Predlog statuta Vojvodine i prateći zakon o prenosu nadležnosti neće se do letnje pauze naći pred narodnim poslenicima u Skupštini Srbije, koji početkom avgusta odlaze na odmor. Iako je Predlog statuta usvojen 15. oktobra 2008, a Radna grupa Vlade napisala zakon o nadležnostima Pokrajine, javnost i dalje ne može da dođe do informacije kada će Vlada da usvoji Predlog zakona i pošalje ga Narodnoj skupštini.

– Ne verujem da će se Predlog statuta i prateći zakon naći pred poslanicima do letnje pauze, jer bi to značilo da već sledeće nedelje imamo akta pred sobom. Veliko je pitanje i kada će republički poslanici imati priliku da raspravljaju o ovim aktima neophodnim za poštovanje Ustava Srbije i autonomiju Vojvodine, jer do poslanika nije stigla nijedna nova informacija – kaže za Danas šef poslaničke grupe manjina i funkcioner SVM Balint Pastor.

Prema Pastorovim rečima, odgovornost za odugovlačenje procesa usvajanja važnih vojvođanskih akata je na Vladi, a ne na poslanicima u parlamentu. On kaže da „ne može da veruje da stranke iz vladajuće koalicije hladno posmatraju protivustavnu situaciju u kojoj se nalazi Vojvodina zbog neusvajanja statuta“.

S druge strane, predsednik Pokrajinskog odbora DS Dušan Elezović rekao je Danasu da se nada da će vojvođanska akta veoma brzo stići u parlament Srbije, a da pitanje kada će se to dogoditi treba uputiti premijeru Mirku Cvetkoviću i predsednici Narodne skupštine Slavici Đukić-Dejanović.

Podsetimo da je predsednik Izvršnog veća Vojvodine i potpredsednik DS Bojan Pajtić najavio da će se Predlog statuta i prateći zakon naći pred republičkim poslanicima pre letnje pauze. Spekulacije da su glavna prepreka usvajanju najviših akata Pokrajine neslaganja unutar DS pojavile su se nedavno u javnosti nakon oštre reakcije Pokrajinskog odbora demokrata na izjavu Milana Markovića, ministra za državnu i lokalnu samoupravu, datu Danasu da bi bilo protivustavno da Vojvodina dobije mogućnost da donosi akta zakonske snage. Problem postoji i u stavu Socijalističke partije Srbije koja sumnja da su predloženi akti Vojvodine u suprotnosti sa Ustavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari