Ništa se u vezi s Kosovom i Metohijom neće dogoditi dok se ne konstituiše nova vlada Srbije – tvrdi za Danas Slobodan Samardžić, savetnik premijera Srbije i koordinator državnog tima Srbije za pregovore o budućem statusu KIM.
Samardžić negira da je u intervjuu Rojtersu u ime Beograda nudio „unutrašnju nezavisnost“ za južnu srpsku pokrajinu.

Ništa se u vezi s Kosovom i Metohijom neće dogoditi dok se ne konstituiše nova vlada Srbije – tvrdi za Danas Slobodan Samardžić, savetnik premijera Srbije i koordinator državnog tima Srbije za pregovore o budućem statusu KIM.
Samardžić negira da je u intervjuu Rojtersu u ime Beograda nudio „unutrašnju nezavisnost“ za južnu srpsku pokrajinu.
– Intervju je objavljen bez autorizacije i taj deo je pogrešno prenet. Unutrašnja nezavisnost nije pominjana u vezi s KIM, nego kao teoretski model uz neke primere u Evropi. Objašnjavao sam, nevezano za KIM, koncept unutrašnjeg samoopredeljenja – da se unutar jedne države može ostvariti princip samoopredeljenja bez secesije. To je model koji ima teorijski legitimitet, ali ne i u međunarodnom pravu. U Planu Vlade Srbije nema unutrašnje nezavisnosti, samo suštinska autonomija kao moguće rešenje za KIM – naglašava Samardžić.
Prema njegovim rečima beogradski pregovarački tim se najverovatnije neće sastajati pre najavljenog dolaska Martija Ahtisarija, specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu Kosova, u Beograd 2. februara. Pregovarački tim je, kaže Samardžić, „kao telo Vlade Srbije objavljivanjem rezultata parlamentarnih izbora takođe ušao u tehnički mandat“. On naglašava da su „članovi beogradskog pregovaračkog tima u neprekidnim konsultacijama“ i da će do Ahtisarijevog dolaska „sve biti usaglašeno“.
S Ahtisarijem će se sastati Boris Tadić, predsednik Srbije i jedan od kopredsednika pregovaračkog tima. Kako naš list nezvanično saznaje, danas bi trebalo da se povodom Ahtisarijevog dolaska održe konsultacije na nivou savetnika predsednika i premijera Srbije, mada izvori našeg lista ne isključuju mogućnost da on bude i na najvišem nivou.
– Prema Zakonu o vladi pregovarački tim, kao telo Vlade, može da obavlja samo tekuće poslove. Ne može da vodi pregovore i da učestvuje u pregovaračkom procesu, jer iza sebe nema ni Vladu, ni parlament. On radi na osnovu Vladine Uredbe i Rezolucije usvojene u Skupštini Srbije i u ovom periodu tehničkog mandata Vlade on ne može da donosi odluke iako je, prema internom Pravilniku o radu pregovaračkog tima, pored stavova svih članova za donošenje bilo koje odluke potrebna saglasnost u izjašnjavanju u korist odluke oba kopredsednika tima – objašnjava Slobodan Samardžić.
On smatra da je na Ahtisariju bilo da „vodi računa da li će predstavljanje predloga rešenja za budući status KIM početi u trenutku kada u Srbiji još nisu formirani novi parlament i vlada“.
– Hvalili su se velikodušnim tromesečnim pomeranjem saopštavanja predloga rešenja za KIM zbog predizborne kampanje i izbora u Srbiji, a sada nam politički bezobzirno zabadaju nož u leđa odlukom da izveštaj saopšte pre konstituisanja parlamenta i vlade – kaže Samardžić.
Upitan da li je samo Ahtisari kriv za nastalu situaciju, ili je i još aktuelna Vlada trebalo tu mogućnost da predvidi, Samardžić odgovara da „ne mogu naši prioriteti da se rukovode Ahtisarijevim planovima i odlukama“.
– Beograd nije mogao da izbegne izbore, a odluka da se baš u ovom trenutku predstavi predlog rešenja je Ahtisarijeva, ili njegovih nalogodavaca. Našoj državi sada pokušavaju da se nametnu bitne i suštinske odluke, iako su u ovom trenutku i država i njeni organi slabijeg legitimiteta – ističe Samardžić.
Na pitanje da li ovakav razvoj događaja potvrđuje ranije prognoze Zapada da će Beograd pokušati da odloži i produži pregovarački proces izborima, Samardžić odgovara da „pokušaj da se problem obrazloži namernom zlom voljom političara u Srbiji predstavlja detinjasto reagovanje“.
– Ahtisari jeste rekao da će predlog predstaviti posle izbora u Srbiji, ali niko unapred nije znao da će se odlučiti da to bude u vakumu između konstituisanja institucija u Srbiji. Unapred se ne mogu predvideti sve posledice i konsekvence. Ne možemo iću u susret nečijim namerama i hipotetički se baviti mogućim i nemogućim situacijama. To je besmisleno. Ništa se neće dogoditi dok se ne formira nova vlada Srbije. Zapad sada lovi u mitnom, a nas za to optužuje – tvrdi Slobodan Samardžić, upitan u čemu je sada problem kada je premijer Koštunica uoči izbora izjavio da „iznošenje Ahtisarijevog predloga i formiranje nove vlade Srbije nisu ni u kakvoj međusobnoj vezi“.
Prema izveštajima agencija u Prištini se u okviru priprema za Ahtisarijev dolazak 2. februara sve češće čuju „apeli međunarodnih zvaničnika za očuvanje mira i bezbednosti na KIM“. Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer je, kako prenose mediji, iz Brisela poručio da niko ne treba da pokuša da testira snage NATO na Kosovu jer su one spremne da odgovore na svaki izazov“.
U beogradskom pregovaračkom timu Danasu je nezvanično potvrđeno da bi ubrzo posle Ahtisarija Beograd i Prištinu trebalo da poseti i specijalni predstavnik SAD u pregovorima o budućem statusu Kosova Frenk Vizner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari