Nikolić sam ulazi u trku na Sretenje? 1Foto: Stanislav Milojković

Postoji mogućnost da Tomislav Nikolić objavi predsedničku kandidaturu bez obzira da li će za to imati podršku Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, tvrde izvori Danasa sa političke scene.

Nikolić namerava da ovu odluku javnosti saopšti na nekoj od manifestacija povodom Sretenja 15. februara i Dana državnosti Srbije. U krugu Nikolićevih saradnika nije bilo odgovora na pitanje Danasa da li su ove tvrdnje naših izvora tačne.

Ukoliko bi se Nikolić zaista odlučio da sam ide na izbore, u ovoj trci bi učestvovalo više jakih kandidata bez stranaka nego lidera partija i koalicija. Sem Vuka Jeremića, koga podržava grupa narodnih poslanika i lokalnih lidera, Saše Jankovića, koji ima podršku nevladinog sektora, Demokratske i Nove stranke, samostalnu predsedničku trku najavio je i Milan Stamatović, ali ne u ime Srpske narodne partije čiji je član, nego kao predsednik opštine Čajetina. Takođe, i Bratislav Jugović, član Pokreta socijalista, najavljuje svoju samostalnu kandidaturu tvrdeći da to neće narušiti odnose PS i SNS u vlasti. Klasične stranačke kandidature u ovom trenutku objavili su Boško Obradović iz Dveri i Aleksandar Popović iz DSS, kao i Vojislav Šešelj iz SRS.

Ukoliko se Nikolić kandiduje samostalno, smatra se da će to neminovno izazvati raskol u vladajućoj SNS, koji možda neće biti velikih razmera, ali će svakako oslabiti poziciju naprednjaka u predsedničkim izborima. Ovo slabljenje povećalo bi šanse kandidata opozicije, a nije isključeno ni da bi moglo presudno da utiče na tok kampanje. Nikolić ne bi imao dovoljno vremena da osnuje novu stranku, ali bi grupa građana i poslanika i udruženja koji bi ga podržali mogli da kasnije prerastu u stranku. Takođe, nije isključeno ni da bi se iz trke povukli pojedini kandidati u korist Nikolića, ali ni to da bi još kandidata ušlo u trku u nadi da im raskol u SNS povećava šanse za pažnje vredan rezultat.
S druge strane, izvori Danasa bliski SNS smatraju da je nemoguće da se kandiduju i Nikolić i Vučić, ocenjujući da pregovori između njih još nisu završeni. Štampa spekuliše da se ključni dogovor očekuje tokom vikenda, a da je zasad jedino određeno da će izbori biti 9. aprila, a drugi krug eventualno 23. kako bi se „preskočio“ pravoslavni Uskrs 16. Nikolić je juče za Sputnjik demantovao pisanje Blica da je pristao na povlačenje iz trke za drugi mandat, a da će zauzvrat postati ambasador u Moskvi.

„Izmišljotina kojom me omalovažavaju i predstavljaju kao čoveka koji bi samo da zgrabi nešto. A zašto ne napišu kome sam to u SNS-u postavio takve uslove?“, prokomentarisao je Nikolić za Sputnjik. Blic piše i da bi Nikolićev sin Radomir trebalo da dobije mesto predsednika parlamenta. Ranije se spekulisalo da bi se Nikolić povukao jedino u slučaju da mu Vučić „vrati“ lidersku poziciju u Srpskoj naprednoj stranci.

Termini za Kinu

Nikolić je juče razgovarao sa ambasadorom Narodne Republike Kine Li Mančangom i o poseti Pekingu. „Ambasador NR Kine Li Mančang predstavio je mogući termin kineske strane za predstojeću posetu predsednika Nikolića Kini, a na poziv predsednika NR Kine Si Đipinga“, navodi se u saopštenju Nikolićeve pres-služe.

Teška pozicija

Predsednik Nikolić je izneo stav da Srbija ostaje privržena punopravnom članstvu u EU, međutim, ne po cenu priznavanja Kosova i Metohije. „Mi učestvujemo u dijalogu sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU, koja uvek drži prištinsku stranu i naša pozicija je veoma teška. Bez obzira na to koliko želimo mir i stabilnost, postoje stvari koje nikada nećemo prihvatiti“, naglasio je predsednik Srbije u razgovoru sa predsednikom Skupštine Madagaskara Žan Maksom Rakotomamonđijem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari