Nikolić: Neki se otrgli od Balkana 1

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da su se neki na Balkanu „otrgli“ kad su ušli u EU, ponašaju se kao brodolomnik koji se ukrcao u čamac i sprečava ostale da se spašavaju iz mora i očigledno je da su ostavili Makedoniju i BiH po strani, a Srbiji poručuju da u tom procesu imaju suparnika.

Živimo na Balkanu, odakle su se neki otrgli pa se nazivaju Evropljanima, a nama su ostavili prostor koji nazivaju Zapadni Balkan, čija granica je na zapadu Bosne i Hercegovine. Oni nisu na Balkanu, bar tako kažu, rekao je Nikolić na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednikom Makedonije Đordem Ivanovim.

On je istakao da Srbija i Makedonija, koje imaju nasleđena neka nerešena pitanja, to neće ostavljati svojim potomcima, nego će sadašnje vlasti pokušati same da ih reše. Prema njegovom mišljenju, to nisu velike teškoće i problemi, i kad se svi „sklone sa dnevnog reda“, Srbija i Makedonija moći će u punoj meri da razvijaju svoje prijateljstvo.

Ostalo je da neke koji vreme mere vekovima naučimo da ga mere danima, konstatovao je Nikolić i dodao da to treba da se uradi zbog budućnosti mladih i da zato nema previše vremena za gubljenje. Nikolić je podsetio da je Srbija na strani Makedonije u većini problema koje ta država ima, a negde se ponaša kao prijatelj.

On je ukazao da to nije usamljen slučaj i da može da navede bar 50 primera u kojima je, u rešavanju medusobnih problema, Srbija prijatelj i jedne i druge države koje se oko nečeg spore. Nikolić je naglasio da se muke Makedonije sa migrantima odmah prenose na Srbiju, ali da je to tako jer „ko je u EU dobija veliku pomoć da rešava problem, a ko nije manju“.

Tako da ćemo to morati zajedno da rešavamo, jer bi bilo neprihvatljivo da Evropa na pola kontinenta štiti svoje granice, treba to da čini na početku. A to što nas nisu primili – neka nas zaobiđu, poručio je Nikolić.

Ivanov je rekao da Srbija i Makedonija, iako su imale razlika u prošlosti, žele da zajedno ostaruju svoje strateške ciljeve, jer svi na Balkanu treba da napreduju.

Kao predsednici ne možemo da menjamo istoriju, ali možemo da utičemo na sadašnjost i menjamo budućnost, konstatovao je Ivanov. On je ocenio da poseta Nikolića potvrđuje dobrosusedske odnose koje neguju dve zemlje i dva naroda, a da to što o nekim pitanjima postoje različiti stavovi nije smetnja da postoji izvanredna saradnja.

Ovim susretom dokazujemo da sva pitanja treba da se rešavaju dijalogom i to treba da nastave i druge institucije, naglasio je Ivanov i dodao da Makedonija želi da gradi dobrosusedske odnose sa svim zemljama u regionu. On je rekao da proslava 100 godina bitke na Kajmakčalanu, kao i dve prethodne koje je Srbija organizovala u toj državi, pokazuju da Makedonija želi da gradi dobrosusedske odnose i da zato očekuje i da Srbija izađe u susret onim događajima koje Makedonija obeležava na njenoj teritoriji.

Ivanov smatra da će sklapanje bilateralnog ugovora o zaštiti istorijskih spomenika, koji su dva predsednika danas dogovorila, doprineti tome. On je zahvalio Nikoliću i Srbiji što je prva reagovala i poslala pomoć Makedoniji u nedavnim katastrofalnim poplavama.

Nikolić je odgovorio da je Srbija samo uzvratila na pomoć tokom poplava 2014. godine, kada je Makedonija odmah reagovala. Predsednici Srbije i Makedonije su susret završili zajedničkom šetnjom kroz centar Bitolja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari