Narednih sedam dana biće poznat ishod pregovora koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije s „narodnjacima“ i radikalima oko formiranja nove vlade Srbije. U SPS-u smo detaljno pregledali pravnu analizu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koju je izradio ekspertski tim Demokratske stranke Srbije i mogu da kažem da nismo zadovoljni ponuđenim objašnjenjima.

Narednih sedam dana biće poznat ishod pregovora koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije s „narodnjacima“ i radikalima oko formiranja nove vlade Srbije. U SPS-u smo detaljno pregledali pravnu analizu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koju je izradio ekspertski tim Demokratske stranke Srbije i mogu da kažem da nismo zadovoljni ponuđenim objašnjenjima. Videli smo da to ne valja. Zato SPS insistira na ratifikaciji SSP-a u republičkom parlamentu , jer je to budućnost Srbije – rekao je za Danas Milutin Mrkonjić, potpredsednik SPS-a.
Jeste li zadovoljni objašnjenjem DSS-a o budućoj realizaciji socijalno-ekonomskog programa i načinu usklađivanja penzija?
– Nismo zadovoljni ni tim ponuđenim odgovorom. U Srbiji ima 1.600.000 penzionera i moramo podići i njihov i standard svih ostalih građana. To ne može bez privrednog rasta. Bez one treće tačke gde se govori o razvoju, o projektima, nema povećanja penzija, ali moramo načiniti napor da to učinimo. Dakle, moramo prvo zaposliti ljude koji nemaju posao i dići standard tako što ćemo povećati bruto nacionalni dohodak. O tim stvarima treba da se stara novi predsednik vlade Srbije.
Zna li se njegovi ime?
– Koliko znam, dosad jedini kandidat za premijera jeste Vojislav Koštunica. Doduše ja sam kandidat SPS-a za premijera, ali ako se dogovorimo s „narodnjacima“ i radikalima ja se povlačim ukoliko on izađe s programom u kome će biti odgovora na ono što mi tražimo i očekujemo.
Koštunica je rekao da njegova stranka neće davati dodatna objašnjenja oko realizacije socijalno-ekonomskog programa i SSP i da je sve manje realno očekivati da je moguće s koalicijom oko SPS-a ostvariti ciljeve nacionalne vlade.
– Koštunica nepotrebno unosi nervozu u naše razgovore. On je barem čovek pregovarač i zna kako to ide. Imamo pravo da kažemo šta nije u redu. Ponudili smo program i nismo preterivali u zahtevima. Logično je što se trudimo da taj program ostvarimo kao što to čine i penzioneri. Realan sam i znam da je teško ostvariti to što tražimo, ali to je ono o čemu smo u kampanji pričali. Hajde da nađemo formu kako bismo svi bili zadovoljni. Moramo te sporove da rešimo kako bismo funkcionisali u budućnosti.
Znači li to da su pregovori s „narodnjacima“ i radikalima zapali u ćorsokak i da skoro nećemo dobiti novu vladu?
– Podsećam vas da tek počinju rokovi za formiranje nove vlade Srbije i imamo još 90 dana da se dogovorimo o parlamentarnoj većini. Zašto ste nervozni? Formiraćemo vladu. Verujte mi, meni su rokovi puno u životu doneli. Uostalom, tek sam počeo pregovore s „narodnjacima“ u svom domenu. Obavio sam tek po jedan razgovor s Velimirom Ilićem i Predragom Bubalom. Razgovarali smo vrlo korektno, neke činjenice poslagali kako bismo utvrdili stanje. Videli smo čime raspolažemo i šta možemo da radimo i nastavićemo razgovore najverovatnije već danas. I ti pregovori trajaće još samo nedelju dana.
Ilić kaže da SPS paralelno i tajno pregovara i sa DS-om?
– To nije tačno, jer smo mi ozbiljna stranka koja trenutno pregovara samo s „narodnjacima“ i radikalima. Ako ovaj dogovor propadne onda ćemo pregovarati i sa koalicijom Za evropsku Srbiju, i to je normalno i legitimno. Ako me pitate ko nam je bliži – DS ili DSS – reći ću vam niko. Bliski su nam oni s kojima možemo ozbiljno da razgovaramo. Usvojili smo pet principa, sada čekamo nastavak razgovora, a do kadrovskih rešenja još nismo stigli.
Zar predsednik SPS-a Ivica Dačić već nije dobio ponudu od ZES-a da bude novi premijer?
– Verovali ili ne ja o tome ne znam ništa. Moraćete da pitate Dačića, a koliko ja znam kandidat SPS-a za premijera sam upravo ja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari