Nikolić se dogovorio sa Vučićem 1Foto: Fonet/Predsedništvo (arhivska fotografija)

Predsednik Srbije Tomsilav Nikolić nije želeo da otkriva da li će se
kandidovati na predsedničkim izborima, ali je novinarima u Univerzitetskoj biblioteci rekao da se „skoro sve“ dogovorio sa Aleksandrom Vučićem.

Nikolić je rekao da će to možda večeras saopštiti i sam Vučić ili sutra na Sretenje. Nikolić je poručio da je nemoguće da kandidati budu i on i Vučić i naglasio da će Srpska napredna stranka (SNS) imati
jednog kandidata.

„Naravno da Aleksandar Vučić može da pobedi, apsolutno, i lakše nego ja, ali reći da ja ne mogu da pobedim, onda treba da se kaže ko će to da pobedi“, rekao je Nikolić novinarima u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“.

On je ocenio da je za njega i za Vučića isti procenat članstva SNS.

To znači da ako stranka ima jednog kandidata, taj će dobiti sve glasove SNS, ocenio je Nikolić i ponovio da neće biti dva predsednička kandidata SNS. Obojica nećemo biti sigurno, ako on bude to znači dogovorili smo se da ja izađem iz trke, dodao je on.

Upitan da li će, ukoliko ne bude predsednički kandidat, tražiti da se vrati na čelo stranke, Nikolić je odgovorio:  „Zavisi od toga da li i dalje želim da se bavim politikom ili ne“. Ako on bude, a mi sarađjujemo i dalje zavisi, moj princip je bio da predsednik države ne može da bude predsednik stranke, podsetio je Nikolić.

On je naglasio da ne postoji mogućnost da on i Vučić ne sarađuju ubuduće.

Prema njegovoj oceni, nema ništa loše u tome da pojedini članovi SNS misle da bi možda neko imao bolji rezultat od njega, ali da nije dobro da to iznosi u javnost, ako to nije stav stranke. Ali navikao sam, već pet godina da pojedinci iz SNS mirno i slobodno iznose, ne bih rekao, svoje mišljenje, već ono za šta misle da bi meni moglo da nanese štetu, dodao je Nikolić.

On je upitao i čije su to analize da on ne može da pobedi i zaključio da je to samo želja, ali da „članovi SNS znaju da ih ponešto obavezuje i da ne mogu tako da istupaju, ali evo
već dva tri meseca to traje“. Ako mi prođe mandat i završim funkciju predsednika onda ću
vam rado reći šta je bilo lepo, a šta je bilo jako ružno, šta je ono zbog čega bih voleo da ponovo budem predsednik, a šta je ona ogromna masa zbog koje nikad više ne bih, izjavio je predsednik Srbije.

Nikolić je novinarima rekao da osim istraživanja koja objavljuju mediji, ima i onih koja se zanemaruju, a koja prognoziraju podjednake šanse za pobedu na izborima njemu i Vučiću.

Na pitanje da li on sam želi da se kandiduje, Nikolić je odgovorio da često u politici nije radio ono što želi. Upitan da li izjave Ivice Dačića vidi kao način da se
preporuči za budućeg premijera, on je rekao da „vidi svašta u izjavama Ivice Dačića“, ali da kao i dosad neće da komentariše izjave političara.

Ako nisam kandidat onda ću vam pričati o svim političarima, a ako budem kandidat opet ću da zadržim svoj princip da sam predsednik svih građana Srbije i onih koji to žele i onih koji to ne žele, rekao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari