U drugom krugu izbora za predsednika Republike, kandidat liste „Pokrenimo Srbiju“ Tomislav Nikolić osvojio je 49,8 odsto glasova, dok je za kandidata koalicije okupljene oko DS Borisa Tadića glasalo skoro tri odsto manje birača, odnosno 47 procenata izašlih, pokazuju konačne procene Centra za slobodne izbore i demokratiju.


Što se tiče glasova po regionima, Nikolić je najveću razliku napravio u centralnoj Srbiji gde je dobio podršku 53,2 odsto građana, u odnosu na Tadića za koga je glasalo 44 odsto. Tadić je, s druge strane, osvojio više glasova u Vojvodini – 52,2 prema 44,2 odsto. Najmanja razlika od 1,5 odsto zabeležena je na teritoriji Beograda, gde je Nikolić dobio 48,9 odsto, a Tadić 47,4 odsto.

Na birališta je juče izašlo 46,3 odsto od ukupnog broj upisanih birača u Srbiji, ne računajući Kosovo i Metohiju, što je manji procenat nego u drugom krugu predsedničkih izbora 2004, kada je odziv bio oko 48 odsto. Najviše izašlih je bilo u Vojvodini, pa u centralnoj Srbiji i Beogradu.

„Što se tiče toka glasanja, dan je priveden kraju onako kako je i počeo i kako je tekao, odnosno bez ozbiljnijih nepravilnosti. Možemo reći da je za nama miran izborni dan. Po broju i težini, nema nepravilnosti koje bi mogle da se odraze na regularnost čitavog izbornog postupka“, ukazao je direktor CeSID Marko Blagojević. Kako je dodao, broj nevažećih listića je 3,2 odsto, dok je procena da je protestnih „belih glasova“ manje od jedan odsto.

Bojan Klačar iz CeSID kaže za Danas da su na pobedu Tomislava Nikolića uticala tri razloga, a na prvom mestu je mali odziv birača. Takođe, uticaj su imala i dešavanja između dva kruga, koja su očito više motivisala birače SNS, DSS i ostalih naprednjacima bliskih opcija da izađu na glasanje. Takođe, prema njegovim rečima, očito je i bila mala izlaznost pristalica partija koje nisu imale svog predsedničkog kandidata, odnosno da nisu „revnosno poslušali“ podršku Tadiću koju su dali lideri tih stranaka.

„Treba imati u vidu da je DS imala lošiji rezultat i na parlamentarnim izborima u odnosu na prethodne izbore, što se sada prelilo i na rezultat koji je Tadić ostvario kao kandidat za predsednika Srbije“, objašnjava Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari