Nikoliću predsednička plata do penzije 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Tomislav Nikolić će po isteku predsedničkog mandata imati brojne privilegije.

One uključuju pravo da prisustvuje državnim svečanostima u skladu s protokolom, kao i da ima kancelariju, savetnika, sekretara i službeni automobil s vozačem, onoliko vremena koliko je trajao njegov mandat. Kako se precizira u Zakonu o predsedniku, usvojenom pre deset godina, bivši predsednik može da koristi službeni automobil s vozačem samo da bi obavio posao u svojstvu bivšeg šefa države, kancelarijski prostor, službeni automobil i vozača obezbeđuje mu Vlada, u saglasnosti s njime, a savetnika i sekretara Generalni sekretarijat predsednika na predlog bivšeg predsednika.

Što se tiče obezbeđenja, zakon propisuje da bivši predsednik ima pravo da ga obezbeđuju policija i Vojska Srbije jednu godinu po prestanku mandata, u skladu s propisom Vlade, uz naznaku da obezbeđenje može da se produži ako za to postoje opravdani razlozi i ako je bivši šef države saglasan s time, što je, recimo, učinjeno u slučaju Borisa Tadića. Tadiću je predsednički mandat istekao 2012, ali je obezbeđenje za njega i njegove bližnje produženo na osnovu procena bezbednosni službi.

Kada je o finansijama reč, bivši predsednik države ima pravo na nadoknadu plate u iznosu njegove predsedničke plate dok se ne zaposli ili dok ne ispuni uslove za penziju po propisima o penzijskom osiguranju, ali najviše šest meseci od dana kada mu je prestao mandat, što bi značilo da bi Nikolić primao 130.000 dinara mesečno. U Zakonu je naglašeno i da pravo na naknadu plate bivšem šefu može da se produži dok on ne ispuni uslove za penziju po propisima o penzijskom i osiguranju, ali najviše za još šest meseci. Budući da je Nikolić napunio 65 godina, on ispunjava taj uslov.

Pod uslovom da se bivši predsednik zaposli, a plata mu je manja od 80 odsto nekadašnje predsedničke plate, ima pravo na posebno mesečno primanje u iznosu razlike između 80 odsto predsedničke plate i nove zarade, a ukoliko se on penzioniše, a penzija mu je manja od 80 odsto predsedničke plate, ima pravo na posebno mesečno primanje u iznosu razlike između 80 odsto predsedničke plate i penzije koju prima. Ilustracije radi, pojedini mediji svojevremeno su objavili da Milan Milutinović, koji je bio predsednik Srbije od 1997. do 2002, mesečno prima razliku između iznosa penzije i naknade 80 odsto predsedničke plate.

Tomislav Nikolić će po prestanku mandata imati i pravo na diplomatski pasoš, kao i na pristup arhivama iz vremena dok je bio predsednik. Ostaje pitanje gde će Nikolić nakon „silaska“ s funkcije živeti. U avgustu 2012. objavljeno je da je on napustio porodični stan u Novom Beogradu i iz bezbednosnih razloga preselio se u vilu na Dedinju, u Užičkoj ulici, koju je Tadić koristio za prijeme i neprotokolarne sastanke. Međutim, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Nikolić od decembra 2015. više nije vlasnik navedenog stana, a pojedini mediji objavili su da je u taj prostor premeštena Fondacija Dragice Nikolić, predsednikove supruge. Prema dostupnim podacima, Nikolić je 1998. kao potpredsednik Vlade Srbije dobio od države stan od 186 kvadrata u Novom Beogradu, a deset godina kasnije je podigao kredit i kupio prestižniji od 194 kvadrata u istom delu grada. O tome se opširno pisalo budući da je na toj lokaciji stan kupio i bivši guverner NBS Mlađan Dinkić.

Među bivšim predsednicima SRJ i Srbije ima i onih koji su se odrekli svih ili pojedinih privilegija. Vojislav Koštunica je odmah po prestanku funkcije odbio sve privilegije, kao i pokojni Dobrica Ćosić, dok je Zoran Lilić demantovao pre nekoliko godina da mu je dodeljen kabinet u Palati Srbija, poručivši da mu nije dodeljeno ništa i da ne koristi državne privilegije. Već pomenuti Boris Tadić izjavio je da je tražio kancelariju, ali da mu ona još nije dodeljena.

Vladislav Jovanović, bivši šef srpske diplomatije, komentariše za Danas da srpski zakon o privilegijama bivših predsednika nije u suprotnosti sa praksama koje postoje u ostalim državama sveta, a od „same ličnosti zavisi da li će i u kojoj meri koristiti povlastice“.

– Logično je da bivši šef država ima privilegije jer se na taj način iskazuje dostojanstvo zbog funkcije koju je obavljao, a predsednici i premijeri se različito ponašaju kada više nisu na vlasti. Pojedini, poput bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića i dalje koriste sve privilegije, dok bivši britanski premijer Toni Bler to ne čini, a aktuelni predsednik SAD Donald Tramp ne prima ni predsedničku platu, pa treba očekivati da neće imati ni penziju kada mu istekne mandat, za razliku od Baraka Obame, koji prima tu penziju. Takođe, ima i onih, poput bivšeg američkog predsednika Bila Klintona, koji godinama unazad zarađuje pozamašne svote dolara i na našoj nesreći, između ostalog, držeći predavanja o tome šta je učinjeno kad je bio lider Amerike. Dakle, neki pokušavaju da zarade na narodu i posle isteka mandata, dok neki koriste samo osnovne privilegije ili se odriču svih povlastica, sve zavisi od karaktera bivših zvaničnika, konstatuje naš sagovornik.

Jovanović napominje i da nije izvesno da li će Nikolić otići u „političku penziju“, napominjući da se stiče utisak da njega i dalje „drži adrenalin vlasti“. U tom kontekstu navodi da bi odlazeći šef države možda mogao da krene i putem bivšeg crnogorskog zvaničnika Mila Đukanovića, koji je lider najjače stranke u svojoj matičnoj državi.

Pojedini predstavnici diplomatskih krugova za Danas nezvanično komentarišu i da je uobičajeno da bivši predsednici republika i premijeri, u slučaju da se radi o monarhijama, imaju kancelariju, sa dva saradnika, kao i službeno vozilo i vozača, jer je to „dostojanstven način da se oni povuku iz politike“, kao i da se neki od njih po prestanku mandata „uzdržavaju od davanja javnih izjava“. Od ostalih privilegija bivših zvaničnika u državama poput Britanije, SAD, Francuske, naši sagovornici navode i činjenicu da je za takve ljude „po pravilu rezervisan prvi red u pozorištu ili operi“.

Na šta ima pravo bivši šef države

  • diplomatski pasoš i pristup arhivama
  • pravo da prisustvuje državnim svečanostima
  • kancelariju, savetnika, sekretara
  • službeni auto sa vozačem
  • obezbeđenje i nakon šest meseci od silaska sa funkcije
  • predsedničku platu narednih šest meseci, ili 12 do penzije

Smanjene povlastice

Prava bivšim predsednicima Srbije znatno su smanjena u odnosu na period 1990-ih godina. Tadašnji zakoni propisivali su da bivši šefovi država imaju pravo na doživotno obezbeđenje, obezbeđenje najuže porodice, obezbeđenje objekta, pravo na zaposleno osoblje za obavljanje administrativnih poslova, službeni automobil i vozača, kao i na penziju u iznosu od 85 odsto predsedničke plate.

Čitaoci Danasa Nikolića vide kao ambasadora

Svaki četvrti učesnik ankete na sajtu Danasa vidi Tomislava Nikolića posle predsedničkih izbora na nekom od ambasadorskih mesta, pokazuju rezultati onlajn ankete u kojoj je od utorka u osam do juče u 16 časova učestvovalo više od 2.600 čitalaca. Kao počasnog predsednika SNS vidi ga 18 odsto, dok svaki deseti smatra da će se Nikolić povući iz političkog života. Devet odsto učesnika ankete smatra da će aktuelni predsednik biti premijer u narednoj vladi, a po tri do četiri odsto mu se daje šanse da bude predsednik SNS, ministar u vladi ili i jedno i drugo. Da neće biti „ništa od navedenog“ odgovorilo je 26 odsto posetilaca Danasovog portala. Anketa na www.danas.rs biće aktivna do petka, 24. februara, a nalazi se pod naslovom „Anketa Danasa: Koja je sledeća politička uloga Nikolića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari