Nikolić ne bi pristao da pregovara sa Tačijem 1

Kosovski mediji ponovo su preneli da bi predsednik Kosova Hašim Tači mogao da bude uključen u narednu fazu briselskih pregovora.

Između ostalog, list Koha ditore tvrdi da Tači „priprema teren da dijalog sa Srbijom preuzme pod svoju kontrolu“, dok Epoka prenosi izjavu ministarke zadužene za dijalog Edite Tahiri da će „treća faza dijaloga ujedno biti i poslednja“, kao i da treba da uključi zvaničnike svih nivoa.

Komentarišući tvrdnje kosovskih medija, diplomatski izvori Danasa navode da su „minimalne šanse“ da bi predsednik Srbije Tomislav Nikolić pristao da sedne za pregovarački sto sa Tačijem u Briselu.

„Nikolić najverovatnije ne bi pristao da pregovara sa Tačijem, iako bi bilo logično da glavni pregovarači budu predsednici. Za razliku od srpskog premijera Aleksandra Vučića, kao i prethodnog predsednika vlade Ivice Dačića, koji su povukli konstruktivne poteze u važnim fazama briselskih pregovora, predsednik Srbije svojim izjavama jasno pokazuje da ne bi želeo da sedne za pregovarački sto u Briselu, odnosno da smatra da treba zauzeti čvršći stav prema Prištini“, smatraju naši sagovornici.

Edita Tahiri izjavila je da očekuje da će se Hašim Tači priključiti trećoj fazi briselskih pregovora, „koja će predstavljati i završnu fazu“. „Naravno, format dijaloga treba da bude na višem nivou, sveobuhvatniji, i treba da uključi sve nivoe, takođe i predsednika“, rekla je ona, prenose kosovski mediji.

Tahiri je ocenila da nedavno hapšenje Hiljmija Keljmendija od stane srpskih vlasti predstavlja „arbitrarni čin“. „Briselski sporazum garantuje da građani Kosova mogu da putuju u Evropu kroz Srbija“, navela je ministarka u kosovskoj vladi. Keljmendi, potpukovnik kosovske policije, uhapšen je dok se vraćao iz Nemačke pod optužbom da je počinio ratne zločine na Kosovu.

Slavlje u Lipljanu

Direktor kosovske policije za region Kosovske Mitrovice Nehat Tači, kome je ukinut pritvor u Beogradu, dočekan je preksinoć u Lipljanu, gde živi, uz bubnjeve, albansku muziku i igru, prenose prištinski mediji. Tačija je dočekao i šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj. On je bio uhapšen 28. septembra na osnovu raspisane poternice po nalogu Višeg suda u Nišu zbog krivičnog dela terorizma.

Joksimović: Poglavlja do kraja godine’]

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izrazila je, u razgovoru sa ambasadorom Austrije u Srbiji Johanesom Ajgnerom, očekivanje da će Srbija do kraja godine otvoriti nova poglavlja u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, prenosi FoNet. Joksimović je zahvalila na snažnoj podršci koju Austrija pruža Srbiji u procesu evropskih integracija i istakla značaj nastavka jačanja bilateralnih odnosa sa svim državama članicama EU, imajući u vidu sve izazove sa kojima se Unija suočava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari