Stamatović: Ništa dobro ne može da se dogodi na ulici 1Foto: Nenad Kovačević

Tačno je da ima problema sa slobodom medija i uslovima za održavanje izbora, ali to je tako.

Moramo da se izborimo za demokratske i fer izbore, a to možemo samo na izborima. Bojkot ne rešava ništa i vladajućoj stranci otvara mogućnost za manipulisanje glasovima birača, kaže u razgovoru za Danas Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije i prvi čovek opštine Čajetina, još od 2004. On ističe da će ZS izaći na lokalne i parlamentarne izbore. Osim u opozicionoj Čajetini, ponudiće odborničke liste u drugim lokalnim samoupravama, a u završnici su, kaže, pregovori sa srodnim partijama o koaliciji za parlamentarne izbore.

Inače, Stamatoviću nije uspelo da održi koaliciju sa SPAS-om Aleksandra Šapića, koju je ugovorio krajem prošle godine, jer mu je zamereno da insistira na učešću na lokalnim, a da traži odlaganje parlamentarnih izbora.

„ZS je jedna od retkih stranaka koja jasno i otvoreno govori o svojim namerama i planovima i takvim načinim rada smatramo da možemo da ostvarimo dugoročne ciljeve za oporavak posrnulih institucija u Srbiji“, dodaje naš sagovornik i podseća na to da se „jedini zalagao za to da se lokalni i parlamentarni izbori održe u različito vreme“.

*Kako komentarišete „selektivni bojkot“, odnosno to što će deo opozicije učestvovati na lokalnim izborima u Šapcu i Čajetini, a moguće i u Paraćinu, dok će deo njih bojkotovati i lokalne i parlamentarne izbore?

– Ako izlazimo na izbore u tim gradovima, ne znam zašto ne bismo izašli i u ostatku Srbije. Trebalo bi pokušati da se izbori dobiju i u drugim opštinama i gradovima, jer Srbija bi trebalo da se menja odozdo, a ne odozgo. Ako bismo pobedili u nekoliko lokalnih samouprava, pokazali bismo da smo ozbiljne političke partije i kasnije bismo mogli da menjamo Srbiju sa republičkog nivoa.

*Osim podele na „Vučićevu i pravu opoziciju“, generisala se i nova podela u opozicionim redovima – na one koji će bojkotovati izbore i protivnike bojkota…

– To je zato što Beograd ne razume unutrašnjost Srbije. Problema će biti sve dok političari iz kruga dvojke ne shvate da postoje i građani izvan Beograda, koji žele da odlučuju i doprinose razvoju Srbije i zaštiti njenih nacionalnih interesa. S druge strane, ko daje sebi za pravo, Savez za Srbiju ili neko drugi, da jedini ima tapiju na opoziciono delovanje? Svako ima pravo da donosi odluke nezavisno ili u okviru političke grupacije ali, posle toliko problema sa aktuelnim režimom, nama niko ne može da kaže da smo bilo čija opozicija. Zdrava Srbija je opozicija svakoj političkoj partiji koja radi protiv naroda i naših nacionalnih interesa.

*Građani su zbunjeni time ko bojkotuje, a ko ne bojkotuje izbore, ko izlazi na lokalne, a ne izlazi na parlamentarne izbore…

– Naravno da su zbunjeni. Prerano se izašlo sa odlukom o bojkotu i nije napravljena precizna i jasna analiza o tome šta posle bojkota, odnosno kako da neizlaskom na izbore promenimo stanje u Srbiji. Koji su sledeći koraci? Ulica? Na ulici ništa dobro ne može da se dogodi. Treba biti uporan i politički ozbiljan u nastojanjima da se izborimo za demokratske procese.

*Jedan ste od osnivača Saveza za Srbiji, čiji je osnivački skup održan u julu 2018. godine na Zlatiboru, ali već izvesno vreme na sajtu tog Saveza nema Vas kao osnivača i člana predsedništva, niti ZS kao članice tog opozicionog bloka. Jeste li napustili Savez ili ste iz njega isključeni?

– Kada je ZS odlučila da će izaći na lokalne izbore, obavestio sam o tome Savez za Srbiju i oni su odlučili da me izbrišu iz članstva, jer su ranije doneli odluku o bojkotu. Korektno smo se razišli, bez teških i ružnih reči.

*Da li je tačno da ste sa Draganom Jovanovićem, liderom Bolje Srbije i predsednikom SO Topola, pre neki dan u tom gradu, ugovorili koaliciju za republičke izbore i naziv liste „Milan Stamatović – Zdravo da pobedi – Dragan Jovanović“?

– Nije postignut konačan dogovor, ali blizu smo da ga zaključimo. Tačno je da razgovaramo o tome i u toj koaliciji biće i grupe građana i pojedinci, a ranije smo uspostavili dogovor sa Veroljubom Stevanovićem, bivšim gradonačelnikom Kragujevca. Za sada je to samo radni naziv liste, a narednih dana znaćemo kako će se ona zvati, u zavisnosti od toga ko će nam se pridružiti.

*Kakve rezultate očekujete na lokalnim izborima?

– U Čajetini, zbog našeg odnosa prema građanima i rezultata koje smo postigli, očekujemo pobedu. Očekujemo da preuzmemo vlast u desetak gradova i opština u Srbiji. Realno je da ZS preuzme vlast u Užicu, a možda u Priboju, Arilju, Ivanjici, čak u Požegi i Kraljevu. Dobrim rezultatima se nadamo u Čačku i celom Moravičkom i Raškom okrugu, a ne bi trebalo zaboraviti Beograd i Vojvodinu.

*A na parlamentarnim…

– Očekujem da osvojimo do pet odsto glasova, jer u mnogim mestima u Srbiji imamo dobre odbore i timove.

Nema saradnje sa naprednjacima

„Nikakve saradnje nema sa naprednjacima. Čelnici SNS su napokon shvatili da smo u pravu i da ne radimo na štetu države. Promenili su ponašanje prema Čajetini, jer su uvideli da radimo pošteno i zakonito. Verovatno su shvatili da ne mogu brutalnošću i osionošću protiv časnih Zlatiboraca, koji štite svoje lokalne i nacionalne interese“, kaže Stamatović na sumnje da, u poslednje vreme, sarađuje sa naprednjacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari