Kriza poverenja između SPS i naprednjaka, koja postoji od formiranja vladajuće koalicije, kao i nesporazumi oko prekomponovanja vlasti na lokalnom nivou neće još neko vreme ugroziti opstanak Vlade Srbije i dovesti do prevremenih parlamentarnih izbora.

U ovoj oceni slažu se predstavnici vodećih stranaka vladajuće koalicije, koji su uvereni da će Vlada potrajati, ako ne pun mandat, a ono znatno duže nego što to opozicija priželjkuje. Tačka na nesporazume oko formiranja vlasti u nekim opštinama i gradovima biće stavljena nakon današnjeg sastanka lidera SPS i SNS Ivice Dačića i Aleksandra Vučića.

Kako bi pokazali da žele opstanak koalicije na republičkom nivou, socijalisti će raspustiti sve lokalne odbore koji odbiju da naprave vlast sa SNS. Biće sklonjeni svi neposlušni funkcioneri i to ne samo u Smederevskoj Palanci, već i u Kniću, Kuršumliji i Leskovcu, gde Gradski odbor SPS već duže vreme odbija da raskine koaliciju s DS. To znači da će, kako Danas saznaje, lider leskovačkih socijalista Živojin Stefanović najverovatnije biti smenjen.

„Lokalno ne može biti iznad državnog i ne može ugroziti vladajuću koaliciju, a na nama, članovima koalicije, je da reagujemo na te situacije“, kaže Žarko Obradović, zamenik predsednika SPS, i dodaje da njegova partija želi da se u lokalnim samoupravama, svuda gde postoje uslovi, naprave koalicije poput one na republičkom nivou.

Jadranka Joksimović, članica Predsedništva SNS, juče nije želela da ocenjuje mogu li problemi na lokalu ugroziti opstanak Vlade Srbije.

„Ne želim da spekulišem da li će vlada izdržati pun mandat. Smatram da je u interesu građana da ova vlast potraje što duže i da radi u punom kapacitetu, jer izazovi koji stoje ispred nas su veliki i ozbiljni. To je prioritet. Ali, ako se desi nešto što će na dramatičan način poremetiti politiku oko koje smo se usaglasili, ili odnose unutar koalicije, onda bi moglo da se govori o novim izborima. Do tada ne vidim razlog zašto bismo pospešivali te priče“, napominje Joksimovićeva za Danas i dodaje da „potresi na lokalu mogu da ugroze vlast samo ukoliko se pokaže da su oni praksa, a ne izuzetak“.

U Ujedinjenim regionima Srbije sumnjaju da će biti većih potresa u vladajućoj koaliciji. Vladimir Ilić, šef poslaničke grupe URS u Narodnoj skupštini, kaže za Danas da slučaj Smederevske Palanke ili neke druge opštine ne može da utiče na stabilnost Vlade Srbije, koja ima mnogo veće probleme u zemlji nego što je promena vlasti u opštinama.

Ilić podseća i da odbornici raspolažu sopstvenim mandatima i da se zato u svakom gradu i opštini ne može uvek poštovati odluka centrale. „Nisu nevažni ni animoziteti koji postoje među lokalnim funkcionerima u nekim sredinama. Važno je da se nesporazumi s lokala nisu preneli u parlament Srbije, gde vladajuća koalicija funkcioniše gotovo savršeno“, ističe Vladimir Ilić.

Dubravka Filipovska, potpredsednica Nove Srbije, slaže se da nije realna priča o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. „Možda SPS na lokalnom nivou, zbog višegodišnje bliske veze s DS, ima mali problem prilagođavanja, ali verujem da će centrala socijalista to rešiti“, ocenjuje Filipovski.

Dačić: Nemojte da ste smešni

Premijer i lider SPS Ivica Dačić odbacio je juče mogućnost da Vlada Srbije padne zbog situacije s lokalnim vlastima. Rekao je da postoje problemi, ali ne takvi da će zbog njih pasti Vlada. „Ja sam presrećan ako je razlog za pad Vlade Srbije u lokalnoj vlasti, jer to znači da nemamo ozbiljnijih problema… Da li vi mislite da sam lud da se sretnem s Hašimom Tačijem u uslovima kada će vlada pasti zbog Smederevske Palanke ili Zaječara. Nemojte da ste smešni“, rekao je Dačić novinarima.

Dinkić: Lokalni nesporazumi

Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede i lider URS, izjavio je juče da nijedan lokalni nesporazum ne može da ugrozi republičku vladu i da ih treba rešavati tamo gde i nastaju – na lokalnom nivou. „Stranke vladajuće koalicije imaju apsolutno dobru saradnju. Evo, imali smo još jednu vrlo uspešnu sednicu Vlade, a opozicija će morati još da sačeka da pravi svoju vladu“, kazao je Dinkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari