Nova runda glasanja za sekretara UN u petak 1

Četvrti krug glasanja za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija održaće se u petak, 9. septembra, piše politika, pozivajući se na diplomatske izvore, navodeći da kandidat Srbije Vuk Jeremić u novu fazu ulazi sa trećeg mesta koje deli sa Bugarkom Irinom Bokovom.

Vodeću poziciju posle svih dodašnjih glasanja čvrsto drži 69-godišnji bivši premijer Portugalije Antonio Gutereš. Na visoko drugo mesto u prošlom krugu uspeo je da se probije Miroslav lajčak, što je bilo, kako list piše, svojevrsno iznenađenje jer je pre toga bio na začelju tabele. Za spskog kandidata je najvažnije da je u jakoj konkurenciji jedini koji je uz Gutereša uspeo da bude u svim krugovima u prvoj četvrtini.

Najvažniji cilj Jeremića je da i posle četvrog kruga glasanja ostane u vodećoj četvorki, jer bi to praktično značilo da ostaje „u igri“ za naslednika Ban Ki Muna. Sredinom septembra održava se redovna sednica Generalne skupštine UN pa će to svakako biti još jedna prilika za lobiranje. Koliko su u tome bili uspešni znaće se 26. ovog meseca, u petoj rundi glasanja, koja će biti značajan pokazatelj svima na izbornoj listi da li ostaju u trci do samog finiša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari