Novi komandant Bondstila: Formiranje kosovske vojske je politički proces 1Foto: Facebook / Kosovo Force - KFOR

Novopostavljeni komandant američke vojne baze Bondstil na Kosovu Roj Makareg izjavio je u intervjuu „Tanjugu“ da će njegova jedinica „biti spremna da izvede operacije u slučaju bilo kakvih nasilnih delovanja protiv bezbednosti i sigurnosti kako bi održali tu bezbednost i sigurnost“.

On je rekao da eventaulno formiranje kosovske vojske predstavlja politički proces.

„U vezi sa glasanjem o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) 28. novembra, to je politički proces, ali znate, ako se to desi, mi ćemo naravno biti u stanju da reagujemo. Trenutna pozicija Kfora je da postoji mandat (KBS) koji je na snazi. Ako taj mandat evolvira, onda će Severnoatlantski savet i NATO saveznici morati da ponovo procene naše angažovanje ovde na Kosovu“, rekao je Makareg. 

On je precizirao da se kao komandant multinacionalne borbene grupe Istok mora usredsrediti na svoju misiju, “a to je misija Kfor koju ćemo izvršiti onako kako nam komanda Kfora bude dala smernice, bićemo u sinhronizaciji sa bilo čime što nam komanda Kfora i NATO saveznici i vođstvo NATO-a kažu da radimo“, dodao je on.

Na pitanje da li je iz sedišta NATO-a dobio konkretne instrukcije vezane za 28. novembar, Makareg je kratko odgovorio – ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari