Poslanici vladajuće koalicije u Skupštini Srbije ocenili su juče da će budžet za 2009. biti ogledalo trenutnih mogućnosti i objektivne finansijske situacije u uslovima negativnih efekata svetske ekonomske krize. Opozicioni poslanici zameraju Vladi Srbije što čitav mesec kasni na izradi budžeta, navodeći da je prema Zakonu o budžetskom sistemu, bila obavezna da do 1. novembra tekuće godine Skupštini Srbije dostavi predlog budžeta za narednu godinu kako bi ga parlament usvojio najkasnije do 15. decembra.

Predstavnici opozicije najavili su i da će na zakon o budžetu uložiti veliki broj amandmana, ali i da od količine prihvaćenih amandmana zavisi da li će glasati za predloženi budžet.

Jelena Trivan, portparol Demokratske stranke, negirala je juče da je do kašnjenja u izradi budžeta došlo zbog nesuglasica u vladajućoj koaliciji, a posebno zbog nezadovoljstva G 17 plus.

– Izrada budžeta nema veze sa partijskom pripadnošću, većsa aranžmanom sa MMF i s generalnom politikom smanjenja javne potrošnje, koja je utoliko važnija zbog činjenice da se suočavamo sa svetskom globalnom krizom. U tom smislu generalna potrošnja u sledećoj godini, pa i budžetska, biće smanjena, i to u svim segmentima, bez obzira na to da li se radi o ministarstvima ili nekim drugim institucijama. S druge strane vodilo se računa da se sačuvaju vitalni interesi i vitalne potrebe u novom budžetu. U tom smislu svi ćemo solidarno podneti teret smanjenja troškova i neće biti onoliko novca za investicije koliko se to očekivalo. Novca će biti samo za tekuće potrebe, a to je nešto sa čim se suočavaju i mnogo razvijenije zemlje od Srbije – naglasila je Trivan.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružićje takođe demantovao da postoje nesporazumi u vladajućoj koaliciji oko budžeta, već, kako je rekao, ima legitimnih zahteva određenih ministarstava.

– Sva ministarstva će dobiti malo od nečega što nisu želela na početku. To je prosto kompromis, odnosno refleksija objektivne finansijske situacije – rekao je Ružić, dodajući da će budžet biti usvojen na sledećoj sednici Vlade i da će biti prosleđen parlamentu.

On priznaje da je rok malo prekoračen, ali da je od toga mnogo važnije što će budžet biti kvalitetan i što će odgovoriti na sva goruća pitanja građana i države.

– Ne sme se dozvoliti da se formira budžet za koji nema pokrića – kazao je.

Naprednjaci, kako je juče novinarima u parlamentu rekao Tomislav Nikolić, šef poslaničke grupe Napred Srbijo, neće podržati budžet za iduću godinu. On je reklao i da ne očekuje da će Vlada prihvatiti njihove amandmane na taj predlog. To bi, smatra Nikolić, zahtevalo dodatno vreme za usaglašavanje. Predlog budžeta za narednu godinu neće podržati ni Nova Srbija, koja najavljuje gomilu „smislenih“ amandmana, ali ni Demokratska stranka Srbije.

Miloš Aligrudić, šef poslničke grupe DSS, izrazio je juče čak i sumnju da će predlog budžeta ikada stići u parlament.

– Vlada je nekoherentna, nema spreman odgovor ni na kakvo pitanje i u nekoj je vrsti blage euforije jer je uspela da obavi jedan posao pod spoljnim pritiskom kada je rečo Euleksu. Predsednica Skupštine u sredu je rekla da će budžet biti na Vladi, pa se ispostavilo da nije bio. Sada se priča da će budžet biti na Vladi iduće nedelje, a bojim se da će se priča ponoviti. Jednostavno ta vlada ne postoji, to je prosto nula i ako dođe neki budžet, neki papir iz Vlade koja ne ume da napravi budžet, to će biti smejurija od papira – napomenuo je Aligrudić.

 

 

Kritika Sindikata pravosuđa

Sindikat pravosuđa Srbije kritikovao je juče Vladu zbog toga što još nije usvojen buždet za narednu godinu i ocenio da je to odraz njene neodgovornosti i nerada. U saopštenju Sindikata pravosuđa Srbije ocenjuje se i da će kašnjenje usvajanja bužeta neminovno dovesti do odlaganja primene Opšteg kolektivnog ugovora. „Pored toga ponižavajuće je najavljeno zamrzavanje zarada uz moguće povećanje od osam do 10 odsto na ime planirane inflacije“, navodi se u saopštenju i dodaje da su plate u pravosuđu zamrznute većdve godine. Precizira se da plate administrativnih radnika u pravosuđu iznose od 12.800 do 19.500 dinara, dok nosioci pravosudnih funkcija zarađuju 83.406 na opštinskom i 94.504 dinara na okružnom nivou. Sindikat zaposlenih u pravosuđu ističe i da se prave reforme u toj oblasti ne vide ni nakon osam godina njihovog sprovođenja i demokratizacije društva. „Od maja 2006. nije izabran nijedan nosilac pravosudne funkcije, a skoro dve godine nisu razrešeni nosioci koji su ispunili uslov za penziju“, navodi se u saopštenju.

 

DINKIĆ: Nisam u sukobu sa Demokratskom strankom

Potpredsednik Vlade Srbije i lider stranke G17 plus Mlađan Dinkićizjavio je juče da nije u sukobu sa Demokratskom strankom zbog budžeta za 2009. i dodao da nacrt budžeta još nije video, te da će tek nakon toga moći da da stav o njemu. „Nemojte verovati stvarima koje ovih dana objavljuju po različitim novinama“, kazao je on novinarima na Međunarodnom sajmu Biznis baza. Na pitanje novinara da li je ugrožen opstanak vladajuće koalicije, Dinkićje kazao da su njegovi odnosi sa predsednikom Srbije i liderom DS Borisom Tadićem dobri. Dinkićje kazao i da pozadina afere oko bivšeg direktora beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ Bojana Krišta još nije izneta u javnost i da će je on „objasniti tokom narednog dana u jednoj televizijskoj emisiji“. „Pozadina te afere je daleko ozbiljnija i dublja od površnih tekstova koji se mogu čitati u novinama“, kazao je potpredsednik Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari