EU.

„Ne mogu da kažem da su deca kriva ako traže bolje uslove za život, ali ne može ni država koja je dugo stagnirala, bila na dnu, odjednom za četiri godine nove vlasti da promeni sve uslove, da stvori najbolje moguće uslove“, rekao NIkolić i poručio da bi uvek trebalo gledati napred sa optimozmom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari