NASTAVAK S 1. STRANE
– Ono što je meni poznato jeste da lider DSS-a Vojislav Koštunica neće davati dodatne analize koje zahtevaju SPS, PUPS i JS i smatram da su s njima razgovori završeni. Neophodno je da počne investiranje u Srbiju i da prestanemo da se svađamo s celim svetom – rekao je novinarima u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije.

NASTAVAK S 1. STRANE
– Ono što je meni poznato jeste da lider DSS-a Vojislav Koštunica neće davati dodatne analize koje zahtevaju SPS, PUPS i JS i smatram da su s njima razgovori završeni. Neophodno je da počne investiranje u Srbiju i da prestanemo da se svađamo s celim svetom – rekao je novinarima u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije.
On je upitao eksperte DSS-a gde su bili u novembru 2007. kada su parafirali Sporazum sa EU i dali ovlašćenje potpredsedniku Vlade Božidaru Đeliću da ga potpiše. Marković je naveo da ratifikacija SSP-a nije novina na kojoj insistira JS, ali je i podsetio da je bio protiv povlačenja ambasadora nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Indikativan raspored po klupama

Nova parlamentarna većina, odnosno ko će biti vlast, a ko opozicija juče se mogla naslutiti i prema rasporedu sedenja poslanika u skupštinskim klupama. Na levoj napred prema novom rasporedu, sede poslanici Koalicije za evropsku Srbiju, iza njih su smešteni poslanici Socijalističke partije Srbije i na kraju predstavnici manjinskih stranaka. Radikali će ubuduće sedeti u prvim redovima desne strane skupštinske sale. Iza njih su poslanici Liberalno-demokratske partije i na kraju predstavnici Demokratske stranke Srbije.

Odgovarajući na pitanja, Marković je rekao da bi u razgovorima sa DS-om trebalo da se vidi da li poštuju principe SPS, PUPS i JS, a potom se dogovore oko resora. On je istakao da JS ne želi ministarska mesta u vladi, već da želi decentralizaciju i ravnomeran razvoj u Srbiji, iako se u skupštinskim kuloarima uveliko nagađa da bi Marković uskoro mogao da zasedne u fotelju ministra poljoprivrede.

KOLUNDŽIJA: Dogovor ovog leta

Da je Demokratska stranka spremna da pregovara s koalicijom okupljenom oko SPS-a u vezi s formiranjem nove proevropske vlade potvrdila je juče i funkcionerka te stranke Nada Kolundžija, ali je napomenula da DS čeka da socijalisti zvanično prekinu razgovore s „narodnjacima“ i radikalima. Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da DS poštuje potrebu koalicije oko SPS-a da utvrdi jedinstven stav o važnim pitanjima. „Ne treba ih ni požurivati, ni povećavati pritisak na njih. Verujem da će ova druga faza ići mnogo brže. Ne mogu da kažem da će vlada biti formirana za nekoliko dana, ali verujem da će razgovori dovesti do rezultata koji će značiti da ćemo ovog leta dobiti vladu“, rekla je Kolundžija. Ona je izrazila uverenje da će načelni dogovor o formiranju vlade biti postignut brzo, što će značiti i završetak procesa konstituisanja parlamenta. Upitana ko će biti novi kandidat za premijera, Kolundžija je odgovorila da je prerano govoriti o tome, jer postoje mnoga prethodna pitanja o kojima treba postići saglasnost, poput sastava nove vlade i poslova koje će ona raditi. Na pitanje novinara kako bi DS rešila zahtev PUPS-a za povećanje penzija, Kolundžija je odgovorila da je jedini recept za to ubrzanje procesa evropskih integracija.

Za razliku od koalicionog partnera iz Jedinstvene Srbije, Ivica Dačić, predsednik SPS-a nije bio precizan o terminu formiranja nove vlade Srbije. On je još jednom potvrdio da bez jedinstvenog stava koalicije SPS-PUPS-JS nema parlamentarne većine, ali je i dodao da su razgovori s „narodnjacima“ i radikalima u toku.

Manjine u jednom poslaničkom klubu

„Sedam poslanika manjinskih stranaka već su formirali zajednički poslanički klub u Skupštini Srbije“, izjavio je juče poslanik Mađarske koalicije Balint Pastor. Predsednik tog poslaničkog kluba biće Pastor, a potpredsednik je Bajram Omeragić iz Bošnjačke liste za evropski Sandžak. U poslaničkom klubu su svi poslanici stranaka manjina, četiri Mađarske koalicije, dva Bošnjačke liste za evropski Sandžak i jedan poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline. Na pitanje da li će koalicija SPS-JS-PUPS imati jedan poslanički klub ili će PUPS formirati sopstveni, Jovan Krkobabić je odgovorio da je trenutno u parlamentu u ulozi predsedavajućeg, ali da ima vremena da razmisli da li će ta stranka imati svoj poslanički klub u novom sazivu parlamenta.

– Dobili smo pravnu analizu SSP-a, a PUPS analizu realnosti povećanja penzija. PUPS smatra da bi trebalo sagledati i realnost promene penzionog zakona, da li je moguće u sledećoj godini povećati penzije na 70 odsto prosečne zarade, a te analize dosad nije bilo i nije dobijena od DSS-a. U narednim danima razmotrićemo ova pitanja i pokušaćemo da zauzmemo zajednički stav. Mi smo koalicija u kojoj SPS ima vodeću ulogu, ali i PUPS i JS imaju osam poslanika, što znači da bez jedinstvenog stava naše koalicije neće biti parlamentarne većine – rekao je Dačić.
On je dodao da će za nekoliko dana biti poznato da li u okviru koalicije oko socijalista postoji jedinstven stav oko formiranja vlade s „narodnjacima“ i radikalima. Prema njegovim rečima ako ne bude većine sa DSS-om i SRS-om onda će stranački organi SPS-a odlučiti kuda dalje. Lider SPS-a je ocenio kao nekorektne tvrdnje da SPS odugovlači s pregovorima, naročito kad se zna da su za formiranje parlamentarne većine posle prethodnih izbora bila potrebna tri meseca.
– SPS deli mišljenje PUPS-a da se mora dobiti garancija da će se princip socijalne pravde ostvariti. Nećemo ući u vladu koja neće poboljšati socio-ekonomski položaj penzionera. Takođe smo protiv poništavanja SSP-a, a JS je čak i za njegovu ratifikaciju. Taj sporazum, uz određene rezerve koje država treba da da, garantuje teritorijalni integritet. Njega ne treba poništavati jer bi to bila loša poruka za EU i za građane Srbije – naglasio je Dačić.
On je negirao da je njegova stranka paralelno s „narodnjacima“ i radikalima pregovarala i s Koalicijom za evropsku Srbiju.
Jovan Krkobabić, predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije – poput koalicionog partnera iz SPS-a – rekao je da razgovori s radikalima i „narodnjačkom“ koalicijom oko formiranja parlamentarne većine nisu prekinuti, ali da je u njima napravljen zastoj, jer se još čeka odgovor na zahteve PUPS-a o usklađivanju penzija. Reagujući na izjavu predsednika DSS-a da ta stranka neće praviti dodatne analize o penzijama, Krkobabić je rekao da lider DSS-a to njemu nije rekao i dodao da zato „ne smatra da je to Koštunca rekao“. On je naveo da će, ako ga Koštunica obavesti da ne želi više da razgovara ili da neće dostaviti dodatne materijale, koalicija oko SPS-a odgovoriti na način primeren ozbiljnim ljudima. Na pitanje novinara Danasa da li će PUPS i DS-u ispostaviti iste zahteve ako počnu pregovore sa njima, Krkobabić je odgovorio da to zavisi od toga da li će biti završeni razgovori s radikalima i koalicijom DSS-NS.
– Ako ne završimo ovaj posao s radikalima i narodnjačkom koalicijom onda ćemo tražiti izlaz na neka druga vrata. Koja su to vrata, još ne znam – kazao je Krkobabić.
Reagujući na tvrdnju lidera JS-a da koalicija oko SPS-a treba da formira vladu sa DS-om, Krkobabić je rekao da je koalicija SPS-PUPS-JS jedinstvena i da se ni pod kakvim uslovima neće rastati, nezavisno od toga ko šta izjavljuje.
Za razliku od lidera PUPS-a i SPS-a koji tvrde da pregovori s „narodnjacima“ i radikalima i dalje traju, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je juče da već deset dana ne pregovara ni s kim i da će se narednih nedelja saznati ko će biti vlast a ko opozicija.
– Čujem da se vode neki pregovori pa ne mogu baš tačno da vam kažem šta će biti. Već deset dana nisam razgovarao ni sa kim – rekao je Nikolić novinarima u Skupštini Srbije.
Reagujući na tvrdnju funkcionera SPS-a Milutina Mrkonjića da će se sudbina pregovora sa SRS-om i DSS-om znati za sedam dana i da nisu zadovoljni analizama koje su dobili, Nikolić je rekao da „ako je to Mrkonjić rekao, te vlade onda sigurno neće biti“. Upitan zbog čega su poslanici SRS-a došli u majicama s likom lidera radikala i haškog optuženika Vojislava Šešelja sa natpisom „Stop haškoj tiraniji“, Nikolić je kazao da je običaj SRS da u majicama otvaraju saziv svake skupštine i da je to protest protiv rada Haškog tribunala. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari