Niška opozicija bez jedinstvenog stava o bojkotu izbora 1Foto V.Torović

Predstavnici partija članica Saveza za Srbiju( SZS) u Nišu ponovili su danas da nisu promenili svoju odluku o bojkotu izbora u Srbiji, i na republičkom i lokalnom nivou i pozvali su ostale opozicione stranke da im se u tome pridruže.

Ovakav stav imaju i Socijaldemokratska stranka(SDS) i Dosta je bilo, koji su takođe već odlučili da će bojkotovati predstojeće izbore na svim nivoima.

S druge strane, Nova stranka, Pokret slobodnih građana(PSG) i „ Niška inicijativa“ nemaju još odluku da li će učestvovati na izborima.

Miodrag Stanković, predsedavajući Saveza za Srbiju i predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke  ocenio je da se Srbija nalazi na „ ivici autokratije i na korak od diktature“.

-Primetno je da su Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka(SNS) veoma nervozni, što nam pokazuje da je dobro ovo što radimo, i da će sve to dovesti do sloma režima. Moramo da bojkotujemo izbore, kako bi smo se izborili za fer i poštene izborne uslove, a to je moguće jedino ako građani Srbije budu istinito informisani. Zato je neophodno da svi medijim budu slobodni, a ne da ih cenzuriše vlast-kazao je on, na današnjoj tribini SZS o izbornim uslovima.

On je precizirao da građani moraju da znaju koga biraju, a već sedam godina nisu informisani jer su mediji zatvoreni, aktuelna vlast je uzurpirala medije i onemogućava da istinite informacije dodju do građana.

Dragan Stojadinović, iz Narodne stranke, rekao je da nema ni govora da će partije okupljene u SZS učestovati na izborima dok se ne promene izborni uslovi.

-Mi smo već konačno odlučili da bojkotujemo  lokalne izbore u Nišu. Stanje u niškim medijima, kojima se daje ogromna sredstva iz gradskog budžeta je katastrofalno, jer opozicija uopšte nema priliku da na lokalnim televizijama Nišlijama izloži svoje političke stavove. Ništa ne bi promenilo ako bi opozicija na ovakvim izborima osvojila 15 do 20 odboričkih mesta u Skupštini Niša-ocenio je Stojadinović.

On je ponovio da mediji u Srbiji moraju konstantno da budu slobodni najmanje devet meseci pred izbore, kako bi se kako bi se stekli minimalni uslovi za poštene izbore.

Predrag Jovović  poverenik PSG u Nišu rekao je da oni nisu doneli odluku o izlasku na izbore, kao i da očekuje da bi takva odluka mogla da se donese oko Nove godine.

-Iako smo svesni da u Srbiji izborni uslovi nisu dobri, ipak smo dali šansku vlasti u Srbiji da ih popravi. PSG kao minimum traži da se oslobode RTS i RTV, najmanje kao što je bilo pre 2012. godine. Takođe, zahtevamo da se izaberu tri člana REM-a, kao i da se smeni predsednica tog tela Olivera Zekić, koja je od njega napravila rijaliti-naglasio je Jovović.

Stefan Mitrović, iz Dosta je bilo, pozvao je sve stranke opozicije da se ujedine i da zaborave sve partijske i programske razlike.

-Jedinstveni moramo da pobedimo Vučićev režim. Ne možemo da očekujemo pomoć od Evropske unije jer ona pritiska stranke u Srbiji da učestvuju na izborima kako bi dale legitimitet izborima. U 21. veku Evropa se pravi da ne vidi kako se guši demokratija i podržava totalitarni režim u Srbiji-istakao je Mitrović.

Srđan Nonić, iz „ Niške inicijative“ ocenio je da nije dobro što su neke opozicione stranke već javno rekle da neće učesvovati na izborima.

-Zašto da neprijatelju otkrivamo karte? Bojkot bez medija ne znači mnogo jer birače nećemo moći da ubedimo zašto ne treba da izađu da glasaju. S druge strane, niko od onih koji će bojkotovati izbore nema jasan plan šta će raditi posle-rekao je on.

Nonić je pozvao svu opoziciju da jedinstveno nastupa jer ne mora da čeka izbore da bi „pokazala jedinstvo“, kao i da već sada može da krene da pokazuje jedinstvo zajedničkim bojkotom ustanova i različitih dogadjaja.

-Mi iz Niške inicijative ćemo da se pojavljujemo i da im smetamo na svim manifestacijama. Mogu da nam se pridruže i ljudi iz drugih stranaka. Niko nas ne sprečava, da imamo aktivan bojkot- poručio je Nonić.

 

Ivana Petković iz SDS kazala je da je odluka o bojkotu bila teška, pre svega jer će opozicione stranke biti u teškoj situaciji posle izbora.

Jovanović: Opozicija može da pobedi u opštini Medijana

Ivan Jovanović, potpredsednik Nove stranke rekao je da bi jednistvena opozicija mogla da ostvari odličan rezultat na lokalnim izborima u niškoj opštini Medijana.

-I na prošlim izborima  opozicija je najbolje prošla u toj centralnoj, gradskoj opštini. Zato je potrebno da se dobro razmisli da li trebalo da se učestvuje izborima na lokalu-rekao je Jovanović i dodao da ne zna kad će Nova stranka da odluči da li će bojkotovati izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari