NKD: Stranke da se izjasne da li su za reformu izbornog sistema 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) zatražila je danas od političkih stranaka, pokreta i koalicija da se izjasne da li podržavaju promenu izbornog sistema pre najavljenih izbora 2022. godine, posle tih izbora ili im je aktuelni izborni sistem dobar i ne žele da ga menjaju.

„NKD je u svom Proglasu pozvao stranke vlasti, opozicije i predstavnike Evropske unije da reforma izbornog sistema bude deo predizbornih pregovora i predizbornog paketa pravila koja treba da demokratizuju izbore, Skupštinu i društvo. Zato sada tražimo od političkih partija, stranaka, pokreta i koalicija da se javno izjasne – jesu li za promenu izbornog sistema pre sledećih izbora“, navodi se.

Koalicija je u saopštenju dodala da je upite poslala na više od 60 političkih organizacija, parlamentarnih i vanparlamentarnih, na vlasti i u opoziciji, a takođe je najavila da će obavestiti javnost o dobijenim odgovorima političkih aktera.

„NKD ne favorizuje nijedan izborni model, ali favorizuje ideju da građani mogu da biraju, a ne samo da glasaju, što im je sadašnjim izbornim sistemom onemogućeno. Zato tražimo da promena sistema bude u agendi pregovora i u fokusu javnosti, kako za republičke, tako i za lokalne izbore“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari