Novi ambasador Hrvatske u Srbiji predao akreditive Vučiću 1Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Novi ambasador Hrvatske u Beogradu, Hidajet Biščević, uručio je danas akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji rekao da očekuje da dve zemlje prevaziđu probleme proistekle iz različitih shvatanja prošlosti i da se, na bazi međusobnog uvažavanja, posvete razvoju dobrosusedskih odnosa.

Vučićev kabinet je saopštio da je on izrazio nadu da će novi ambasador svojim bogatim diplomatskim iskustvom doprineti stabilnijim i sadržajnijim odnosima dve zemlje.

Vučić je naglasio da će nastaviti da promoviše stabilnost u regionu, vodeći politiku mira i saradnje.

Biščević je zahvalio za dobrodošlicu i rekao da je spreman da svojim iskustvom doprinese unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske na temelju evropskih vrednosti, kao veoma važnih za stabilnost i napredak regiona.

S obzirom na to da je cilj Srbije članstvo u EU, Vučić je rekao da pozdravlja to što je Hrvatska, tokom predsedavanja EU, na agendi zadržala temu proširenja, što je rezultiralo nedavnim održavanjem video-konferencijskog Samita EU-Zapadni Balkan.

Ambasador Biščević je rekao da je Hrvatska, tokom predsedavanja, pokazala posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu i podršku evropskom putu regiona.

Dvojica sagovornika su se saglasili da bi dve zemlje trebalo da prioritet daju ekonomskoj saradnji.

Biščević je rekao da ima pripremljene predloge projekata za saradnju i u oblasti infrastrukture i energetike, poput obnove plovnih puteva Save i Dunava, za šta je Vučić rekao da će sa zadovoljstvom biti razmotreni i, u skladu s mogućnostima, realizovani.

Vučić i Biščević su izrazili nadu da će, čim epidemiološke okolnosti budu dozvolile, biti nastavljen rad mešovitih komisija za otvorena pitanja, medju kojima je pitanje nestalih lica.

Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da unapredjuje položaj hrvatske zajednice i da s hrvatskim državnim vrhom razgovara o položaju tamošnjih Srba, navodi se u saopštenju.

Hidajet – Hido Biščević je pre karijere u diplomatiji bio novinar, a 1990-1991. glavni urednik zagrebačkog „Vjesnika“.

Tokom diplomatske karijere bio je ambasador Hrvatske u Turskoj (1993-1995) i Rusiji (1997-2002).

Biščević je bio i prvi generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC), a od 2014. i ambasador EU u Tadžikistanu.

Rođen 1951. u Sarajevu, diplomirao je politikologiju u Zagrebu.

Prethodni ambasador Hrvatske u Beogradu bio je Gordan Bakota koji je krajem 2019. imenovan za hrvatskog ambasadora u Nemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari