Njujork tajms: Specijalni sud narušava odnos Prištine i Zapada 1Foto: EPA/VALDRIN_XHEMAJ_

Ugledni list NJujork tajms objavio je tekst u kome ukazuje da pokušaji kosovskih političara da ukinu Specijalni sud za ratne zločine, formiran da procesuira zločine koje su činili Albanci, prete da „naruše odnose“ Prištine sa zapadnim saveznicima.

 Pod naslovom „Oči sveta uprte u Kosovo zbog nastojanja da blokira sud za ratne zločine“ navodi se da su zapadne sile uvek bile nepokolebljive u stavu da se Kosovo kao i region mora suočiti sa balkanskim ratovima. Podseća se i da su Francuska i Nemačka u Prištinu poslale izaslanike u okviru napora da izvrše pritisak na zvaničnike da odustanu od pokušaja izmene zakona.

„Svakom ko je osumnjičen da je počinio ratne zločine mora da bude suđeno, bez obzira na etničku pripadnost ili nacionalnost“, rekao je DŽejms Ker Lindzi, profesor politike i stručnjak za Balkan na univerzitetu Sent Meri u Londonu. Kako je dodao, „niko nije dobio odrešene ruke po pitanju ratnih zločina“.

Kako se podseća u tekstu, u decembru prošle godine, 43 poslanika, većinom iz redova veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, pokušali su da na glasanje u skupštini stave inicijativu za ukidanje suda, ali se to nije dogodilo i rasprava je odložena, a očekuje se ovih dana da ta tema bude ponovo stavljena na dnevni red.

U sredu o Specijalnom sudu

Predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsedavajući Skupštine Kadri Veselji ne odustaju od planova da ukinu zakon o Specijalnom sudu za ratne zločine i rasprava u parlamentu o
tome očekuje se 17. januara, objavio je prištinski list Gazeta ekspres.

List navodi da je sednica Predsedništva Skupštine prvobitno bila zakazana za 15. januar, prvi dan nakon zimske praznične pauze, ali je odložena za sredu.

Podseća se da je inicijativa poslanika vladajuće koalicije u Prištini za sazivanje vanredne sednice skupštine prošlog meseca propala zbog nedostatka kvoruma i da je za određivanje dnevnog reda plenarne sednice potrebna većina glasova u Predsedništvu Skupštine, prenosi RTK2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari