Nonić: Prijava tužilaštvu zbog delovanja neonacista u centru Niša 1Srđan Nonić Foto: Danas

Srđan Nonić, šef opozicione odborničke grupe “Niška inicijativa” u Skupštini grada i građanski aktivista, najavio je danas da će obavestiti tužilaštvo o okupljanju pripadnika neonacističke grupe „Combat 18“ na Nišavskom keju u centru grada, gde propagiraju nacističku ideologiju i šire govor mršnje kroz ispisivanje grafita, skandiranja i na druge načine.

Nonić je inicijator sinoćne protestne šetnje na Nišavskom keju, u kojoj je učestvovalo stotinak građana koji su nosili majice sa natpisom „Stop fašizmu“, organizovane zbog toga što je 21. juna u parku pored keja nožem izboden student Uroš Janjić (25) samo zbog toga što je, kako je sam kazao, odbio da skine majicu na kojoj je pisalo „antifašista“. Grupa od desetak mladića propratila je antifašističku šetnju skandiranjima „Srbija Srbima“, „Živela velika Srbija“, „Živeo Nedić“ i „Živeo Ljotić“, te podizanjem ruku u nacistički pozdrav.

– Nakon napada nožem na studenta zbog majice sa antifašističkom porukom, kao i posle incidenta na ovoj šetnji, neću stati. Za početak, obavestiću tužilaštvo o okupljanju neonacista na keju u centru grada, obično uveče i noću, a planiram i da od gradonačelnika Darka Bulatovića, koji kada ujutru dođe na posao gleda na kej i mesto njihovog okupljanja, tražim hitno uklanjanje kukastih krstova i drugih nacističkih grafita – rekao je Nonić za Danas.

On je ocenio da su mladići koji su izboli studenta Janjića ili izazvali incident na antifašističkoj šetnji „ideološka deca“ aktuelne vlasti, koja 30.tak godina koketira sa nacističkom ideologijom, a sada kroz govor mržnje propagira podele u društvu.

– Desničari, navijačke i druge hejt grupe su repovi radikala, odnosno naprednjaka, koji su probučeni radikali. Njihova politika ih je stvorila i oni ih „gaje“. Zato se dešava da ti mladi ljudi bodu noževima zbog antifašističkih majica ili skandiraju Hitleru, Ljotiću i Nediću, iako su njihovi dedovi ginuli u borbi protiv fašizma- rekao jer Nonić.

On je dodao da ga „ne iznenađuje“ što u protestnoj šetnji, koja je trebalo da upozori na narastajući fašizam u Nišu, nisu učestvovali predstavnici opozicije.

– Nisam iznenađen, ali sam razočaran – rekao je on.

U antifašističkoj koloni bilo je predstavnika pojedinih nevladinih orgnizacija, kao i napadnuti student Janjić, koga je, prema prvim informacijama, jedan od pet napadača dva puta ubo nožem i probušio mu plućnu maramicu, izazvavši unutrašnje krvarenje, zbog čega je bio hospitalizovan u niškom Kliničkom centru. Šetnja je završena kod Oficirskog doma na keju, gde su građani simbolično okrenuli leđa, te pokazali natpis „Rupa za nož“.

Policijska uprava Niš saopštila je 24. juna da je privela petoricu napadača na studenta Janjića i njegovog druga, inače stranog držvljanina, zbog sumnje da su izvršili krivična dela nanošenje teških telesnih povreda i učešće u tuči. Među privedenima je bio N.R. (33), koji je osumnjičen da je Janjića izbo nožem. Svi su, međutim, nakon saslušanja pušteni i nije im određen pritvor. U policiji su kazali da je tuči između njih i dvojice mladića „prethodila verbalna rasprava“.

Janjić je negirao da je napadu prethodio verbalni sukob, navodeći da ih je grupa od pet nepoznatih mladića sačekala i opkolila u mračnijem delu parka, nakon što su drug i on krenuli sa Nišavskog keja, gde su pola sata sedeli. Kada su ih „zaskočili“, jedan od napadača je rekao: „Smeta mi tvoja majica. Možeš li da je skineš?“, na šta mu je Janjić odgovorio sa: „Je l’?“, posle čega su usledili fizički napad i ubodi nožem. Njegov drug je zdobio lkše telesne povrede.

On je dodao da je „spornu“ majicu doneo iz Barselone, gde je proveo prošli semestar, podsećajući da je ovaj grad srce antifašističke borbe za vreme Španskog građanskog rata. Za sebe je rekao da je pojedinac koji gaji antifašistička i socijal-anarhoidna uverenja, uz osudu upotrebe nasilja. Nije član nijedne organizacije ili stranke, niti je ikada bio, ali jes izuzetno politički i društveno aktivan.

– U korenu mog interesovanja je društvo i njegova dobrobit, pa se tako zalažem i radim na svemu što društvo unapređuje, tu pre svega mislim na volonterski rad i pojedine projekte. Borim se i protiv onog što društvu šteti- učestvovao sam na radionicama protiv nacionalizma i redovno podržavam proteste svake vrste, od velikog protesta stanara u Nišu zbog računa za grejanje, preko „Prajda“, do protesta „Ne damo niški aerodrom“  i svih političkih protesta – rekao je on za Danas.

Janjić je dodao da je „oduvek razumeo rizik koji nosi posedovanje i neodstupanje od svog stava ako je on potencijalno drugačiji“.

– Svestan sam opasnosti u takvom slučaju i prihvatam tu cenu. Nemam nameru da ikada od odustanem od javnog zastupanja svojih stavova. Mi smo politička bića i jako je važno da ih javno iznosimo i branimo – rekao je on.

Krivično delo i govor mržnje

Nacistički pozdrav – uspravljanje desne ruke sa raširenom šakom od grudi  u vazduh, smatra se krivičnim delom u Nemačkoj, Slovačkoj i Austriji. U većem broju država ovakav pozdrav se smatra govorom mržnje ukoliko se koristi za promovisanje nacističke ideologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari