Njujork Tajms: Vučićeva pobeda približavanje autokratiji 1Foto: EPA/ JUSTIN LANE

Pobeda predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na izborima za šefa države približila je Srbiju autokratiji, piše Njujork Tajms.

Mada je funkcija šefa države uglavnom ceremonijalna, Vučić može izabrati naslednika na poziciji premijera i učvrstiti svoju moć, navodi američki list.

Njujork Tajms tvrdi da je Vučić strogo ograničio slobodu medija i marginalizovao opoziciju. Posle okončanja izbora, svakog dana na ulice Beograda izlaze hiljade demonstranata, uglavnom mladih ljudi, uz transparente „Dole diktatura“ i „Vučiću, ukrao si izbore“.

S druge strane, Vučić ističe da činjenica da vlast nije sprečila proteste predstavlja „znak demokratije“.
Njujork Tajms piše da bi Vučić posvećenost demokratiji mogao demonstrirati obnavljanjem slobode štampe, omogućavanjem iznošenja drugačijeg mišljenja i nezavisnom istragom vezanom za tvrdnje o zastrašivanju birača.

List navodi da evropski lideri u Vučiću vide stabilnost i nadaju se da će on zadržati Srbiju na putu ka prikljućenju Evropskoj uniji, uprkos rastu ruskog uticaja na Balkanu i njegovoj kontroli svih političkih institucija i medija.

Prema oceni Njujork Tajmsa, prepuštanje Vučiću takve kontrole predstavljalo bi izneveravanje osnovnih vrednosti EU, kao i Srba koji na Uniju gledaju kao na svetionik demokratskih prava i sloboda.
Njujorški list ukazuje da se sve to dogadja u vreme kada istočnoevropski i srednjeevropski lideri okreću leđa demokratiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari