Norveška podržava ambicije Srbije da bude više uključena u evroatlantske integracije, izjavio je juče u Beogradu premijer Norveške Jens Stoltenberg. On je kazao novinarima da je to razlog što Norveška pomaže Srbiji u procesu sprovođenja reforme sistema odbrane i podržava „potrebu Srbije da sarađuje sa Haškim tribunalom“.
Stoltenberg je naveo da Norveška i Srbija rade zajedno kako bi Srbija postala član NATO i deo „evropskog konteksta“. „Radimo sa Srbijom na reformi sistema odbrane. Podržavamo saradnju Srbije sa NATO.

Susret sa bivšom dadiljom

Jens Stoltenberg se u rezidencijalnom objektu Norveške ambasade susreo sa Smiljom Katić koja je mu je, dok je bio dečak, bila dadilja u Beogradu i Oslu. „Decu vaspitavam da budu poštena i da brinu o drugim ljudima. To je ono što sam naučio od Smilje“, kazao je ambasador Norveške. Stoltenberg je naveo da se seća mnogih stvari iz detinjstva u Beogradu, pre svega Kalemegdana i hrane. Smilja Katić je rekla da je deset godina provela sa malim Jensom, koji je bio živahno i dobro dete. Otac Jensa Stoltenberga, Torvald bio je ambasador Norveške u Srbiji od 1961. do 1964. godine.

Norveška je, takođe, podržala potpisivanje sporazuma Srbije sa programom Partnerstvo za mir na samitu u Rigi prošle godine“, kazao je Stoltenberg. On je dodao da je Norveška član NATO, ali ne i Evropske unije. Stoltenberg je kazao da je Srbija partner Norveške i da dve zemlje sarađuju na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.
Govoreći o ekonomskoj saradnji, Stoltenberg je podsetio da je Norveška investirala u mobilnu telefoniju u Srbiji, kao i da je to najveća strana investicija u regionu.