Nikolić u Banjaluci, Vučić u Indiji 1Foto: Fonet

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, boraviće sutra u Banjaluci, gde će prisustvovati centralnoj svečenosti obeležavanja Dana Republike Srpske.

Predsednik Srbije će zajedno sa patrijarhom biti glavni gost obeležavanja četvrt veka od formiranja Republike Srpske. Nikoliću će se pridružiti se i ministar Aleksandar Vulin. Prema rečima Vulina biće još predstavnika Vlade dok je premijer Aleksandar Vučić u to vreme u poseti Indiji.

„To je važan dan kada su građani RS uspostavili temelje svog postojanja i obezbedili institucionalni prostor u okviru Dejtonskog sporazuma da se život tamošnjih Srba nesmetano sprovodi, čuva i da postoje“, rekao je Vulin, prilikom posete Centru za smeštaj tražilaca azila u Krnjači.

U Banjaluci je danas postrojavanjem Trećeg pešadijskog puka počelo obeležavanje Dana Republike Srpske. Oni su se povukli s ceremonije, nakon što su predali raport predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, koji je položio vence palim borcima RS.

Ovaj puk bio je postrojen samo tokom dolaska Ivanića, koji je prisustvovao aktivnostima obeležavanja „Dana RS“, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, prenosi N1.

Pripadnici ovog puka, njih 40, kao i Vojni orkestar Oružanih snaga bili su postrojeni ispred mesta na kome su zvaničnici Republike Srpske položili vence.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da kao član Predsedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH, te da je to bio slučaj i danas u Banjaluci.

„Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jednicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje“, rekao je Ivanić.

Ako neko za ovo snosi odgovornost, kaže Ivanić, onda je to on.

„Ovo smatram potpuno prirodnim i normalnim. Meni kao predsedavajućem Predsedništva BiH počasna jedinica pripada i to je i bio način kako sam rekao da će oni u ovome učestvovati“, istakao je Ivanić. On je naveo da ova počasna jednica Oružanih snaga BiH neće učestvovati u svečanoj smotri.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari