Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio je juče da će narednih dana od članova Srpske akademije nauka i umetnosti zatražiti savet o tome „kako da se država i narod suoče s najvećim iskušenjem“ koje se odnosi na rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

On je na obeležavanju Dana SANU poručio akademicima da se „spreme“, jer kao „odgovorne srpske patriote mogu da sagledaju posledice“. Zagorka Golubović, antropološkinja, ocenjuje za Danas da „Nikolićev poziv nema nikakvu realnu svrhu“.

„Stiče se utisak da predsednik Srbije to govori ne da bi dobio savet članova SANU, čiji se kredibilitet svakako može dovesti u pitanje, već da se opravda za ono što se sprema da učini, a to je, po svoj prilici, predaja Kosova“, komentariše sagovornica Danasa. Prema mišljenju Zagorke Golubović, Nikolićeva poruka je „na liniji retorike koju od njega stalno slušamo“.

Srpski predsednik je u jučerašnjem govoru naveo da je „SANU stub i temelj srpskog društva“ i pozvao akademike na „slogu i jedinstvo“.

„Uskoro ću da vas zamolim da se posavetujemo kako da provedemo državu i narod kroz jedno do najvećih iskušenja koje nas čeka, a to je rešavanje sudbine Kosova i Metohije. Vas, ugledne, umne i odgovorne srpske patriote, koji mogu da sagledaju uzroke i posledice. Spremajte se. Srbiji je potrebno da budete jedinstveni, da udruženi upotrebite svoje znanje i iskustvo, da imate u vidu interes značajniji od ličnog i da svoj ugled stavite u službu zemlje“, rekao je Nikolić na proslavi Dana SANU.

On je poručio da će „svi morati da potraže odgovarajuća rešenja, najbolja za Srbiju i srpski narod“. Nikolić je istakao da u „ovim teškim vremenima niko nema pravo na neslogu“ i da zbog toga i od akademika očekuje da „sve nesuglasice ostave ispred ulaza u zgradu SANU, kako se ne bi uzdrmali stubovi i potkopali temelji države i društva“.

„Pametan smo narod i izvukli smo istorijske pouke, ali se sukobljavamo čak i kad bi trebalo da budemo jedinstveni“, rekao je predsednik Srbije. Prema njegovim rečima, „biti akademik je zaslugom stečena čast i svesno na sebe natovarena odgovornost“.

„Vašim stopama idu kolone mladih intelektualaca, a od vas, uzdajući se u vaše znanje i mudrost, savet očekuju milioni, uključujući one koji vode državu“, poručio je Nikolić.

Patrijarh: Predsednik da vodi društvo

Patrijarh SPC Irinej izjavio je da će crkva nastaviti da pomaže državi u odbrani srpskih nacionalnih interesa na KiM. Kosovo ne treba samo braniti, već ga treba i odbraniti, kazao je patrijarh Irinej novinarima u pauzi svečanosti povodom Dana SANU. Kako je dodao, predsednik Tomislav Nikolić trebalo bi da povede čitavo društvo u odbranu srpskih interesa na Kosovu i svi bi trebalo da mu pomognu u okviru svojih mogućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari