Nova stranka: Direktor BIA Vučićev poltron 1Foto: Logo

Poslanici Nove stranke Marinka Tepić i Zoran Živković upozorili su danas u orvorenom pismu da je Zakon o bezbednosno-informativnoj agenciji izričit da direktor BIA ne sme biti član političke stranke i ističu da Bratislav Gašić, sem što je poltronski odan Aleksandru Vučiću, za tu funkciju ne ispunjava ni jednu drugu kvalifikaciju.

Zajedno se brojnim građanima Srbije delimo izuzetnu zabrinutost zbog najave predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, da za direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) postavi svog stranačkog kolegu Bratislava Gašića, što je i lično potvrdio putem sredstava javnog informisanja 22. maja, navodi se u pismu.

Poslanici navode da uprkos resornom Zakonu o bezbednosno-informativnoj agenciji koji je u svom članu 20. izričit da direktor ne sme biti član političke stranke, javnost Srbije Gašića dobro poznaje ne samo kao visokog stranačkog funkcionera i finansijera vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, već i kao ništa manje stranačkog minista odbrane, koji je pod pritiskom javnosti smenjen nakon javnih seksističkih komentara upućenih novinarki jednog medija.

Osim bezgranične lojalnosti Vučiću, građani Srbije Gašića znaju i po saučestvovanju u nizu sumnjivih privatizacija medija, ali i po aferi koja nas sve snažno pogađa – za javnost i Parlament i dalje otvorenom „slučaju helikopter“, ukazuje se u pismu.

U toj nesreći vojnog helikoptera koja se dogodila pre dve godine, živote je izgubilo sedmoro civila, među kojima i jedna beba, a za Bratislava Gašića javnost osnovano sumnja da je, kao tadašnji vojni ministar, bio u lancu komandno odgovornih lica za tu nesreću, navode Tepić i Živković.
Dužni smo da vas obavestimo da kandidat Aleksandra Vučića ne ispunjava niti jednu drugu kvalifikaciju za ovu izuzetno odgovornu funkciju, dužnost, obavezu i odgovornost, naročito imajući u vidu predstojeće značajne reforme bezbednosnog sektora u okviru pregovaračkog Poglavlja 24, jednog od tri ključna za proces pridruživanja Evropskoj uniji, ističu oni.

Negova jedina „kvalifikacija “ jeste poltronska odanost njegovom vođi, a to će dovesti do toga da BIA, sada i formalno, postane tajna policija jedne stranke, jednog autokrate. Nikakva reforma niti usvanje evropskih bezbednosnih stadarda neće biti mogući sa takvim načinom postavljenja i autokratskim izborom, ocenili su Tepić i Živković.

Tražimo od vas da ne žmurite više pred samovoljom autokratske vlasti Aleksandra Vučića i da ne okrećete glavu ni pred ovim njegovim pohodom da Srbiju pretvori u svoju ličnu, autokretsku policijsku državu, što smo sigurni da i sami prepoznajete, kaže se u pismu upućenim građanima Srbije i međunarodnoj javnosti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari