Nikolić: Novi predsednik nije nova politika 1Foto: Kabinet predsednika

Novi predsednik nije nova politika i nova ideologija, nas dvojica smo zajedno već 25 godina i nosimo iste ideje, malo se razlikujemo kao što se svi ljudi međusobno razlikuju, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić o predstojećoj promeni na čelu države, jer na njegovo mesto dolazi Aleksandar Vučić.

Nikolić je, u intervjuu za državnu belorusku televiziju, rekao da Srbija svoju politiku u odnosu prema Belorusiji, kao i drugim državama, neće menjati i naglasio da je ponosan na sve ono što je uradio u vreme svog petogodišnjeg mandata.

Nikolić navodi da je direktno odlučio da se razgovori sa Albancima na Kosovu vode na veoma visokom, najvišem mogućem nivou da tim „razgovorima pokušamo da sprečimo sukobe kako bismo došli do zajedničkog rešenja“.

Za vreme njegovog mandata, kaže, Srbija je sklopila sporazume o strateškom partnerstvu sa Rusijom i Kinom, ušla u ozbiljne pregovore sa Evropskom unijom (EU) o članstvu.

Prema njegovim rečima, bilo je aktivnosti na svim stranama i više niko ne gleda na Srbiju kao na državu koju treba isključiti iz međunarodnih događaja, na neki način kažnjavati ili njeno mišljenje ne uvažavati.

Nikolić je naglasio i da nikad nije bio za uvođenje sankcija bilo kojoj državi i da je „vrlo jasno, odmah čim je EU zavela sankcije Rusiji, rekao da se Srbija neće tome priključiti“.

Govoreći o evrointergacijama, Nikolić je rekao da Srbija ne vodi pregovore sa EU samo da bi postala njen član, već da uredi državu kao što su uređene razvijene evropske države, posebno misleći na ekonomiju, vladavinu prava, ljudska prava i slobode.

Mi ćemo, kaže Nikolić, iskoristiti pregovore sa EU da Srbiju uredimo kao državu.

Inače, da nam je želja samo članostvo u EU mi bismo to mogli vrlo brzo da postignemo ako bismo prihvatili nezavisnost takozvanog Kosova ili ako bismo zajedno sa EU uvodili sankcije protiv Rusije, rekao je Nikolić.

EU bi Srbiju, smatra, u tom slučaju vrlo brzo primila u svoje članstvo.

Nikoliću se čini da EU ne procenjuje previše da li je neko spreman u borbi protiv kriminala, korupcije, ekonomiji koliko da li ste „ideološki spremni da prihvatite stavove iz Brisela“.

Nikolić je naveo i da je Srbija neprekidno bila optuživana da je krivac za ratove u bivšoj Jugoslaviji, o njoj je proširen loš glas u svetu, kao i da su mnogi Srbi završili u Hagu.

Danas, kad treba istražiti zločine koje su činili pripadnici drugih naroda, EU ih oslobađa od bilo kakve krivice, napominje Nikolić.

Govoreći o odnosima sa Belorusijom, on je rekao da su u toku razgovori o intenzivnoj saradnji o učešću beloruskih firmi u srpskim i srpskih u beloruskim.

Nikolić je pomenuo razgovore o saradnji u oblasti poljoprivrede, a posebno o saradnji u namenskoj industriji gde su veliki planovi da dve države zajedno proizvode za treća tržišta.

Prema njegovim rečima, uskoro će se ponovo osnažiti ekonomska i bilateralna saradnju dve države.

Na političkom nivou mi već nastupamo bezmalo kao jedna država – naši prioriteti, ciljevi, interesi, stavovi koje zastupamo u međunarodnim organizacijama su potpuno identični, rekao je Nikolić.

Navodeći da nema ni jedne prepreke intenzivnoj saradnji dve države, on ja naglasio da Srbija ravnopravno sarađuje sa Istokom i Zapadom, ali „očigledno da uvek veće prijateljstvo nalazi na Istoku“.

Prema njegovim rečima, Srbija ima slobodna, bescarinska tržišta širom sveta, zato što ne pripada ni Eroazijskom savezu ni EU, a sarađuje sa oba saveza potpuno ravnopravno, tako da danas može da omogući Belorusiji da stigne sa svako tržište u svetu.

Srbija nema neprijitelje u svetu, ima veće i manje prijatelje, rekao je još Nikolić u intervjuu za državnu belorusku televiziju, u kojem je naveo i da treba mnogo više da se radi u svetu kako bi se upostavio mir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari