Nova Vlada položila zakletvu pred poslanicima Skupštine Srbije 1Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Četiri meseca od junskih izbora poslanici Skupštine Srbije izabrali su novu Vladu na čijem čelu će ponovo biti premijerka Ana Brnabić.

Vlada će imati 23 ministra, 21 resor i pet potpredsednika, a za izbor Vlade glasalo je 227 poslanika, pet je bilo protiv.

Zbog virusa korona članovi kabineta u Nemanjinoj zakletvu su položili samo pred poslanicima Srbije, a zakletvi nisu prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, crkve i predstavnici kulture, kako je to do sada bilo uobičajeno.

Na kraju rasprave o izboru Vlade premijerka Brnabić obećala je da će se već u prvih 100 dana rada buduće Vlade videti konkretni rezultati, koje mnogi ne očekuju.

Rekla je da će nova Vlada već sutra u osam sati održati prvu sednicu i da će nastaviti odmah da radi na akcionim planovima i zakonima, a najavila je i da će naredne nedelje parlamentu predložiti rebalans budžeta.

Navela je da će nova Vlada, osim što će biti Vlada kontinuiteta, biti i jedinstven tim sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, jer je, kako je rekla, to donelo mnogo dobrog zemlji i građanima i u proteklom periodu.

Izrazila je zadovoljstvo zbog kooperativnosti parlamenta, umesto prazne rasprave kako je to bilo u prošlom sazivu. I predsednik parlamenta Ivica Dačić najavio je nastavak dobre saradnje sa Vladom i predsednikom države.

Nova Vlada položila zakletvu pred poslanicima Skupštine Srbije 2
Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Rasprava o novoj Vladi protekla je inače u opuštenoj atmosferi, rečima hvale, aplauzima, a na kraju rasprave tu atmosferu začinila je mlada poslanica SPS Jelena Mihajlović izvodeći je muzički performans, repujući pesmu koju je pročitala u stilu generacije kojoj priada.

„‘Mnoge mi stvari kipte u glavi i okupiraju moždane hemisfere, mozak ko treger, ko na bini Džeger, rasteže se, prati ali ne može da shvati, te ovakvi mandati, te onakvi mandati, te skoro isti kandidati. Kandidat koji pokuša da rastegne mandate po meni nije pravi demokrat“, odrepovala je Mihajlović, predsednik skupštine Dačić iako iznenađen dozvolio joj je da završi pesmu iz 1981. godine do kraja .

AV-ZND i PUPS-tri P

Zanimljivo je da se poslanička grupa Srpske napredne stranke više ne zove tako, već nosi i dalje naziv po izbornoj listi -Aleksandar Vučić – Za našu decu ili skraćeno -AV ZND. I poslanička grupa Partije ujednjenih penzionera Srbije u ovom skupštinskom sazivu promenila je ime pa se sada zove PUPS-tri P.

Tončev i Đurić podneli ostavke na poslaničke funkcije

Ostavke na poslaničke funkcije podneli su ministar bez portfelja Novica Tončev i budući ambasador u SAD Marko Đurić. Obzirom da nisu izabrana nova dva poslanika, predsednik parlamenta Dačić rekao je da je parlament radio sa dva poslanika manje, i da prilikom prebrojavanja ne bude zabune.

Tokom današnje rasprave o prioritetima i sastavu nove vlade narodni poslanici vladajuće većine najavili su podršku premijerki Ani Brnabić i njenom kabinetu, a otvarali su i teme za koje oni smatraju da su važne, pre svih korona.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić zamolio je danas ranije šefove poslaničkih klubova da ograniče broj govornika kako bi se ispoštovala satnica i polaganje zakletve novih ministara, koje je predviđeno oko 20 časova.

„Srbija je danas mnogo drugačija zemlja nego 2017. godine i fundamentalno drugačija nego 2014. godine, prestala je da bude zemlja koja niže istorijske poraze i postala zemlja koja pobeđuje. Počeli smo da verujemo u sebe i sopstveni uspeh, umesto da tražimo izgovore za neuspehe. Počeli smo da radimo i prestali da kukamo. Na međunarodnom planu, Srbija je postala zemlja koja se poštuje i uvažava. Zemlja koja vodi nezavisnu i samostalnu spoljnu politiku, pouzdan partner za razgovor, a ne zemlja pred koju se postavljaju uslovi i ultimatumi. Vlada koju predlažem biće proevropska i vlada kontinuiteta“, poručila je poslanicima Skupštine Srbije mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić, predstavljajući program nove oročene, koncentracione vlade koju će činiti sve parlamentarne stranke, osim dve manjinske.

Rasprava o sastavu nove vlade protekla je u idiličnoj atmosferi, uz poruke podrške, hvalospeve i aplauze, ali je tu atmosferu na samom početku uspeo da pokvari Šaip Kamberi, jedan od svega šest opozicionih poslanika koji je naveo da je tužno da demokratiju u Srbiji brani svega šest poslanika, od ukupno 250 i da ovakav parlament nije mogao da proizvede  ni Slobodan Milošević, ali je to pošlo za rukom „Vučiću i Dačiću“.

Puna četiri meseca bilo je potrebno da se nakon ubedljive pobede Srpske napredne stranke sa skoro 50 odsto osvojenih glasova formira nova vlada.

Iako se dugo čekalo na formiranje, nakon konsultacija i kalkulacija najača stranka u vladajućoj koaliciji i predsednik države odlučili su da će ta vlada trajati kratko, do početka aprila 2022. i da će imati 21 ministra, dva ministra bez portfelja i čak pet potpredsednika, prvog potpredsednika Branka Ružića, Branislava Nedimovića, Zoranu Mihajlović, Nebojšu Stefanovića i Maju Gojković, jednog više nego u prethodnoj vladi.

Od 23 ministara, čak jedanaest biće žene, a deo vlade biće neka potpuno nova lica.

Za razliku od Aleksandra Vučića kome je pre četiri godine trebalo čak šest sati da predstavi skraćeni program Vlade Srbije, mandatarka Brnabić je program nove skraćene vlade predstavila za sat i po vremena.

U tih sat i po stala je ekonomija, spoljni poslovi, zdravstvo, obrazovanje, ekonomija, ali i borba portiv kriminala.

Ona je navela da su zbog korona virusa pred nama teški dani i teške godine i da će svet moći da se vrati u normalu tek možda 2025. godine, a u ekonomsku normalu tek 2029. godine.

Iznela je i šest osnovnih ciljeva nove Vlade: borbu protiv kovida 19 i očuvanje zdravstva; očuvanje interesa srpskog naroda na Kosovu; sveobuhvatni rat protiv mafije; očuvanje nezavisnosti i vladavine prava; evropski put; ekonomsko jačanje Srbije.


Govoreći o političkim izazovima Brnabićeva je najavila da Srbija neće odustati od Zajednice srpskih opština, kao i da će Srbija nastaviti da gradi dobre odnose i sa Rusijom i Kinom, ali i prijateljima poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Indije, zemljama Latinske Amerike, ali, kako je navela hoće i sve bolje odnose sa SAD”.

U regionu, Srbija će brinuti o statusu Srba u komšijskim zemljama, njihovom pravu na svoj jezik, versku pripadnost i kulturu.

Najavila je i odlučnu borbu protiv korupcije i kriminala, a pozvala je i službe bezbednosti da se pozabave bezbednošću predsednika  Srbije, koji je pokrenuo rat protiv mafije.

“Svaki dan sveodočimo o najmonstruoznijm napadima na predsednika, sa ciljem da ga dehumanizuju, i do te mere da svaki napad bude očekivan i normalan i razumljiv. Finansijska moć onih koji ovo rade je ogromna, zato naša energija mora biti mnogo veća. Ovo ću i lično shvatiti kao svoj zadatak, borba protiv svih laži koje plasiraju protiv njega i njegove porodice”, rekla je mandatarka, koja je najavila nastavak reformisanja pravosuđa i nastavak rada na izmeni dela Ustava kako bi se obezbedilo  nezavisno pravosuđe.

Ponovo je najavljeno uvođenje platnih frazreda, ali i sprovođenje programa „Srbija 2025“.

Dok je privodila kraju svoj ekspoze, i taman što je izgovorila imena članova svog novog kabineta, izlaganje mandatarke Ane Brnabić na kratko je prekinuto jer je zablokirao mikrofon, tako da je ona čak tri puta morala da ponavlja poruku upućenu kolegama da je “velika čast služiti svojoj zemlji“.

Bez obzira na tehničke probleme i staru tehniku, poslanici su mandatarku pozdravili burnim aplauzom, ali je idličnu atmosferu ipak prekinuo jedan od šest opozicionih poslanika Šaip Kamberi koji je najavio da njegova poslanička grupa neće podržati izbor nove vlade.

Poslanik „Ujedinjene doline – SDA Sandžaka“ Šaip Kamberi rekao je da on „ne predstavlja ni žute ni plave, ni crvene ni crne, već diskriminisane Albance u Srbiji“ i da je „tužno za demokratiju“ što među ukupno 250 poslanika opoziciju predstavlja samo šest poslanika manjinskih stranaka.

Nova Vlada položila zakletvu pred poslanicima Skupštine Srbije 3
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

„Ovakav parlament nije mogao da proizvede ni (bivši predsednik Srbije Slobodan) Milošević, ali Vučić i Dačić jesu.

Koalicija sastavljena od navodno levog i desnog centra proizvela je kao nikad u Srbiji totalitarnu vlast, naravno preko izbornog procesa. Jedina istina u paroli ‘Srbija je Evropa’ je ‘Srbija je Belorusija’, iako tamo ima opozicije bar na ulici“, rekao je Kamberi.

On je kritikovao sastav nove vlade ističući da u njoj nema nijednog minstra iz redova manjina, a da je „šlag na torti“ Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

„Jučerašnji piromani transformisani su u današnje vatrogasce“, rekao je Kamberi i dodao da je to moguće kada opozicija u Beogradu „svaki dan pokazuje nesposobnost“, dok je vlast „mažena od svetskih centara moći“.

Kamberi je naveo da u Srbiji postoji „svakodnevni jezik mržnje, seksizam i ocrnjavanje opozicije“, a ksenofobija cveta, kao i etiketiranje izrazima „Šiptari, Turci, ustaše“ koji su ušli u „svakodnevni žargon“.

„U takvom psihološkom ratu ko bi bio bolji ministar policije nego bivši levičarski radikal crne košulje koji se diči uvredama koje upućuje manjinama“, rekao je Kamberi  aludirajući na Vulina  i dodao da od Srbije ne može da se očekuje da reši ubistvo braće Bitići kad, između ostalog, nije rešeno ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

On je naveo da su ranije „ljudi bežali zbog ratova, a danas beže zbog autoritarizma“, i da „Srbija ima svog gospodara od koga zavisi sudbina svakog od nas, pa i Vlade“, aludirajući na predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića.

Kamberi je pozvao mandatarku Brnabić da zajedno posete Batajnicu, Perućac, Petrovo selo i Rudnište, gde se sumnja da su u masovnim grobnicama pokopani Albanci s Kosova ubijeni tokom sukoba krajem 90-tih godina, navodeći da su to počinile „organizovane državne strukture“, države koju ona sada predstavlja.

„Ovi ratni zločini naređeni su i sprovedeni od zvaničnika Srbije. Nema prosperiteta bez pomirenja, nema pomirenja bez suočavanja sa prošlošću“, kazao je Kamberi, koga je  predsednik Skupštine Ivica Dačić upozorio da ne koristi rečnik uvreda, ne provocira i ne iznosi lažnu sliku  o neravnopravnosti manjina.

Izlaganje  Kamberija otvorilo je niz replika, a u polemiku se uključila i mandatarka Brnabić koja je poručila Kamberiju da je njegov problem što ne želi dijalog, nego se „decenijama i decenijama bavi floskulama i politikanstvom, a ne onim što je dobro za građane“.

Ona je negirala tvrdnje Kamberija da su manjine u Srbiji diskriminisane, naglašavajući da ni on nema pravo da u parlamentu bilo koga diskriminiše.

Vi ste izabrali da se bavite politikanstvom, konstatovala je Brnabić, uz poruku Kamberiju da je on za nju poslanik kao i bilo koji drugi, „a zašto bira da tako govori o Aleksandru Vučiću, to je već posebno pitanje“, na koje treba da odgovori svojim sunarodnicima.

Vučić je, naglasila je ona, učinio više nego bilo ko drugi na istorijskom pomirenju Srba i Albanaca.

Brnabić je optužila Kamberija da mu je važnije da u parlamentu „ispljuje“ Vučića, nego da kaže šta je on sve uradio na „istorijskom pomirenju“, a pokrenuo je dijalog sa Albancima, zbog čega su ga radikalni krugovi u Srbiji optuživali za izdaju.

Šta ste vi uradili za Albance u Bujanovcu i Preševu, a decenijama ste u politici. Stalno kukate, rekla je Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaip Kamberi nema mnogo osnova da zamera vlastima u Srbiji totalitarizam i nepoštovanje prava manjina jer u Bujanovcu živi 42 odsto Srba a njihovi predstavnici su u potpunosti izbačeni iz vlasti.

Poslanik SNS Milenko Jovanov  ocenio je da sve što je Kamberi izneo „ne odgovara stvarnosti“ i da on tako govori jer „nije dobio fotelju“ u Vladi, te „uvek kada je tu fotelja, Vlada se podržava, a kada fotelje nema ne podržava se“.

Replicirajući Kemberi je pozvao  vladajuće stranke da ne guše i ovo malo opozicije u parlamentu i da to nije demokratija.

Tokom rasprave šef poslaničke grupe SVM Balint Pastor rekao je da će ta stranka podržati drugu vladu Ane Brnabić od koje očekuju da bude vlada kontinuiteta koja, ali da očekuje odlučniji stav vlade u suočavanju ysa mogranstkom krizom.

On je kazao da je rešenje u većem prisustvu policije na terenu, čuvanju južne granice Srbije i kontroli ulaska migranata u zemlju i njihovog kretanja.

Šefica poslaničke grupe SPAS Marina Raguš pozvala je sve u Srbiji da daju šansu novom parlamentu i vladi i pohvalila  Anu Brnabić da se odlično snašla u ulozi premijerke.

Dodala je da je lista SPAS kandidovala najboljeg za resor zadužen za demografiju i brigu o porodici i izrazila uverenje da će Ratko Dmitrović dati maksimum i iznenaditi rezultatima.

Šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević je rekao da građani očekuju odgovoran i ozbiljan odnos i ne može i ne sme da postoji viši interes i cilj od onoga što je interes građana, a Dragan Marković Palma rekao je da je propustio da predloži amandman kojim bi se ministarsrstvo ekologije bavilo političkom deponijom jer bi tamo trebalo da ode „neka opozicija“.

U ime PUPS-a parlamentarcima se obratio poslanik i novinar Aleksandar Jovanović, koji je pričao o svojim strahovima, izvinjavao se i hvalio Beograd na vodi, očekujući pritom da će ga “tviteraši zbog toga razapeti”.

Skupština Srbije raspravlja danas o novoj Vladi Srbije koja će imati 21 ministarstvo, dva ministra bez portfelja i pet potpredsednika.

Poslanici će danas glasati o članovima nove Vlade, posle čega će premijerka i ministri položiti zakletve.

Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić prvo je pred poslanicima iznela ekspoze, posle čega je počela rasprava, a nakon toga sledi glasanje.

Prema predlogu mandatarke, potpredsednici Vlade biće Branko Ružić (prvi potpredsednik), Branislav Nedmović, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Maja Gojković, a ministri bez portfelja Nenad Popović i Novica Tončev.

Za ministra spoljnih poslova predložen je Nikola Selaković, ministra unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministra odbrane Nebojša Stefanović, ministarku rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministra finanasija Siniša Mali, ministra zdravlja Zlatibor Lončar, a za ministarku trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Maja Gojković predložena je za ministarku kulture i informisanja, Tomislav Momirović za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Darija Kisić Tepavčević za ministarku za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, Ratko Dmitrović za ministra za brigu o porodici i demografiji, Anđelka Atanasković za ministarku privrede, a Banko Ružić za ministar prosvete.

Za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predložen je Branislav Nedimović, ministarku pravde Maja Popović, ministarku za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarku zaštite životne sredine Irena Vujović, ministarku državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Mandatarka je predložila da Ministarstvo za brigu o selu vodi Milan Krkobabić, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i Ministarstvo sporta i omladine Vanja Udovičić.

Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja usvojio je predlog izmena kojima je budžet Skupštine Srbije za ovu godinu povećan za više od milijardu dinara.

Ova vlada 16. je po redu od uvođenja višestranačja u Srbiji 1991. i deseta od demokratskih promena 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari