Novi ministri prijavili imovinu i prihode 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Novoizabrani ministri Branko Ružić, Goran Trivan i Nenad Popović podneli su obavezan izveštaj o imovini i prihodima Agenciji za borbu protiv korupcije, koji su objavljeni na sajtu tog tela.

Svoju obavezu ispunila je i premijerka Ana Brnabić, koja je imovinsku kartu ažurirala 24. jula.
Premijerka prima platu od 104.500 dinara. Kao ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu dobijala je 88.825 dinara. Ima stan i potkrovlje od 327,82 kvadrata i garažu od 19 kvadrata. Nasledila je kuću od 167 metara kvadratnih i kuću od 30 kvadrata. Poseduje Toyota – Rav4 i depozite i štedne uloge u bankama i drugim finansijskim organizacijama u zemlji i inostranstvu.

U poslednjoj imovinskoj karti Branka Ružića, objavljenoj juče, navodi se da kao ministar državne uprave prima platu 93.799 dinara, kao i da ne poseduje nekretnine niti automobil.

Prethodni izveštaj o imovinskom stanju ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića, podnet je 16. juna prošle godine u vreme dok je obavljao funkciju narodnog poslanika. Ružić je u tom periodu mesečno prihodovao 110.500 dinara neto na osnovu poslaničke plate. Zanimljivo je da je on u prvom izveštaju iz januara 2010. godine prijavio da u posedu ima trosoban stan od 85,87 kvadratnih metara, a u sledećoj imovinskoj karti podnetoj u januaru 2013. može se videti da u nepokretnostima nema tog stana, dok je u tom periodu na poklon dobio polovinu petosobnog stana od 196,28 kvadratnih metara i jednu garažu čija se kvadratura ne navodi. Međutim, već u majskom izveštaju iz 2014. godine u odeljku nepokretnosti ne nalazi se niti jedan od pomenutih objekata.

Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine, poslednji izveštaj Agenciji podneo je 26. jula u kojem se navodi da ima platu 92.378 dinara, da poseduje četvorosoban stan od 150 kvadrata i garažu od 25. Takođe, ima i osmi deo vlasništva nad njivom od 40 ari. Vozi BMW X3 iz 2007. godine i nema štednju u bankama.

Prethodna imovinska karta Trivana od 31. januara 2013. ukazivala je da je od nepokretne imovine posedovao jednosoban stan od 32 metara kvadratna, zatim četvorosobni stan od 148 kvadratnih metara, a prijavio je i naslednu dobit, u vidu njive, površine 4.56 hektara.Vozio je i tada isti automobil. Kao sekretar u gradskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine iste godine mesečno je dobijao 122.000 neto prihoda, godinu pre toga 116.000, a 2010. godine tačno 100.000 dinara. Takođe, kao član Upravnog odbora Instituta za tehnologiju mesa 2013. primao je 42.000, a godinu dana ranije 37.000 dinara.

Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, prema poslednjem podnetom izveštaju od 29. jula, ne prima platu za funkciju u vladi, ali se i ne navodi da li ima neke druge prihode. Prijavio je da poseduje pet stanova – jedan dvosoban i po dva trosobna i petosobna. Od vozila u vlasništvu ima tri automobila – mercedes, porše i mini kuper, dva čamca, ski sanke, motorcikl i četvorotočkaš. U imovinskoj karti Popovića je istaknuto i da ima vlasništvo u 23 firme, od kojih u 21 100 odsto vlasništva, u jednoj 99 odsto, a u jednoj 51 odsto. Ima i ušteđevinu u bankama.

I ostali ministri koji su bili članovi i prethodnog sastava vlade su ažurirali svoje imovinske karte tokom jula, osim ministra prosvete Mladena Šarčevića čija je poslednja imovinska karta na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije iz oktobra prošle godine. Poslednji podaci su objavljeni juče – o imovini i prihodima Branka Ružića.

Imovinske karte mogu se proveriti pretragom na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

NAPOMENA:

Tekst je ažuriran na sajtu nakon naknadne provere imovinskih karti ministara, iako je prethodno bilo objavljeno da nijedan od trojice ministara nije podneo Agenciji za borbu protiv korupcije podatke o imovini i prihodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari