Što se tiče predsedničkih izbora, ista meta, isto odstojanje. Podjednake su šanse da budu održani i krajem godine i 6. maja zajedno s parlamentarnim i lokalnim, rekli su Danasu saradnici Borisa Tadića.

Oni ističu da se predsednik Republike ovom temom poslednjih dana uopšte nije bavio, jer je zauzet državnim poslovima i putovanjima po Srbiji u cilju podsticanja investicija, poljoprivrede i razvoja malih i srednjih preduzeća. Kako kažu, ekonomija je njegov i državni prioritet, za brižljivije razmatranje eventualnih predsedničkih izbora „uopšte nije imao vremena“.

Neizvesnost se time nastavlja, ali Tadićevi bliski saradnici tvrde za Danas da jedna dilema ne postoji – građani Srbije za predsednika Republike neće glasati 22. aprila. U delu javnosti, ali i unutar same DS, spekuliše se da bi tog datuma mogao biti održan prvi krug predsedničkih izbora, kako bi drugi drug bio na Đurđevdan. Kada bi tako zaista bilo, izbori bi morali bili raspisani danas ili sutra. „To nije tačno. Oni koji tako govore, pa čak i iz DS, bave se nagađanjima. datum 22. april nije u planu“, poručuju izvori našeg lista iz najbližeg okruženja predsednika Republike.

Da se ne treba baviti spekulacijama u vezi s ovom temom prethodnih dana su izjavili i potpredsednici DS Dragan Šutanovac i Jelena Trivan. U intervjuima za Danas oni su naglasili da je Tadić taj koji donosi odluku, ne stranka, te da će njegov stav biti „u interesu države i građana“.

Šutanovac nam je rekao da se „svakako na partijskim organima DS o ovome razgovara, ali kako je u pitanju ostavka predsednika na državnu, a ne stranačku funkciju, to je pitanje koje prevazilazi stranku i na koje njena struktura neće imati uticaj“.

Trivanova smatra da je previše spekulacija i rasprava o temi predsedničkih izbora i da političari treba da govore o „stvarnom životu građana, a ne samo o izborima i datumima kada će oni biti raspisani.

Pretnje bez efekta

I na Andrićevom vencu i u DS kažu za Danas da upozorenja koja na Tadićev račun poslednjih dana upućuju razni političari, pre svih Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, nemaju efekta. „Poruke lidera SNS i SPS pre svega su usmerene ka njihovim biračima, kako bi se stvorila slika da imaju hrabrosti da kritikuju i prete predsedniku Republike. Pri donošenju odluke o predsedničkim izborima, Tadić će se isključivo voditi državnim interesima, stabilnošću i razvojem zemlje“, poručuju predsednikovi saradnici i demokrate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari