Nisu pozvani glavni urednici Danasa, Kurira i Vremena 1Foto: Fonet/AP

Svečanosti povodom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića prisustvovala je većina glavnih i odgovornih urednika vodećih medija u Srbiji, sem urednika Danasa Dragoljuba Petrovića, Kurira Nemanje Pajića i Vremena Dragoljuba Žarkovića.

S obzirom da se predsednik, bar deklarativno, zalaže za slobodu medija i jednaka prava za sve novinare, postavlja se pitanje da li je odluka da određeni urednici ne budu pozvani na državnu svečanost vid diskriminacije prema pojedinim medijskim kućama.

– Ne, to su samo izuzeci koji potvrđuju pravilo da je Aleksandar Vučić predsednik svih građana Srbije. Čast izuzecima – kaže Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Glavni urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević smatra da je poziv trebalo da dobiju urednici Danasa i Vremena, dok, kako kaže, Kurir to nije zaslužio. „Kurir se bavi svim drugim, sem novinarstvom. To je politički bilten“, navodi Lađević.

Glavni urednik Kurira Nemanja Pajić, pak, tvrdi da se nalazi u odabranom društvu i da nije pozvan jer radi u kritički nastrojenom mediju, dok glavni urednik Hepi televizije Milomir Marić tvrdi da su na proslavu pozvani svi.

– Ti što kažu da nisu dobili pozivnice su malo maštoviti. Pričinjava im se da su opozicija – kaže Marić u šaljivom tonu. On je prisustvovao svečanoj inauguraciji, koju su neki novinari nazvali i „privatnom zabavom“ Aleksandra Vučića.

– Kao glavni i odgovorni urednik Kurira isključivo se odazivam na događaje koji su u skladu sa tradicijom našeg naroda. Ovaj događaj nisam prepoznao kao takav. Kada neko pravi privatnu žurku, ima pravo da bira goste. Poziv za glavne urednike Danasa, Vremena i Kurira, verujem, nije stigao jer kao kritički mediji očigledno nismo po volji organizatora – smatra Pajić.

Glavni urednik Vremena, Dragoljub Žarković, nije potpuno siguran da pozivnicu od „njegove ekselencije Aleksandra Vučića“ na svečanost nije dobio, jer se redakcija Vremena trenutno seli na drugu adresu.

– Možda se poziv negde izgubio. Sada ne znamo ni ko nam je poštar, kaže Žarković i dodaje da bi išao na proslavu, da je poziv dobio, „čisto iz radoznalosti“.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić dobio je pozivnicu u petak, na dan inauguracije. Kaže da ne bi otišao ni da je pozvan dan ranije, „jer ne ide na privatne zabave“.

– Zameram i kolegama koji su išli, navodno iz pristojnosti. Idiotluk je otići diktatoru na noge i vaditi se na pristojnost – izričit je Lekić. U nezgodno vreme, u petak, poziv na skup je dobio i predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović.

– Poziv sam dobio nekoliko sati pre inauguracije. Zbog toga na proslavu ne bih došao čak i da sam tog dana bio u Beogradu, a ne na konferenciji koju je u Kopenhagenu organizovao Gugl, ističe Radomirović.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović poziv nije ni dobio, a kaže da ne bi išao ni da je bio pozvan. Niti ima razumevanja za one koji su bili.

– Sve kolege koje su prisustvovale tom cirkusu poslale su jasnu poruku da žele da sarađuju sa vlastima. U katastrofalnim uslovima u kojima radimo, gde se dramatično guše medijske slobode, tu vrstu poklonjenja ne razumem – izričit je Sejdinović.

 Urednici pojedinih medija pak na vreme su dobili pozivnice, još početkom prošle sedmice. Glavni urednik NIN-a, Milan Ćulibrk, odazvao se pozivu i prisustvovao svečanosti.

– Nije to nikakvo dodvoravanje predsedniku, već profesionalna dužnost novinara i urednika koji su pozvani. Naš stav o vladajućoj garnituri izražavamo kroz tekstove. Kritični smo bili i prema prethodnoj, tako i prema sadašnjoj vlasti. Bićemo i prema budućoj, naglašava Ćulibrk. On kaže da vlast dosta greši u tome što medije razdvaja na „naše i njihove“ i da novinari ne bi smeli da se vode takvom logikom.

– Posao novinara je da istražuje i da razgovara. Radili bismo mi intervjue i sa Bratislavom Gašićem, i sa Nebojšom Stefanovićem, iako nas je tužio. Samo kada bi oni hteli da razgovaraju sa nama, ističe Ćulibrk.

Glavni i odgovorni urednik RTS-a Dragan Bujošević nije odgovarao na naše pozive i poruke sa pitanjem da li je dobio pozivnicu od Aleksandra Vučića, ali je na svečanosti bilo novinara ove medijske kuće i to ne samo kao izveštača, već ličnih gostiju predsednika. Programski direktor N1 Srbija, Jugoslav Ćosić, dobio je pozivnicu, ali nije bio u Beogradu za vreme inauguracije. N1 je, kako navodi, na svečanosti imala regionalnog predstavnika, Brenda Sadlera.

Glavni i odgovorni urednici Bete i Foneta, Dragan Janjić i Zoran Sekulić, dobili su lične pozivnice i prisustvovali svečanosti, kao i direktorka Tanjuga Branka Đukić. U svečanim toaletama viđene su novinarke Pinka, dok nekadašnja glavna i odgovorna urednica Politike i UNS-a, Ljiljana Smajlović, poziv nije ni dobila, ali bi, kako kaže, išla „jer je red“. I glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti u ostavci, Ratko Dmitrović, bio je pozvan i prisustvovao je ceremoniji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari