Srbija je učinila najviše za mir i stabilnost na Balkanu i odražavamo dobre odnose sa svim zemljama na svetu. Oni koji zaostaju za nama pokušavaju korišćenjem svojih zaštitnika i patrona da stignu tu razliku, ali to se stiže radom, a ne pretnjama i oružjem, rekao je Nikolić na početku berbe grožđa u Rubinovom vinogradu nadomak Ćurije.

On je dodao da je Srbiji novac potreban za sprovođenje socijalnih programa za naše građane, a ne da kupuje oružje.

Komentarišući izjavu generala Pavlova da je pogrešno protumačen i da NATO nikome ne preti, Nikolić je rekao je da je to odlično i da bi voleo da je to istina.

Bitno je da je NATO shvatio da neki njegov general ne sme da se meša u odnose između drugih država i da ne sme da zvecka oružjem. Znamo da NATO ima oružje, niko ne treba da nas to podseća, samo nas intresuje da li je spreman da ga bezumno, bez razloga i potrebe, bez ikakvog opravdanja upotebi ili ne, istakao je Nikolić.

On je rekao da ne poznaje čoveka koji bi voleo da ratuje i podsetio na srpsku poslovicu „ko voleo da ratuje, u glavi mu se ratovalo“.

U Srbiji više neće naći partnera za rat, isključivo za mir i dobre odnose. Međutim, sve je moguće i uvek treba razmišljati o tome da postoji neka luda glava. Mislim da je NATO shvatio koliko je bilo besmisleno i zločinačko bombardovanje Jugoslavije 1999. godine i da mu ne pada na pamet da ponovo napadne Srbiju, zato što mi nismo dali nikakav razlog. Nemaju sada opravdanja ni kojim bi svoju savest prali, kazao je Nikolić.

On je objasnio da je zaoštrena polemika zbog izbora u BIH, jer se kampanje uvek vode na temu ko će bolje da zaštiti svoj narod od drugih u toj državi, a sve dok to ne prevaziđu imaćemo turbulentne situacije u doba izbora.

On je ponovio da Srbija ne učestvuje u pogoršanju odnosa među državama i da će i dalje biti faktor mira i stabilnosti na Balkanu, ma koliko nas to koštalo i makar neko rekao da se bojimo ili da smo slabi.

Nismo slabi, ali snagu u 21. veku treba pokazivati uspešnim vođenjem države i građenjem dobrih odnosa sa državama u svetu, rekao je Nikolić i dodao da je referendum u Republici Srpskoj stvar naroda koji tamo živi.

Da li ostali narodi u BiH mogu majorizacijom da odrede Republici Srpskoj koji dan će da slave, upitao je Nikolić i dodao da onaj ko misli da zaustavlja demokratiju tako što će zabraniti referendum, mora da se zabrine u šta se pretvorio.